Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

esquema naturals

No description
by

Francisco Mayordomo Ortiz

on 3 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of esquema naturals

ESQUEMA NATURALS 1. Els materials de la geosfera

2- La classificació i l’origen dels minerals 3. Les propietats dels minerals
4. La importància i la utilitat dels minerals
Les pedres que podem agafar de terra tenen un aspecte sòlid i resistent, i algunes són molt dures i força pesants. En aquestes pedres, gairebé la meitat del seu pes és oxigen.

Els silicats
Els silicats són un grup de minerals que contenen, com a components principals, silici i oxigen.

•El color. És el tipus de llum que reflecteix el mineral quan és il·luminat amb llum blanca. De vegades, el color que presenta a les superfícies exposades a l'exterior és diferent del de les superfícies que no hi han estat exposades.
La lluïssor. És la manera en què el mineral reflecteix la llum. La lluïssor pot ser metàl·lica, si el reflex és semblant al d'una superfície de metall; vítria, si és semblant al del vidre; greixosa, com el d'una superfície untada; mat, si té un aspecte apagat i sense lluïssor; etc.
La duresa. És la resistència a ser ratllat. El guix es ratlla amb l'ungla, mentre que per ratllar la calcita cal un objecte metàl·lic. El diamant és el mineral més dur i tan sols es ratlla amb un altre diamant.

•Obtenció de metalls. El plom s'obté de la galena; el zinc s'obté de l'esfalerita, i el mercuri, del cinabri. El ferro s'obté de diversos òxids, com l'hematites i la magnetita.
Indústries ceràmiques. Els minerals de les argiles s'utilitzen per fabricar tota mena de ceràmiques, vaixelles, maons, rajoles, etc.
Elaboració de materials. El guix i l'escaiola que se n'obté s'utilitzen en la construcció; la calcita s'usa per elaborar ciment; amb el quars es fabrica vidre; etc.
Joieria. L'or, la plata, el platí i les pedres precioses, com per exemple el diamant, el robí, la maragda o el safir, s'utilitzen en joieria.

Els minerals
Els minerals són sòlids formats per la combinació química dels elements que hi ha a l'escorça terrestre. Les roques estan constituïdes per minerals.

Un mineral ha de presentar les quatre característiques següents:

•Ser sòlid. Els líquids i els gasos no són minerals.

•Ser natural. Les substàncies creades artificialment als laboratoris no són minerals.

•Tenir un origen inorgànic. Les substàncies produïdes pels éssers vius, com per exemple el sucre, no són minerals.

•Tenir una composició química homogènia. Això vol dir que totes les parts del mineral han d'estar formades per la mateixa substància.

•Els elements natius. En la composició dels elements natius únicament hi ha un element. L'or, la plata, el coure i el sofre es troben en la natura en estat pur com a minerals.
•Els òxids. Estan compostos per oxigen combinat amb un altre element. L'hematites i l'oligist són òxids de ferro dels quals s'extreu aquest metall.
•Els sulfurs. Estan constituïts per sofre combinat amb un metall. L'esfalerita és sulfur de zinc; el cinabri, sulfur de mercuri, i la galena, sulfur de plom, i d'ells s'obtenen aquests metalls.
•Els sulfats. La fórmula dels sulfats conté sofre, oxigen i un metall. L'epsomita és un sulfat de magnesi que s'usa com a laxant infantil.
•Els carbonats. Contenen carboni, oxigen i un metall. La magnesita és un carbonat de magnesi. La calcita és carbonat de calci.
•Els halurs. Es componen d'un metall combinat amb clor o amb fluor. L'halita o sal gemma és clorur de sodi. La fluorita és fluorur de calci.
•El color de la ratlla. És el color del polsim que es produeix quan es ratlla un mineral, que no sempre coincideix amb el de la superfície del mineral. També es pot veure com el color que deixa si el freguem amb una superfície de porcellana.

•L'exfoliació. És la propietat de fracturar-se en fragments que conserven cares planes. La mica s'exfolia en làmines, i la galena, en cubs.

L’obtenció dels minerals
Explotacions a cel obert. Quan el jaciment està situat a poca profunditat, s'excaven el sòl i les capes de roca fins que s'arriba a la zona on hi ha el mineral. Mines. Es duen a terme quan el jaciment està situat a una gran profunditat. Presenten túnels, galeries horitzontals i pous verticals que es ramifiquen per arribar a les zones on hi ha el miner
Full transcript