Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Безжични комуникации (Wi-Fi)

Кратка презентация за Wi-Fi технологията.
by

Petar Enchev

on 8 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Безжични комуникации (Wi-Fi)

Безжични мрежи (Wi-Fi) Въведение в Wi-Fi 4. Видове стандарти 5. Устройства за свързване на мрежата За вас отдели време: Wi-Fi е технология за безжичен достъп (WLAN) базирана на спецификациите от серията IEEE 802.11. Тя позволява различни устройства да обменят информация по безжичен път.
Данните се изпращат на пакети информация посредством електромагнитни вълни на определена честота. Обикновено те са криптирани, което позволява сигурното им доставяне от подателя до получателя.
Устройствата, които изпращат безжичните сигнали се наричат безжични рутери (Wireless Routers), с чиято помощ се осъществява връзката между отделните устройства (компютри, лаптопи, мобилни телефони, таблети и др.). За разпространение на сигнала служат така наречените Access Points (APs). Това са точни за достъп, поемащи и предаващи усилен сигнал на далечно разстояние, за да се покрие по-голяма площ. На практика… 3. Методи за предаване Предаването на информация става посредством електромагнитни вълни. Изпращането на данни се осъществява на определена честота в зависимост от стандартите приети от специализираната група “WECA” (Wireless Ethernet Compatibility Alliance).
При изпращането на информация от едно устройство към друго, тя се разделя на пакети, които се криптират по определен начин (алгоритъм). 2.Безжична пренoсна среда В днешно време навсякъде около нас „летят“ всякакви радиовълни, които предават различни видове информация (звук, видео, текст и др.). За да не възникват конфликти в предаването на сигналите се използват различни честоти, определени от правителството на САЩ, Европейския съюз и други държави/организации. Честотите служат като „канали“, през които минава потокът от данни от една точка до друга. - Рутер Петър Енчев от 36 група с факултетен номер 111209065 -WEP (Wired Equivalent Privacy) криптирането е съответно 64, 128, 256, 512 битово, като при всеки пратен пакет самият ключ се променя с друг, но след няколко милиона промени пак се повтаря. По този начин е лесно за човек, който подслушва вашия трафик да „улови“ ключа. След което не му представлява никаква трудност да влезе във вашата мрежа. -WPA (Wi-Fi Protected Access) – за разлика от WEP криптирането WPA е с далеч по-труден за разгадаване алгоритъм. Освен, че има защита към „подслушване“ на трафика, при него е специфично това, че има милиарди комбинации, което го прави почти невъзможен за разбиване. Първото и най-важно устройство е рутерът. Той служи за определяне на правилата и начина за предаване на данни. - APs Точки за достъп – за разширяване/свързване на една или повече безжични мрежи се използват “Access Points”. Някои от рутерите също могат да играят роля на AP.
Точките за достъп използват същото SSID, което се предава от основното устройство, което предава безжичен сигнал. Повечето точки за достъп могат да усилят сигнала от 30 до 50 метра в сгради и от 100 до 150 метра навън. Има и устройства, които осигуряват по-голям обхват. - WiFi карти Безжични карти – за да може стационарен компютър да се свърже към безжична мрежа, му е нужна безжична карта. Има компютри с вградена безжична карта в дънната платка (напр. Thin Clients). - Антени за WLAN Антени за WLAN – Антените за безжичен интернет се използват за усилване, стабилизиране и подобряване на сигнала предаван от устройството, за което е закачена антената. Външните антени позволяват да се увеличи обхвата на предаване. Има два основни вида антени – антени с тясно фокусиране (насочване) и кръгови (широконасочени) антени. - Вградени решения Всеки, който иска да си купи преносим компютър, ще забележи, че той поддържа безжичен интернет. Има вграден модул в лаптопа, който поддържа няколко стандарта за безжичен интернет. Същото важи и за други устройства – смартфони, тънки клиенти, таблети и др. Благодаря за вниманието!
Full transcript