Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Associació Catalana de Gestió Pública

Qui som? D'on venim? On som? On anem? Què estimem (o el per què de tot plegat?)?
by

Mark Hadrien

on 7 February 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Associació Catalana de Gestió Pública

D'on venim?
Els congressos catalans de gestió pública han estat dues fites que han aportat anàlisi, diagnòstic i línies d’avenç.

Els congressos també van significar la constatació que a Catalunya comptem amb una acadèmia i un conjunt de professionals, formats en bona part per aquesta -a través de diversos programes de postgrau i màster en gestió i direcció pública- de primer nivell.

I com a ACGP venim d’aquí: d’aportar anàlisi, diagnòstic i línies d’avenç; a partir d’articular el coneixement i els professionals de primer nivell internacional que, en matèria de gestió pública, tenim a Catalunya.

On som?
Aquest potencial però no s’ha traduït, a dia d’avui, en una transformació significativa de la realitat de les nostres administracions públiques… Per què !? Com pot ser !?

Aquesta pregunta ha marcat l’evolució de l’estratègia de l’ACGP els darrers anys. I és que el coneixement de l’acadèmia i la capacitat dels professionals són condició necessària, però no suficient, per donar lloc a la llargament reclamada reforma de l’administració.

A la recepta cal sumar-hi, com a mínim, l’exigència constructiva de la societat civil, la voluntat política i el lideratge del primer nivell institucional.

I en això estem.

On anem?
Anem a complementar el coneixement i els professionals amb la societat civil i la voluntat política i institucional.

Per això vam impulsar la creació d’un espai que ja té vida pròpia: el Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA, www.fera.cat)

I per això mateix des de l’anterior legislatura estem atabalant als partits, als grups parlamentaris i al Govern amb la necessitat d’una agenda per la reforma de l’administració.

Una agenda que ens permeti disposar de la gestió pública que necessitem pel present i que desitgem pel futur. Una agenda que defineixi model i projecte. I que ho faci amb orientació a l'acció, a la implementació efectiva.

Parlem de reforma, més enllà de l’ajust. No en contra de l’ajust, ni en comptes de l’ajust; però més enllà de l’ajust i en paral·lel a l’ajust. No es tracta de fer menys (o més) del mateix, sinó de fer-ho diferent, de fer-ho millor. Aquesta diferència entre el concepte ajust i el concepte reforma és crític. El debat sobre l’ajust es troba plenament instal·lat; el debat sobre la reforma és escàs a nivell polític, cal desenvolupar-lo. Entorn a l’ajust hi ha legítims desacords i confrontacions; entorn a la reforma s’intueix un potencial espai d’acord i col·laboració.

I en el mateix sentit hem començat també a elaborar propostes concretes sobre per on encetar aquesta agenda, aquest procés. Anem traduint els milers de pàgines dels llibres d’actes dels congressos en uns pocs fulls amb propostes significatives, transformadores; però factibles, sensates. Posant en valor i conjunció el rigor acadèmic, el pragmatisme professional i el consens amb els diversos actors implicats: institucionals, polítics i socials. És el cas de la proposta d’Estatut de la Direcció Pública Professional de Catalunya.
Què estimem?
(o el perquè de tot plegat)
En síntesi, estimem l’acció col·lectiva. Per tant, estimem les institucions públiques, la política i el país.

Tenim la voluntat de contribuir, des de la gestió pública, a la reivindicació de la política; confrontant qualsevol temptació ja sigui tecnocràtica o populista. I, també, la voluntat de transmetre a la política el missatge que disposa d’una oportunitat en matèria de gestió pública que no hauria de perdre de vista, especialment en el context actual; pel que li podria aportar en termes d’autoritat moral, credibilitat, capacitat d’acció, estalvi de recursos, etc.

La nostra posició és clara i es pot resumir de la següent manera: la (re)generació a l’àmbit públic passa per dues dimensions bàsiques: la política i la gestió pública. El lideratge públic està format per dues cares d’una mateixa moneda, per dos elements complementaris, simbiòtics: el lideratge polític i el lideratge en la gestió. Són dues racionalitats (dos ethos, dues ètiques) amb aspectes compartits i amb aspectes diferencials. Però d’una bona articulació d’aquestes dues racionalitats en depèn la qualitat del lideratge públic i la seva capacitat d’actuació institucional. Si hi ha un nivell polític potent la gestió s’enforteix amb un alineament estratègic clar. Si hi ha un nivell de gestió potent, la política s’enforteix amb l’increment de la capacitat d’actuació de l’organització. Política i gestió pública conformen doncs un binomi que aporta, d’una banda, directrius i legitimitat democràtica, i, de l’altra, eficàcia i eficiència en el rendiment institucional. Voluntat i capacitat.

Qui som?
L'ACGP es configura com un espai de trobada de tots els actors de la gestió pública catalana: de totes les administracions, de totes les universitats, de totes les fílies i fòbies polítiques, de la societat civil i dels diferents àmbits i nivells de responsabilitat.

Entre els seus valors principals destaquen doncs la independència i la pluralitat (que no la indiferència o la neutralitat). Troba els seus fonaments en els continguts i les conclusions del Congressos Catalans de Gestió Pública (ICCGP i IICCGP), que són la font per a l’establiment de criteri, l’expressió de posicionament i la definició de projecte de l’ACGP.
www.acgp.cat
Full transcript