Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Határaink

No description
by

Adam Földi

on 3 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Határaink

és azokon túl...
Társadalmunk
Bolygónk, a Föld
Valóságunk határai
Kultúrák sokasága
Információk sokasága
Kérdések sokasága
Hitelesség
Anyagközpontú világunk motorja a pénz . Az a pénz, mely időközben megszűnt anyagként létezni. Az anyagi világ síkjánt ez az elszabadult virtuális eszköz az egész emberiség működési logikáját meghatározza. Életekről dönt. Látszólag mindent, ami körülöttünk történik, ez vezérel...
FOGYASZTÁS
Energia
Ez a pénzszivattyú működtetésének legjelentősebb területe. Ennek megfelelően a legaljasabb és legtragikusabb múltbéli események is erről a tőről fakadnak. De "a tegnap már történelem"...
ÉLELMEZÉS és az agrárium
A PÉNZ, MINDENEK FELETT
... a határokat ne keresd magadon kívül. Csak Te vagy, itt és most.
Az ember egy parányi sejte ennek a fantasztikus
élő szervezetnek, s mint minden sejtnek, nekünk is feladatunk van. Az utóbbi időben azonban eltértünk ettől, az emberi gyarlóság elburjánzott, mely az emberiség lassú halálát hozza magával... ha nem változtatunk. Hogy ki? Ki ha nem Te, mikor, ha nem most?!
Van egy csodálatos bolygónk, mely él és élteti a legtökéletesebb földi életet. Lassan kezdjük újra felismerni azokat az elemeket, melyek nélkül mi sem élhetnénk:


7,2 milliárd fő
A Föld
eltartóképességét
nem a bolygón kell számonkérnünk, hanem önmagunkon.
„A Föld képes valamennyi földlakót eltartani, de nem képes egyetlen ember kapzsiságát kielégíteni”
Gandhi
Sokszínűség
http://www.worldometers.info/hu/
Globális, lokális, glokális
A kommunikációs forradalom végleg átalakította a helyi kultúrákat. Míg egykor az információ, csak közvetett úton, hírhozókon át jutott el egy közösségbe, s az szűrte, alakította a maga rendjébe az információt, a rádió, TV, majd az internet révén az egyén a globális áramba kapcsolódik. Egy adott, lokális társadalomban él, de már glokálisan éli meg a valóságát a legkisebb faluban is.
Meddig maradhat fenn ez a sokszínűség?
Nos, úgy tűnik, egyre több szubkultúra jön létre, egyre színesebb a társadalom, azonban a térbeli közösségektől elszakadó csoportok viselkedési mintái a társadalomiránytás szempontjából uniformizálódtak. Kész panelek közül választhatunk, ám minden panel egy, a rendszer számára teljesen kiszolgáltatott egyént szül. Szóval meddig is?
Mainstream vs. alternatív áramlatok
Az emberi társadalom egészére nézve, korunk legártalmasabb eszköze az internet. Ez a leghatékonyabb bomlasztó erő, mely minden megmaradt hagyományos értéket, szociális formát és közösségi funkciót képes elpusztítani. Ugyanakkor most először nyílik tér általa olyan globális új közösségek kialakítására, melyek változtathatnak az emberiség sorsán. Olyan imformációk is eljuthatnak hozzánk, melyek eddig a cenzúra által elveszejtettek voltak. Hogyan használod? A döntés a te kezedben van!
A kommunikáció a társadalomirányítás elsőszámú eszköze. Egyetlen hír képes emberek millióinak halálát okozó háború kirobbanásához, százezrek anyagi csődjéhez stb. Ha eddig nem így tekintetettek a médiára akkor a következő interjú megrázó lesz:
Hogy milyen is ez az új kultúra?
Nincsenek "kész" állapotok, nincsen "egy" kultúra, hanem irányok vannak, ám ezek az irányok... nos...
Figyelem!
Az ezek után hallott, látott információk, filmek, megjegyzések mindegyikét fogadjátok az Alan Watt által mondottak tükrében. Ne a levont tanulságokat kövessétek, hanem tegyétek föl saját kérdéseiteket és keressétek azokra a választ. Különben készen kaptok meg minden végső igazságot... és azok ellenkezőjét is.
Ismét egy túlértékelt jelenség. Nem több, mint a társadalomiránytás és a pénzszivattyú működtetésének egy hatékony eszköze. Egy irányított szokás, mely fölött a hatalmat még az egyén gyakorolja. Minden szokás alakítható. A Te döntésed! Igen, ez is a tiéd!
Valós utak...
Kényes téma. Kell, hogy fölvegyétek a saját szűrőiteket. Nem a tanulságokat kell elfogadjátok, tegyétek fel a saját kérdéseiteket!
Reklámszünet
A társadalmi hierarchia csúcsán néhány "láthatatlan" bankárcsalád áll. Alattuk "a világ leggazdagabb emberei"-ként ismert réteg, akik a piac egy-egy olyan területén lettek egyeduralkodóvá, melyek a legfőbb szolgálói a felettük állóknak (pl. a világ legnagyobb közsségi oldala). Lefelé haldva egyre szélesedik a piramis és egyre kegyetlenebb terepre jutunk. Elérünk ugyanis ahhoz a réteghez, akiknek már nem csak a piacon kell megállniuk a helyüket, hanem a társadalom lentibb rétegeitől kell behajtani minnél többet. Multinacionális vállalatok, állami, politikai szereplők, lobby csoportok, mindazok, akik a tényleges pénzszivattyút működtetik. Azok, akiknek a "rend, biztonság és igazságosság" látszata mellett kell minden pénzt kipréselni a társadalom alsóbb szintjeiről. Persze az ő nyereségük is a felettük álló rétegeket gazdagítja, de azért az "elhullajtott javakból" sem élnek rosszul. Alattuk kezdődik az a társadalom, melyet fel szoktak osztani újabb rétegekre... de majdnem fölöslegesen. Innentől kezdve mindenkinek fizetnie kell, és minél kevesebbje van valakinek, annál többet kell fizetnie. De mit is kapunk érte? Rendet, biztonságot, igazságot? Egészséget, kényelmet és boldogságot? Hát...
A Társaság
Hogyan működik a kamatozó hitelpénzrendszer?
Van kiút!?
Mindvégig egy olyan eszközről beszéltünk - eszközről és nem hatalomról - mely egy bizalmi viszony függvénye. A kölcsönös elfogadásé. Nos, kin múlik ez az elfogadás?
Bizonytalanság
Ha nehézségek árán is, de ma már lehet helyi pénzeket és pénzrendszereket (pl. LETS) létrehozni. Pár éve hazánkban is jöttek létre helyi rendszerek (pl. Soproni kékfrank). Áttörést azonban majd akkor jelenthetnek, ha a helyi lakosság valóban tényleges forgalmi eszközként és nem "kuponként" használja azokat. A lehetőség a mi kezünkben van...
A bizonytalanság félelmet szül. A félelem a szeretet ellenpárja, a legnagyobb bomlasztó erő. Információk sokaságával bombáznak minket, elterelve a figyelmet a problémák valós okairól. Aztán valahogyan mégis találkozunk ezekkel a kérdésekkel egy dokumentumfilmben, vagy írott anyagban, ahol kész válaszokat kapunk. Ám ha nem fogadjuk el ezeket automatikusan, akkor kérdésk fogalmazódnak meg bennünk. Beleássuk magunkat a témába és valószínűleg találunk olyan újabb információkat, melyek az előzőekkel pont ellentétesek. Ám minél több témában játszuk ezt el, kérdéseink által kirajzolódnak valóságunk körvonalai. Ne ijedjünk meg ezektől, bármily félelmetes is... ez a valóság nem más, mint egy lehetőség. Mindig van egy másik...
Az elektromos autó ügye:
Hosszú, lassú, vontatott. Hátborzongató, félelemkeltő. Összeesküvés vagy milliónyi véletlenek sora? Akárhogy is, nézzétek végig!
I. rész
II. Rész
Ez "csak" egy reklám. Egy újabb eszköze a manipulációnak. De ki mondta, hogy reklámokat kell nézegetned?
Egészségipar
Élelmiszeripar Rt
Megesszük a világot
Mindennapi kenyerünk
Útkeresők és működő megoldások
A jövő farmja
Fogyasztói társulások
Amire nem számítunk...
Mi a fenét permeteznek?
Így is lehet a világot látni...
Azért a Nestlé is megérdemel egy fél órát:
http://www.fenyorveny.hu/2013/06/a-nestle-alma-viz-aranak-53-millio.html
Találjuk fel a spanyol viaszt...
Következmények
vs.
- globális felmelegedés
- kifosztott ásványi erőforrások
- kimerített termőföld
- levegő-, víz- és talajszennyezés
- a globális felmelegedés természetes folyamat
- az ipar és a jelenkori energiafelhasználás a fejlődés egyetlen útja
Propagandafilmek összecsapnak...
Hosszasan lehene még sorolni a buborékokat, de fontosabb, hogy észrevegyük, minden területbe kódolva van a bukás. Már csak azért is szükséges ez, hogy örökké bizonytalanok maradjuk... ez a társadalom irányíthatóságának feltétele. Vágyaink és félelmeink táplálása ennek legfőbb eszköze. Talán már eddig is ismertétek ezen filmeket. Mikor előszöt összerakja az ember e rendszer elemeit, mintha valami fény gyúlna a szobában. Tisztábban látva a dolgokat világossá válik, hogy a problémák egyáltalán nem kezelhetetlenek. Egyedül mégsem tehetünk rendet e szobában, még "világosban sem". Nem elég ismerni a problémák gyökereit, kezelni is kell azokat. Nem elég megosztani az információkat, nem elég beszélni róla, tenni kell. Itt és most neked kell választanod! Milyen határokat szabsz életednek, felelősségednek tudatában? Nem tehetsz itt semmit? Nos... akkor miért nem mész ki a szobából?
Család
A legerősebb egység, nem véletlenül áll minden hatalom érdekében ennek lebontása... hiszen a helyi közösségek felszámolása után már csak ez maradt. Ez az utolsó természetes társadalmi forma. Éltessük, hogy élhessünk.
Éltető étek
Otthon
Az otthon a legnagyobb szeretet tere. Nem kívül van az, otthon ott van, ahol mi vagyunk, ahol mi szeretünk. Az otthont nem lehet lerombolni, mert az bárhol, bármikor felépíthető. Felépíthető földből, kőből, fából, gabonaszárból... nem az anyag számít. Falait a szeretetnek kell tartania, s ezzel átszőve bármely anyag által várfallal kerített szentéllyé válik.
Gazda(g)ság
A magyar kert:
Egészség
Test, lélek, szellem egysége, egészsége.
Az idő
Felejtsük el e szómágiát "rohanó világunk". Mindennek ideje van... a Tiéd most jött el!
A Földre legnagyobb hatással a 7 bolygó rendszer van. A nap és a hold égi útja, a bolygók járása minden pillanatban a legnagyobb természeti hatás , mely mindenkit egyformán ér, függetlenül attól, hogy tudunk róla, vagy sem. Ha az ember képes megismerni a csillagos égboltot, akkor olyan közel kerül a teremtő erőhöz, s olyan képességekre tesz szert, ami szó szerint az "égbe repíti". Vannak hazai tanítóink, akik segíthetnek ebben. Pl.:
Bolygónk a Föld
A Föld egy élő szervezet, akárcsak az ember.
A Föld része egy másik élő rendszernek, naprendszerünknek. Ez élő része univerzumunknak, mely része az élő egésznek. Minden erő, mely kitölti az "űrt", hatással van a Földre és ránk is. Minden, amit teszünk, hatással van a Földre és hatással az egészre. Mire tanítanak népmeséink? "Jó tett helyébe jót várj!" Ez a világ működési rendje.
Az "én" határaim
Mára az ember valóságát az anyag jelenti. Hibás "képleteket" tanítanak a világ teljességéről, de már közeledik a paradigmaváltás:
Ha szánunk időt magunkban a gyakorlásra, önnevelésre, akkor nem túl sok idő után átélhető valósággá válik mindez. Balogh Béla vidói sokat segíthetnek az indulásnál.
A gyermek nem véletlenül születik az adott családba. Ő abban a közegben fejlődhet a legjobban, s abban a közegben taníthatja szüleit leghatékonyabban.
Mi a csudát tudunk a világról?
Csak a természettel együttműködve lehet bármilyen tevékenység hasznos a világ számára. Erre egy jó példa a permakultúrás gazdálkodás. Ez egy elv, melyet követve mindeg egyes helyen egy saját, oda való programot jelent.

http://www.permaculturedesigntraining.com/#
http://www.permaforum.hu/permaforum/
Egy gazdaság akkor válik gazdagsággá, ha meg tud adni fizikai és szellemi téren mindent, amire szükségünk van. Ezért először azt kell meghatároznunk, mi az, amire tényleg szükségünk van.
Magyar háziállatok
Kincseket őrzünk, de ezek megléte túl sok érdeket sért. Keressetek személyesen és részesei lehettek mindennek:
Nagy pénz...
A pszichiátriáról...
A mai orvoslás alapja a tünetek kezelése. Nem foglalkozunk okokkal, nem foglalkozunk megelőzéssel, hanem fenntartjuk a megélhetésünket szolgáló betegségeket, s toldozzuk -foldozzuk az embert, amíg csak fizetőképes. De mi köze ennek az egészséghez? Ez bizony egy jól jövedelmező iparág...
Elérhető út: a homepátia
Egy szer, mely hatalmas pénzeket jelent,
mint az alternatív orvoslás egy elérhető formája.
Csakhogy a betegek egy anyagelvű világban
élnek, márpedig a homeopatikus készítményekben
az anyag szinte nincs is jelen. Ettől még működik,
mégis, ha a marketingnek csak egy töredékét
költenék tájékoztatásra, sokkal hatékonyabb lenne
a gyógyulás. Ez viszont ebben az esetben sem érdek.
"Gyuri bácsi gyógyteái"
Csodálatos virágzását láthatjuk ma a gyógyteáknak, gyógynövényes orvoslásnak. Ezt a segítséget a növényvilág ingyen odadja számunkra. Ne engedjük, hogy pénzért megkapható tömegtermékké váljon. Ez a tea nem azért hat, mert valakik, valamilyen tálalásban eladják. Ez a növényvilág ingyenkegyelme... ismerjük meg és éljünk vele magunk:
Ma kincs az az otthon, mely nem függ építésügyi bürokráciától és különféle szolgáltatóktól. Az, amely nem rak újabb terhet a természet nyakába, hanem együtt él vele. Sok ilyen út létezik már, éljetek velük:

Vízönellátó rendszerek:
http://www.eautarcie.com/hu/


http://www.youtube.com/watch?v=ErwrWRoTRjU
Kulturális örökségünk és a helyi kultúrák
Egy csodálatos helyre születtünk. Van egy nyelv, melyet beszélünk, melyen keresztül mi magyarok, magyarázatot találunk a teremtett világ működésére. Tanító, beavató népmeséink és balladáink vannak. Gyönyörű szokáshagyományunk. Tanuljunk, ismerjük és használjuk a régi tudást, s akkor olyan egyenesen állhatunk majd a nap alatt, ahogy elődeink álltak.


A helyi kultúrák, a faluközösségek megtanították az ember számára, hogy ott, azon a helyen mit és mennyit kell adnia, hogy a természettől kaphasson "eleget". De tudták azt is, mennyi az elég. Ezt kell újra megtanulnunk, s akkor nem lesz szűkölködés semmiben. "Nem őseinket kell követnünk, hanem azt, amit ők követtek" (Géczy Gágor)
A pénzvezérelt világtól való függést nem forradalom fogja elsöpörni, hanem az a kreatív teremtő erő, mely apró találmányokkal észrevétlen önmagunk uraivá tesz újra minket. Vannak erre példák ma is:


Ünnepeink...
Évkerék...
Az ember étkezése minden esetben egy áldozás a teremtő felé. Nem csupán energiapótlás, hanem a kapott életért való hála. Az étkezés kérdését nem lehet az időrendtől függetlenül tárgyalni. Azt kell fogyasztanunk az éves rendben, aminek ideje van. Ami épp felajánlja magát. Ez természetesen feltételezi, hogy csak élő áldozat táplálja a mi éltünket. Aki az ünnepi rendet tartja (böjtökkel), az spirituálisan és lélekben magasztosabban élheti meg ünnepeit. Ez is, mint itt minden, csak a Te döntésed.
A lélekkel és a szellemmel már sokat foglalkoztunk, ám ezen szférák sem teljesedhetnek ki ha a testet elhanyagoljuk.
Kezdjük az alapoknál:
A tiszta, káros mérgektől mentes szervezetnek is szüksége van a rendszeres, nagy összpontosítással végzett mozgásra. Lehet az jóga, tánc vagy bármilyen fizikai munka... a kivitelezés a fontos.
A férfi és női minőség egyesítése páratlan erővel ruházza fel az embert. Ehhez azonban a férfinek férfiként, a nőnek nőként kell a valóságot megélnie.
A tervezett elavulás:
Manapság egyre több magányos spirituális vezető, tanító él köztünk. Aki a szabadságot családban is képes megélni... igen, őt bizton érdemes követni!
Full transcript