Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Retoriska stilfigurer

No description
by

Niclas Christensson

on 9 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Retoriska stilfigurer

Retoriska stilfigurer är språkliga knep som
används för att smycka ut språket. Det finns
massor av stilfigurer. Här kommer ni att få
en introduktion till några av de vanligaste
och mest användbara. Retoriska stilfigurer Retoriska stilfigurer används av alla stora talare. Precis som det mesta inom retoriken, t.ex. Ethos, Pathos och Logos, är stilfigurerna mycket gamla. De härstammar från antikens Grekland. Vad är en retorisk stilfigur? Bildspråk Metaforer Ironi Många tal innehåller ironi. Det betyder att du säger en sak men menar precis motsatsen. Att använda sig av ironi är svårt eftersom det finns en risk att publiken missuppfattar ironin och då tror att du menar det du säger. Här nedan kan ni se ett exempel på ironi - komikern Stephen Colbert inbjuden för att hålla ett hyllningstal till president Bush. Det gör han, men kanske uppskattar han inte presidenten så mycket som han säger att han gör?! Antites Antites är ett annat ord för motsats. Det innebär att du ställer du två ord eller uttryck mot varandra.

Exempel på antiteser i kända tal är:


”It has been my experience that folks who have no vices have very few virtues” – Abraham Lincoln, USA:s president 1861-1865.

“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” – Astronauten Neil Armstrong, i samband med första månlandningen år 1969. Retorisk fråga I många tal ställer du frågor som du inte kräver att någon ska svara på. Sådana frågor kallas för retoriska. Antingen är svaret på frågan givet, eller ger du själv det. Den kan göra stilen mer levande och känsloladdad. Exemplet nedan yttrades av Josef Stalin, i ett Sovjetiskt radiotal till nationen:

"Är de tyska soldaterna verkligen oövervinnliga, likt den bild som den fascistiska propagandan ständigt sprider? (Paus) Naturligtvis inte!"

Överdrifter (Hyperboler) För att förstärka ditt budskap kan du använda dig av överdrifter. Då överdriver du och gör något mycket bättre, snyggare eller farligare än det verkligen är. Sveriges f.d. statsminister Göran Persson använde sig av det retoriska knepet överdrift i sitt minnestal till den mördade utrikesministern Anna Lindh:

"Idag gästas Sverige av hennes vänner från jordens alla hörn."

Visst kom det besök från utlandet till begravingen, men kanske inte från "jordens alla hörn". Metafor betyder ordagrant överföring. Det innebär att du ger ord och uttryck en annan betydelse än vad de egentligen har.
Säg t.ex. inte att du tycker att din debattmotståndare har:

”dålig koll på det ekonomiska läget”.

Säg istället att han eller hon har:

”tappat kompassen under sin orientering i det ekonomiska landskapet”
Upprepning Att upprepa ord eller meningar är ett knep som får
publiken att minnas det du säger. Lyssna på hur den amerikanske medborgarrättskämpen Martin Luther King upprepar frasen "I have a dream" i sitt berömda tal med samma namn. Ett av de vanligaste språkliga knepen är att använda sig av bildspråk. Med hjälp av bildspråk får du publiken att se och tänka på ett nytt sätt. Metaforer och liknelser är två olika varianter på bildspråk. Liknelser En liknelse påminner mycket om en metafor. Liknelsen är en typ av bildspråk där du med hjälp av ordet som jämför ett ord eller ett uttryck med ett annat ord och uttryck.

Ex: "Kina går framåt som en ångvält."

"Denna man är stark som en oxe"
Ni har nu lärt er några av de vanligaste stilfigurerna. Försök att använda minst tre av dessa i era egna tal. Är ni sugna på att fördjupa er
mer i retoriken finns det massor att hämta på UR:s retorikhemsida:

http://www.ur.se/Tema/Retorik-ratt-att-tala-vett-att-lyssna

Full transcript