Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Heurisztikák

No description
by

Domo T

on 7 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Heurisztikák

Heurisztikák Amos Tversky & Daniel Kahneman Nobel díj 2002 jelentése: "rövid utak" a döntésekhez (shortcuts) jelentése: "rövid utak" a döntésekhez (shortcuts) problémák leegyszerűsítése racionalitás szubjektív ítéletek helyett Hogyan ítélik meg az emberek a bizonytalan eseményeket? "azt hiszem, hogy..." "van esélye..." „nem valószínű, hogy..." "lehet, hogy... általában hasznosak,

de komoly szisztematikus hiibákhoz vezetnek (például: tárgy látszólagos távolsága) Becslések, értékek előrejelzései I. reprezentativitási heurisztika "Mi a valószínűsége annak, hogy A tárgy B osztályba tartozik? Mi a valószínűsége annak, hogy B folyamat A eseményt hozza létre?" "A milyen mértékben reprezentálja B-t, azaz abban a mértékben, amennyiben A hasonlít B-hez" az eredmények elsődleges (priori) valószínűségének figyelmen kívül hagyása „Steve nagyon félénk és visszahúzódó, mindig segítőkész, de nem nagyon érdeklik az emberek vagy a valóság világa. Szerény, rendes ember, igényli a rendet és aprólékoskodó." (priori valószínűség = alapgyakoriság) példa: A véletlen helytelen értelmezése „a szerencsejátékos tévedése" A véletlenen alapuló rendszerek ugyanis nem fejlesztenek ki memóriát, nem „emlékeznek" az előző kimenetelre, és a következő kimenetel ettől teljesen független. példa: Steve könyvtáros vagy farmer? II. Hozzáférhetőségi heurisztika bizonyos helyzetekben az emberek egy osztályhoz tartozó eset valószínűségét egyszerűen azon példák alapján becsülik meg, amik eszükbe jutnak A példák felidézhetőségének köszönhető torzítások példa: személyek listája melyik nem képviselőiből van több? Mikor egy osztály nagyságát a példáik hozzáférhetősége alapján ítélik meg, egy olyan osztály, amelyre könnyebb példákat felidézni, számosabbnak fog tűnni, mint egy ezzel egyenlő gyakoriságú osztály, amelyre kevésbé idézhetők fel példák III. Kiigazítás és lehorgonyzás Sok helyzetben az emberek egy kezdeti értékből kiindulva készítenek becsléseket, amit úgy igazítanak ki, hogy a végső választ adja Mindegyik esetben a kiigazítások tipikusan elégtelenek.

Azaz, különböző kiindulópontok különböző becsléseket nyújtanak, amelyek torzítanak a kezdeti értékek irányába. Ez a lehorgonyzás Példa: Elégtelen kiigazítás 8 x 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 1. csoport 2. csoport 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6 x 7 x 8 kérdések gyors megválaszolásához az emberek elvégezhetik a számítás néhány lépését és a szorzatot extrapolálás vagy kiigazítás útján becslik meg IV. Csomagolási vagy keretezési hatás Az a mód, ahogyan egy döntési problémát megfogalmaznak, és az a forma, ahogyan az információkat adják - meghatározó hatással van az egyéni döntésekre bizonytalanság esetén Nem mindegy, hogy egy-egy esemény lehetséges kimeneteleit pozitív vagy negatív formában fogalmazzuk-e meg Bizonyítása az Egyesült Államokban egy ismeretlen, ázsiai eredetű járvány készül kitörni, várhatóan 600 ember életét fogja követelni példa: A járvány leküzdésére két programot dolgoznak ki:

A program: 200 ember életét mentik meg bizonyosan.


B program: 1/3 a valószínűsége annak, hogy mind a 600 ember életét megmentik,
2/3 a valószínűsége, hogy egyetlen ember életét sem mentik meg. 1. 2. A kiinduló helyzet ugyanaz volt, mint az előbb, csak most a kutatók kísérleti alanyaikat a C és a D program összevetésére kérték.

C program: 400 ember hal meg bizonyosan.
D program: 1/3 valószínűsége, hogy senki sem hal meg,
2/3 a valószínűsége, hogy mind 600 ember meghal . üzleti, gazdasági életben érvényesülő keretezési hatás Konklúzió: Ugyanazok az üzleti, illetve gazdasági jelenségek egészen más reakciókat, s ennek következtében egészen más pénzügyi következményeket váltanak ki a különböző „csomagolásnak" köszönhetően. Összefoglalás: az ítéletalkotás számos komoly hibáját mutattuk be a heurisztikákba vetett bizalom és a torzítások gyakori volta nem korlátozódik a laikusokra. Tapasztalt kutatók is hajlamosak ugyanolyan eltérésekre, amikor intuitív módon gondolkodnak a heurisztikák nagyon gazdaságosak és általában hatásosak, de szisztematikus és előre jelezhető hibákhoz vezetnek a heurisztikáknak és a torzításoknak jobb megértése javíthatná a bizonytalan helyzetekben alkotott ítéleteket és döntéseket Köszönjük a figyelmet!
Full transcript