Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ЗБИРНИ ИМЕНКИ

No description
by

Todorka Nane

on 28 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ЗБИРНИ ИМЕНКИ

ЗБИРНИ ИМЕНКИ
ЛУЃЕТО ДАЛЕ ИМЕ НА СЕ ШТО ПОСТОИ
ЗИРНИТЕ ИМЕНКИ ОЗНАЧУВААТ МНОЖЕСТВО ОД ИСТИ ПРЕДМЕТИ КОИ ПРЕТСТАВУВААТ ЦЕЛОСТ
ЗБИРНИТЕ ИМЕНКИ СО СВОЈАТА ЕДНИНСКА ФОРМА ОЗНАЧУВААТ МНОЖЕСТВО
Меѓу збирните именки сретнуваме вакви: членство, население, мебел, народ, јато,стадо, стока, зелечук, овошје, оркестар....
ИМЕНКИТЕ СЕ ДЕЛАТ НА КОНКРЕТНИ И АПСТРАКТНИ
ЗЕЛЕНЧУК
ОВОШЈЕ
СИТЕ ПРЕДМЕТИ ИМААТ ИМЕ
И ТИЕ ВО УЧИЛНИЦАТА
И ТИЕ ВО ЧАНТАТА
И ТИЕ ДОМА
ИМИЊА ИМААТ
ЖИВОТНИТЕ
РАСТЕНИЈАТА
ЛУЃЕТО
СЕ ИМА ИМЕ
ИМЕНКИ СЕ ЗБОРОВИ КОИ ПОКАЖУВААТ ИМИЊА НА СУШТЕСТВА (ЛУЃЕ, ЖИВОТНИ), ПРЕДМЕТИ, ПОЈАВИ.
КОНКРЕТНИТЕ СЕ ДЕЛАТ НА БРОЈНИ (ИЗБРОЈЛИВИ) И НЕБРОЈНИ (НЕИЗБРОЈЛИВИ)
НЕБРОЈНИТЕ НА: ЗБИРНИ (НАСЕЛЕНИЕ, МЕБЕЛ...) И МАТЕРИЈАЛНИ (ДРВО, ПЕСОК, КАМЕН...)
ИМЕНКИ
ОПШТИ
СОПСТВЕНИ
КОНКРЕТНИ
АПСТРАКТНИ
БРОЈНИ
НЕБРОЈНИ
ЗБИРНИ
МАТЕРИЈАЛНИ
ПРОНАЈДИ ГИ ЗБИРНИТЕ ИМЕНКИ ВО СЛЕДНИВЕ РЕЧЕНИЦИ

Во училиштето купивме нов мебел.
Населението во нашата земја го сочинуваат повеќе народи.
Членството во литературната дружина е од разни одделенија.
ДОМАШНА РАБОТА
НАПИШИ ПЕТ РЕЧЕНИЦИ ВО КОИ ЌЕ УПОТРЕБИШ ЗБИРНИ ИМЕНКИ
Full transcript