Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Vinuri

Sabina Cortez, Anca Damian, Stefan Constantin, Roberto Teodorescu
by

Roberto Teodorescu

on 8 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Vinuri

Analiza senzoriala a vinurilor Clasificări ale vinului Scurta prezentare a vinurilor Vinul = băutura rezultată exclusiv din fermentarea completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului obţinut din ei.


Etimologie:

Rădăcina sanscrită „vena” „iubit”. După culoare Tehnologia vinificării acestor categorii de vinuri este diferită.

Vinurile albe au o culoare de la galben-verzui până la galben pai.

Vinurile rose au culori de la galben-auriu intens până la roz sau rubiniu.

Vinurile roşii: de la rubiniu intens până la aproape negru albe rose roşii După cantitatea de zahăr rezidual (fructoza şi glucoza) Vinuri seci – vinuri complet fermentate, cu conţinut în zahăr de maxim 4g/l Vinuri demiseci – vinuri cu un conţinut de zahăr între 4-12g/l Vinuri demidulci – cu conţinut de zahăr cuprins între 12-50g/l Vinuri dulci – vinuri cu un conţinut de zahăr mai mare de 50g/l, obţinute din struguri foarte dulci, recoltaţi târziu. După cantitatea de zahăr rezidual: După categoriile de calitate Vinuri de consum curent; Vinuri de calitate superioară; Vinuri de calitate superioară cu denumire de origine; Vinuri speciale Vinurile de consum curent se împart în funcţie de tăria alcoolică în:

vinuri de masă(8-9 grade)
vinuri superioare(peste 9 grade) Vinurile de calitate superioară:

se obţin din struguri pentru vin, cu însuşiri tehnologice superioare, cultivaţi în podgorii bine precizate
tărie maximă de 10,5 grade Etichetele vinurilor de calitate superioară cu denumire de origine sunt inscripţionate:

DOC(denumire de origine controlată)
DOCC(denumire de origine controlată şi trepte de calitate).


Vinurile cu denumire de origine controlată şi trepte de calitate (DOCC) se împart în:
cules la maturitatea deplină– DOCC-CMD :vinuri provenite din struguri cu conţinut în zaharuri de minimum 196 g/l ;
cules târziu – DOCC-CT : vinuri provenite din struguri cu conţinut în zaharuri de minimum 220 g/l .
cules la înnobilarea – DOCC-CIB :vinuri obţinute din struguri cu un conţinut în zaharuri de minimum 240 g/l , cu atac de “mucegai nobil” sau culeşi la stafidirea boabelor . Vinuri speciale:

vinurile spumante
vinurile perlante
vinurile aromatizante
vinurile licoroase şi vermutul (vin aromatizant, la care se adaugă extract de plante, zaharoză, alcool alimentar). conţinutul de alcool Caracteristici fizico-chimice conţinutul de zahăr aciditatea totală aciditatea volatilă. Tăria alcoolică a vinurilor propriu-zise în ţara noastră este cuprinsă între 8,5 şi 13% vol.

Alcoolul rezultă în urma fermentării zaharurilor din must. Se consideră că un grad de alcool rezultă prin fermentarea a 17 grame de zahăr.
Alcoolul este principalul compus care defineşte nivelul calitativ al vinurilor.

Vinurile cu conţinut în zahăr, demidulci şi dulci, trebuie construite pe suportul unei tării alcoolice suficient de ridicate, de cel puţin 11-11,5% vol. Vinurile slab alcoolice sunt lipsite de vigoare, cele prea tari, cu tării de 13-14 grade fiind arzătoare. Examinarea organoleptică a vinului se face prin degustare, apreciindu-se:


culoarea
limpiditatea
aroma
gustul
persistenţa Examinarea organoleptică a vinului Murfatlar Vincon Vrancea Murfatlar este o companie producătoare de vinuri din România. Compania dispune de 3.000 de hectare în zona localităţilor Murfatlar, Valul lui Traian, Poarta Albă şi Siminoc.

Compania produce o gamă largă de vinuri, acoperind toate segmentele, de la albe la roşii, şi de la seci la dulci sau licoroase.

Printre mărcile de vinuri produse de companie se numără: Rai de Murfatlar, Zestrea Murfatlar, Sec de Murfatlar, Conu Alecu, Ferma Nouă, 3Hectare, Lacrima lui Ovidiu, Murfatlar Rai Grand Reserve, Arezan, Babanu şi Zaraza. S.C. Vincon Vrancea S.A. a fost înfiinţată în anul 1949 şi este cea mai mare societate care produce şi comercializează vin, distillate din vin, băuturi spirtoase şi oţet.

Din aceste podgorii, societatea produce vinuri de calitate superioarã din soiurile: Feteascã Albã, Feteascã Regalã, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Sarba, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Feteascã Neagrã.

Tot din aceastã regiune viticolã face parte si arealul Pietroasa, renumit pentru calitatea vinurilor dulci din soiurile Tãmâioasã Româneascã, Busuioacã de Bohotin si Grasã, areal în care exploatãm cca 350 ha cultivate cu soiurile amintite. Pentru această analiză am repartizat un număr de 25 de puncte astfel:


Culoare maxim de 3 puncte
Limpiditate maxim 3 puncte
Aroma maxim 4 puncte
Ggust maxim 12 puncte
Persistenţă maxim 5 puncte Fişele de analiză senzorială s-au completat de fiecare membru al echipei de degustători în parte, respectându-se condiţiile de degustare pe care aceştia le-au considerat importante.

Locul în care s-a desfăşurat degustarea a avut un rol destul de important deoarece culoarea pereţilor a fost albă sau de culoare deschisă, lumina a fost cât mai naturală, spaţiul a fost aerisit şi nu au fost alte mirosuri de bucătărie.

De asemenea, accesoriile au fost importante: tirbuşonul a fost unul simplu, nu profesional iar paharul a fost din sticlă incoloră pentru a nu influenţa distingerea culorii vinului. În urma fişei centralizatoare s-au obţinut următoarele rezultate:


Tămâioasă Românească a obţinut un punctaj mediu de
Muscat Ottonel a obţinut un punctaj mediu de


Diferenţa dintre cele două este foarte mică, de doar un punct. 17,5 18,5 Sunt propuse îmbunătăţiri în ceea ce priveşte culoarea produsului de la Vincon, prin aducerea ei la o culoare mai aproape de descrierea făcută de producător.

În ceea ce priveşte limpiditatea, trebuie sesizată următoarea abatere ce trebuie îndepărtată: vinul trebuie să aibă luciu sau existenţa unor particule în suspensie.

Şi cel de la Murfatlar treuie să îşi îmbunătăţească culoarea de la galben pai la galben auriu, iar în ceea ce priveşte aroma trebuie să se distingă clar parfumul fructelor citrice si a boabelor de muscat Concluzii Cortez Sabina
Constantin Ştefan
Damian Anca
Teodorescu Roberto •Definitie a vinului
•Clasificare
•Caracteristici fizico-chimice si senzoriale
•Analiza senzoriala prin metoda punctajului
•Concluzii Concepte: Mulţumim pentru atenţie! Repartizarea punctelor Condiţii de degustare Rezultatele analizei
Full transcript