Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Cosmin Gurău

on 7 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Ce înseamnă să fii Explorator?
Cercetăşia - mişcare internaţională
educaţie pentru viaţă
Educaţie Cercetăşească
Echipa Consultativă
Daca te consideri o persoana creativa si dispusa sa se implice in dezvoltarea de noi instrumente de invatare pentru tinerii de varsta ta, atunci esti persoana pe care o cautam.
Când a apărut?
La data de 27 iulie si 8 august 1907, Baden Powell a vrut să testeze eficienţa programului său şi a organizat pe Insula Brownsea o tabără unde a încercat să promoveze, celor 24 de participanţi, prin educaţie non-formală: lucrul în echipă, progresul personal, spiritul de aventură.
Prima comunicare asupra cercetășiei în România a fost făcută de către profesorul Gheorghe Munteanu Murgoci într-o ședință a Federației Societăților Sportive din România (FSSR) în anul 1912.
Prima publicație despre fenomenul cercetășiei fiind o broșură informativă, editată de către profesorul Gabriel Giurgea în noiembrie 1913. Acesta a trimis-o către conducerile școlilor secundare (gimnazii) din țară.
Grupele de vârstă
LEGEA CERCETAŞULUI
1.Cercetașul își iubește patria sa, România și pe toți cei care trăiesc in ea
2.Cercetașul este loial, își respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă și în faptă
3.Cercetașul este util și își ajută semenii în orice situație, este un prieten pentru toți și frate cu toți Cercetașii
4.Cercetașul este econom și cumpătat, este îngăduitor cu alții și sever cu sine, își îngrijește corpul și duce o viață sănătoasă
5.Cercetașul iubește și ocrotește natura și este bun cu animalele
6.Cercetașul își respectă și ascultă părinții, șefii si profesorii și este disciplinat în tot ceea ce face
7.Cercetașul este credincios și respectă credința celorlalți
8.Cercetașul este curajos și încrezător în puterile sale, vioi și plin de însuflețire
9.Cercetasul iubește învățătura și la rândul său învață și pe alții
10.Cercetașul se străduiește să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.
Lupișori
: copii cu vârste între 7 și 10 ani
Temerari
: copii și tineri cu vârste între 11 și 14 ani
Exploratori
: tineri cu vârste între 15 și 18 ani
Seniori
: tineri cu vârste între 18 și 24 de ani
Lideri
: adulți cu vârste peste 18 de ani
Promisiunea
Promisiunea cercetaşului este angajamentul de a trăi conform Legii Cercetaşului pe care fiecare tânăr îl ia când se alătură Mişcării.
Salutul, eşarfa şi simbolul ONCR
Cadrul simbolic
Cadrul simbolic (povestea) este “Cetatea” şi semnifică dezvoltarea progresivă a exploratorului şi drumul prin care ajunge să aibă un rol constructiv în societatea şi comunitatea în care trăieşte.
Această ramură se bazează mai mult pe activităţi în cadrul comunităţii, activităţi de dezvoltare personală, organizarea propriilor proiecte şi implementarea unor idei.
Metoda SCOUT
Metoda scout - o formă de educaţie non-formală testată şi cu rezultate de succes pe parcursul a peste 100 de ani de cercetăşie (1907 – prezent). pentru a atinge scopul cercetăşiei, membri voluntari adulţi (liderii) folosesc în activităţile cu copiii şi tinerii un sistem educaţional format din 7 elemente îmbinate:
1.Educaţia prin acţiune (learning by doing): copiii şi tinerii deprind ablităţi de viaţă prin implicarea activă în diferite activităţi -jocuri, ateliere, proiecte, acţiuni în folosul comunităţii, momente din viaţa cotidiană - activităţi construite împreună cu copiii, în funcţie de interesele şi aptitudinile lor.
2.Cadrul simbolic: fiecare grupă de vârstă îşi desfăşoară activităţile într-un cadru simbolic specific nivelului lor de maturitate şi nevoilor lor educaţionale. Simbolurile au un rol hotărâtor în formarea copilului şi a adultului; ele reprezintă o expresie spontană, o comunicare adecvată şi un mijloc de dezvoltare a imaginaţiei creatoare, rămânând un important factor de integrare socială a omului. Prin acest element dezvoltăm abilităţi de viaţă precum: creativitatea şi imaginaţia, spontaneitatea, realizarea distincţiei dintre fantastic şi real.

3.Sistemul de progres personal are menirea de a implica copiii şi tinerii în propria dezvoltare. Prin acest sistem, fiecare cercetaş poate să se autoevalueze şi să devină conştient de ritmul dezvoltării sale. sistemul de progres foloseşte elemente ale cadrului simbolic corespunzător fiecărei grupe de vârstă, concentrându-se pe dezvoltarea abilităţilor de îndemânare cu lucruri mărunte, lucruri practice dar şi cu lucruri neaşteptate; de lucru în echipă; de conştientizare a resurselor care-i înconjoară; de implicare în dezvoltarea personală dar şi a societăţii civile.
4.Natura: este cadrul ideal de aplicare a metodei scout. Prin activităţile în natură, cercetaşul îşi descoperă propriile limite, cadrul natural oferindu-i provocări, momente de reflecţie şi momente dificile, ocazia de a învăţa despre sine şi despre ceilalţi. De asemenea, îi dezvoltă atitudini şi comportamente responsabile faţă de mediul înconjurător.
5.Legea şi promisiunea cercetaşului: enunţă valorile de bază la care aderă fiecare cercetaş. Acesta descoperă aceste valori prin activităţile scout şi le integrează în comportamentul propriu, angajându-se să le respecte. Ulterior, le va promova şi în viaţa adultă.
6.Sprijinul adulţilor: adulţii, responsabili fiind de a coordona activităţile, se asigură că acestea au un impact pozitiv asupra dezvoltării tinerilor implicaţi şi creează un cadru de relaţionare adecvat, bazat pe ascultare şi pe respect reciproc într-un mediu sigur atât din punct de vedere fizic cât şi emoţional.
7.Sistemul patrulelor: activităţile sunt derulate într-un grup mic (4-8 persoane) în care responsabilităţile fiecăruia sunt bine definite şi relaţionarea este complexă, oferă copiilor şi tinerilor un mod ideal de a se descoperi pe sine şi pe ceilalţi, dezvoltându-şi abilităţi de comunicare, de lucru în echipă, de asumare de responsabilităţi.
Sistemul de Progres
Etapa 1 – Integrare
Etapa 2 – Invatare
– Exersare
Etapa 4 –
Marele proiect
Etapa 3 – Aplicare
Însemnele de MERIT
Trecerea de la EXPLORATOR la SENIOR
Constă într-o călătorie a exploratorului spre maturitate, cadrul simbolic fiind totodată definit de "călătorie".
https://www.facebook.com/pages/Centrul-Local-Oltea-Doamna-Tecuci
CONTACT:
C.L. "Oltea Doamna":
Site-ul Echipei Consultative:

http://exploratori.scout.ro
Full transcript