Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Закон за запазување на енергијата во секојдневието

No description
by

Boris Petreski

on 28 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Закон за запазување на енергијата во секојдневието

Енергија кинетичка механичка хемиска топлинска потенцијална Закон за запазување на енергијата во секојдневието Кинетичка и потенцијална енергија Ek+Ep=const. 1. Максимална потенцијална енергија, нема кинетичка енергија 2. Максимална кинетичка енергија, нема потенцијална 3. Максимална потенцијална енергија, нема кинетичка енергија Закон за запазување на енергијата *Вкупната механичка енергија на еден систем е константна. Таа може да се претвора од еден во друг вид, да се пренесува од едно на друго тело, но таа не може ниту да се создаде ниту да се уништи. Енергија која може да го смени целото движење на еден систем: -миење на заби -танцување -спортување -трчање
-прошетка на кучето Зачувана енергија :
-јадење -гас
-батерии -бензин
-масло -печка -оган
-ламба -зовриена вода
-сонцето -тостер Личноста на карпата има
потенцијална енергија која
ја зачувал за да скокне Личноста која паѓа има
кинетичка енергија бидејки
е во движење Телевизор Електрична Звучна Светлосна Топлинска Tелевизорот има електрична енергија бидејќи
има приклучок во штекер. Електричната енергија се трансформира во звучна овозможувајќи да произведува звук. Сликата која што е проектирана
на екранот емитира светлина што ја прави
светлосна енергија. И конечно, поради работењето, телевизорот се загрева, кое загревање е термална енергија. Скејтбординг Хемиска Механичка Звучна Телото има хемиска енергија поради храната
која е зачувана во телото. Кога телото ќе
почне да ја користи таа енергија, таа станува механичка поради движењето на телото.
И, тркалата кои се гребат на асфалтот
создаваат звук, односно звучна енергија. Тостер Електрична Механичка Топлинска Механичка Тостерот има електрична енергија бидејки има приклучок. Потоа копчето кое ги држи лебовите
оди горе и долу, создавајќи механичка енергија.
Потоа, тостерот се загрева создавајќи термичка енергија, и конечно повторно создава механичка бидејки копчето кое ги држи лебовите повторно
се враќа нагоре. Факултет за елетротехника и информациски технологии, Скопје Јануари 2013, Скопје Минговски Мартин
Петрески Борис Трансформирање
на енергија ЗАКОН ЗА ЗАПАЗУВАЊЕ НА ЕНЕРГИЈАТА *Во излиран систем вкупната механичка енергија е константна. Таа може да се претвори од еден во друг вид, но не може ниту да се создаде, ниту да се уништи. ПРИМЕР:

Дете со маса m се пушта по лизгалка од висина h со брзина v. -еластична потенцијална енергија -гравитациона потенцијална сила
Full transcript