Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Manual de bons usos digitals

No description
by

Nivard A. G.

on 10 December 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Manual de bons usos digitals

Xarxes Socials Què és?

- Navegador: Programa informàtic que permet de moure's pels diversos serveis, recursos o conjunts d'informació d'Internet, un sistema o una aplicació.
- Finestres emergents o Pop ups: Finestra que apareix automàticament a la pantalla, sobreposada a la finestra activa.
- Galetes o cookies: Fitxer amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d'un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l'ordinador de l'internauta mitjançant el navegador.
- Tallafoc o firewall: Aquesta mena de programa és el «porter» del teu ordinador: ningú no hi passarà sense el seu permís. T’avisa de possibles programes que et poden danyar l’ordinador i, a més, et protegeix davant els estafadors que hi vulguin entrar.
- Correu electrònic: Missatge que es transmet d'una bústia electrònica a una altra Consells i recomanacions:

- No acceptis “amistats” de desconeguts. A internet és molt fàcil dir mentides i fer veure que ets una altra persona.
- Publicar informació a les xares socials és molt ràpid, però un cop publicada no saps quin ús en poden fer. Abans de penjar una imatge o publicar alguna cosa a la xarxa pensa-t’ho bé. No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d’altres persones que t’hagin donat el seu permís.
- Inventa contrasenyes difícils i fes servir un àlies (nick) que només coneguin els teus amics.
- No comparteixis dades com ara el telefon, l’adreça o el teu nom o cognoms,
- Si algú et moltes o t’assetja en alguna xarxa social avisa als teus pares o tutors.
- A internet, no tothom és amic. No quedis amb les persones que coneguis mitjançant les xarxes socials. I si quedes amb algú, avisa als teus pares o tutors i queda en un lloc públic. Què és:

- Xat: Comunicació escrita que es duu a terme simultàniament i en temps real entre diverses persones per mitjà d'Internet.

- Missatgeria instantània: Comunicació escrita en temps real on l’usuari prèviament ha d'haver instal·lat un programa, el missatger, i només es pot comunicar amb la seva llista de contactes.
Trolling Passo de mal rotllos! Ciberbulling
Què és?

El ciberassetjament és l’ús d’Internet, el telèfon mòbil o els videojocs per humiliar, agredir, maltractar, difamar, insultar, amenaçar o desprestigiar companys o persones conegudes d’una edat semblant. On succeeix?

Podem trobar ciberassetjament en xats, fòrums, SMS, blocs, fotoblocs, jocs en línia, videojocs virtuals, el nostre espai o converses de missatgeria instantània, o fins i tot podem ser-ne víctimes sense adonar-nos-en mentre algú fa servir els seus coneixements informàtics per introduir-se al nostre ordinador i manipular la càmera web, copiar dades i contrasenyes o fotos Com el puc reconèixer?

A continuació et posem alguns exemples concrets de ciberassetjament perquè puguis identificar-lo:
- Fotos. Utilitzen les fotos que algunes persones tenen penjades a Internet, ja sigui al seu espai personal o al fotobloc, o fins i tot les que els prenen els troians o virus. Després manipulen i exposen aquestes fotos a Internet per avergonyir i humiliar les seves «víctimes». A vegades les exposen en webs en què es vota la persona més lletja o la més totxa, carregant el seu perfil de punts i fent que aparegui en les primeres posicions d’aquest rànquing. Altres vegades les utilitzen com una arma per xatejar amb la seva víctima i amenaçar-la que ensenyaran la foto en qüestió si no fa el que li diuen.
- Suplantació de la personalitat. Amb les dades d’una altra persona editen perfils o pàgines web amb comentaris ficticis sobre les seves experiències sexuals, manies o qualsevol altre comportament per fer-ne burla. Es fan passar per aquesta persona en fòrums i pàgines on escriuen opinions que ofenen altres persones o comentaris violents que provoquen la seva expulsió immediata de la pàgina i que no pugui tornar a accedir-hi.
- Amenaces. Se serveixen d’SMS, correus electrònics o vídeos per amenaçar i insultar la seva víctima.
- Atac a la intimitat. S’introdueixen dins del correu electrònic per manipular-lo, llegir els missatges i registrar la persona que n’és propietària en pàgines on pot ser víctima de correus brossa o de virus informàtics.
Saber actuar:

Si has identificat alguns d’aquests símptomes al teu entorn, et donem uns quants consells perquè sàpigues com has d’actuar i aturar aquest assetjament.
- Comenta-ho amb els teus pares o professors. Ells són persones adultes i t’ajudaran a trobar més ràpidament una solució.
- Sigues sempre molt prudent amb les teves dades personals i les teves fotos, ja que no saps mai quin ús poden fer-ne. Com menys persones les coneguin, millor!
- Pots buscar el teu nom i cognoms o els teus sobrenoms en qualsevol cercador d’Internet per comprovar si algú ha suplantat la teva personalitat o ha utilitzat les teves dades personals per perjudicar-te.
- Guarda totes les proves de l’assetjament, els missatges de text, els correus electrònics, els vídeos o les converses de missatgeria instantània.
- Demana l’ajuda d’especialistes en informàtica per identificar el ciberagressor. Ja controles?! Què és?

El trolling és un terme anglosaxó que defineix el comportament d’aquelles persones que escriuen missatges provocadors a la xarxa ( correu electrònic, xats, xarxes socials) amb la de manera intencionada amb la finalitat de trobar polèmica. Saber actuar:

Si algú t’envia informació desagradable en un xat, el millor és esborrar aquesta persona de la llista de contactes. Aquesta persona no sabrà qui ho ha fet. Mai no contestis els seus missatges ni les seves trucades. Missatgeria instantània i xats Consells i recomanacions:

- Alguna vegada t'has trobat barres d'eines instal·lades en el teu navegador que no saps d'on han sortit? Sovint ens apareixen finestres emergents, quan visitem una pàgina web o instal·lem programes, que en funció de la nostra resposta poden instal·lar continguts no desitjables en el nostre ordinador, com virus o troians, o programes o barres d'eines que alenteixen el funcionament del nostre ordinador. Per aquest motiu és molt important llegir atentament les informacions que apareixen en la nostra pantalla, llegir abans de clicar.
- Esborra les cookies emmagatzemades en el teu navegador web.
- Navega per webs segures.
- Si trobes continguts que pots considerar desagradables, perillosos o simplement estranys, no intentis «investigar» pel teu compte i avisa els teus pares o algun adult abans de continuar.
- Recorda que no tota la informació que hi ha a Internet és correcta i ben intencionada.
- Atenció als correus electrònics. Obre només aquells de les persones que coneguis i esborra la resta. Els missatges adjunts poden contenir virus.
Navegació i correu electrònic Què és?

- Xarxa social: Conjunt de persones vinculades a un mateix grup d'Internet, que tenen com a element cohesionador el fet de compartir diferents tipologies de continguts, ja siguin personals, audiovisuals, professionals, etc.
Les xarxes socials et permeten conèixer a gent i tenir amics arreu del món. Pots compartir informació alhora amb tots els teus companys i pots conèixer altres cultures i costums. L’ús de les xarxes socials s’ha estès de manera molt ràpida.
Com vas d'anglès?
Saps què vols dir Grooming, Griefing, Trolling...
Pren nota: Consells i recomanacions:

- Els xats com el messenger són una bona manera de comunicar-se amb familiars i amics. De la mateixa manera que en el contacte cara a cara, és important tenir cura de què diem i de com ho diem.
- Sigues crític a l'hora d'agregar un nou contacte al teu messenger. Hi ha persones malintencionades i expertes que utilitzen el messenger i els xats per fer-te algun mal (Grooming) o per prendre't la teva identitat digital (Phising).
- Quan alguna persona et falti al respecte o et posi en una situació desagradable explica-ho de seguida als pares. No deixes que la situació es repeteixi.
- Controla el teu temps. No deixis que els xats o les xarxes socials ocupin tot el teu temps d'oci, gaudeix de totes les oportunitats d'oci.

Què és?

- Dret d'autor: Drets morals i d'explotació que té l'autor d'una obra literària, artística o científica. Això suposa que la seva utilització implicarà un cost o una autorització expressa de l'autor. En el context digital fa referència a música, pel•lícules, imatges i textos publicats a Internet o en un suport digital.

- Copyright: El copyright reflecteix la possessió del dret d'explotació i, per tant, només el pot fer constar el titular o cessionari d'aquest dret. Els drets d'explotació formen part dels drets d'autor. Símbol copyright = ©.Consells i recomanacions:

- La majoria de continguts d'Internet (text, imatges, música, vídeos...) tenen drets d'autor. Això implica que cal vigilar què copiem i què baixem d'Internet, si no volem incórrer en un delicte.
- Si cerques obres amb llicència Creative Commons podràs baixar i utilitzar materials amb tranquil•litat.

Què és?

- Descàrrega: Transferència de fitxers des de o via un servidor al nostre ordinador.

- P2P o Peer to Peer: xarxa d'ordinadors on els usuaris intercanvien fitxers ubicats en una carpeta concreta. Exemple: Emule, Bittorrent, Napster, etc. Consells i recomanacions:

- Si descarregues o intercanvies fitxers, fes-ho només en aquells llocs que siguin de confiança.
- Les xarxes P2P poden ser utilitzades per accedir al nostre ordinador sense saber-ho.
- El fet d'intercanviar via P2P o baixar d'algun lloc web música, vídeos i altres fitxers suposa una vulneració dels drets d'autor d'aquests continguts. SIGUES... LEGAL http://www.gencat.cat/mossos/serveis/consells/InternetSegura/index.html SEGURETAT PRIVACITAT RESPECTE És necessari disposar d'autorització del titular de material artístic o científic per poder copiar-lo, descarregar-lo o distribuir-lo. Còpies de seguretat

Què és?
Còpia d'un fitxer o un conjunt de fitxers, generalment actualitzada periòdicament, que permet restaurar les dades originals en cas de pèrdua.

Consells i recomanacions:

Utilitza un llapis de memòria (o un servei online per a còpies de seguretat) per a desar-hi còpies dels teus arxius i carpetes més importants. D'aquesta manera si el teu ordinador pateix alguna incidència podràs recuperar els teus documents essencials.
Robatoris

Per què?
Els ordinadors portàtils són eines tecnològiques de valor i, per tant, susceptibles de ser robades si no tenim prou cura.

Consells i recomanacions:

- No mostris el teu portàtil en espais públics no segurs.
- Cal tenir cura i vigilar on deixem el nostre portàtil en tot moment.
- Personalitza el teu ordinador amb adhesius o folrant-lo amb cura amb uns plàstics especials. Usuaris i contrasenyes

Què és?

- Usuari: Conjunt de caràcters alfanumèrics que identifica un usuari i que generalment, juntament amb la contrasenya, li permet de connectar-se a un sistema informàtic o un servei en línia.

- Contrasenya: Codi secret personal emprat per accedir com a usuari a un sistema, xarxa o pàgina web. Aquest usuari representa la nostra persona en l'entorn digital.

Consells i recomanacions:

- Utilitza un àlies (nick) en comptes del teu nom o cognom. Tampoc indiquis la teva edat en el nom d'usuari.
- Inventa contrasenyes difícils (combinació de nombres i lletres)
- Utilitza contrasenyes diferents per cada servei. No les comparteixis amb ningú i desa-les en un lloc segur, evitant guardar-les en un document anomenat contrasenyes o quelcom fàcilment detectable.
- No demanis la contrasenya a cap amic, les contrasenyes són personals i secretes.
-Quan iniciïs la sessió en un ordinador públic, desmarca la casella de recorda usuari i contrasenya.
- Tanca sempre la sessió quan acabis.
- Si et vols donar d'alta en algun servei online, fes-ho amb els teus pares, tot vigilant quines dades personals dones.


Virus

Què és?
Programa que s'introdueix en un sistema informàtic, en perjudica el funcionament i pot reproduir-se i transmetre's independentment de la voluntat de l'usuari.

Consells i reconanacions:
- No desactivis l'antivirus ni el tallafocs en cap moment. Ho poden aprofitar per infectar el teu ordinador, copiar-te informació o prendre't la teva identitat.
- Comprova que l'antivirus i el sistema operatiu estiguin sempre actius i actualitzats.
- No obris arxius adjunts de remitents desconeguts.
- Tingues present que les descàrregues P2P i de fonts no confiables poden ser una via d'accés de virus, troians, cucs, etc.
Bateria

Què és?
Aparell que acumula càrrega elèctrica permetent així subministrar electricitat a un aparell sense necessitat que estigui endollat a la xarxa elèctrica.

Consells i recomanacions:

-S’aconsella a tots els usuaris que mantinguin els portàtils endollats al corrent el màxim temps possible i en especial durant el funcionament de l’aparell.
- Quan recarreguis la bateria, fes-ho fins al 100% de la seva capacitat. Funda

Per què?
Cal protegir l'ordinador portàtil amb la seva funda per tal de protegir-lo de possibles cops durant els seus desplaçaments.

Consells i recomanacions:

- Desa sempre el teu ordinador portàtil dins de la seva funda quan acabis d'utilitzar-lo i quan t'hagis de desplaçar.
- Cal tenir en compte, que tot i portar la funda corresponent, l'ordinador portàtil és vulnerable a cops i caigudes.
http://www.asociacioncli.es/sites/default/files/Manual%209-11%20catalan.pdf
http://www.asociacioncli.es/sites/default/files/Manual%2012-14%20catalan.pdf http://www.asociacioncli.es/sites/default/files/Manual%2015-17%20catalan.pdf Ei, vols jugar? Vols saber-ne més? http://internetambseny.cesicat.cat/ http://www.domini.cat/santjordi/ http://www.integraldemedios.com/pruebas/download/Trivial_Segursarean_CAT/home/tribirual.html A mi cada vegada m'agrada més estar connectat amb els amics a través del portàtil, però cada vegada descobreixo nous perills. Tu els coneixes? Miquel Àngel Prats Ferran Gandol Nivard Gonzàlez Manual de bons usos digitals Grooming Què és?

El grooming de menors a Internet és un terme anglosaxó que s’utilitza per descriure pràctiques online de certs adults per a guanyar-se la confiança d’un o d’una menor fingint empatia, carinyo, falsa simpatia, etc, amb unes finalitats fraudulentes i sovint il·legals. Aquest fenomen, sovint està relacionat amb l’obtenció d’imatges i vídeos de menors i amb la pornografia . Griefing Què és?

El griefing és un terme anglès vinculat als jocs en xarxa, que serveix per definir el comportament d’aquells que perjudiquen de manera intencionada i sistemàtica a un jugador en particular. Saber actuar:

Sigues un bon model de joc nét a la xarxa i fora d'ella. Connecta't, però vigila! Dret d'autor Descàrrega 1.Utilitza un llapis de memòria (o un servei online per a còpies de seguretat) per a desar-hi còpies dels teus arxius i carpetes més importants.

2.Cal tenir cura i vigilar on deixem el nostre portàtil en tot moment.

3.Comprova que l'antivirus i el sistema operatiu estiguin sempre actius i actualitzats. Protegeix el teu ordinador de virus i altres malware que poden revelar les teves claus als autors de grooming.

4.Quan recarreguis la bateria, fes-ho fins al 100% de la seva capacitat.

5.Desa sempre el teu ordinador portàtil dins de la seva funda quan acabis d'utilitzar-lo i quan t'hagis de desplaçar.
1.Utilitza contrasenyes diferents per cada servei. No les comparteixis amb ningú i desa-les en un lloc segur, evitant guardar-les en un document anomenat contrasenyes o quelcom fàcilment detectable.

2.Sigues sempre molt prudent amb les teves dades personals i les teves fotos, ja que no saps mai quin ús poden fer-ne. Com menys persones les coneguin, millor!

3.Atenció als correus electrònics. Obre només aquells de les persones que coneguis i esborra la resta. Els missatges adjunts poden contenir virus.

4.Si trobes continguts que pots considerar desagradables, perillosos o simplement estranys, no intentis «investigar» pel teu compte i avisa els teus pares o algun adult abans de continuar.

5.No acceptis “amistats” de desconeguts. A internet és molt fàcil dir mentides i fer veure que ets una altra persona.
1.El fet d'intercanviar via P2P o baixar d'algun lloc web música, vídeos i altres fitxers suposa una vulneració dels drets d'autor d'aquests continguts. La majoria de continguts d'Internet (text, imatges, música, vídeos...) tenen drets d'autor. Això implica que cal vigilar què copiem i què baixem d'Internet, si no volem incórrer en un delicte.

2.Els xats com el messenger són una bona manera de comunicar-se amb familiars i amics. De la mateixa manera que en el contacte cara a cara, és important tenir cura de què diem i de com ho diem.

3.Controla el teu temps. No deixis que els xats o les xarxes socials ocupin tot el teu temps d'oci, gaudeix de totes les oportunitats d'oci.

4.Sigues crític a l'hora d'agregar un nou contacte al teu messenger. Hi ha persones malintencionades i expertes que utilitzen el messenger i els xats per fer-te algun mal (Grooming) o per prendre't la teva identitat digital (Phising).

5.Publicar informació a les xares socials és molt ràpid, però un cop publicada no saps quin ús en poden fer. Abans de penjar una imatge o publicar alguna cosa a la xarxa pensa-t’ho bé. No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d’altres persones que t’hagin donat el seu permís.
Saber actuar:

- Sigues sempre molt prudent amb les teves fotos i amb els vídeos personals, ja que no saps mai quin ús poden fer-ne.
- No acceptis cap tipus de xantatge a la xarxa, i en cas de trobar-te en una situació similar comenta-ho amb els teus pares i tutors.
- Desactiva la webcam quan no la facis servir.
- Protegeix el teu ordinador de virus i altres malware que poden revelar les teves claus als autors de grooming.
- No et deixis enganyar ni seduir per correus que et prometin miracles.
Full transcript