Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Muziek

No description
by

R Bosma

on 27 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Muziek

1950 Bebop, Rock&Roll, Twist
1960 Britse popmuziek
1960 Soul
1970 Disco
1970 Psychedelische rock
1970 Rock en Punk
1970 Reggea
1980 Pop muziek
1980 Hiphop
1970/1980/1990 Dance
1990 Pop
Crossover 1970/1980/1990
-Charlie Parker.
Snel tempo door de contrabas
en drums.
Korte stotende akkoorden.
Ingewikkeld en chaotisch.
Improvisatie is belangrijk.

-Elvis Presley is de belichaming van de rock&roll. Sensuele bewegingen en sexy stem. De muziek is opzwepend en is populair bij de blanke jeugd. Elvis is eerste popster.
Rock&roll is de blanke variant van de rythm en blues die ontstaan is uit de Jazz.

- Chubby Checker uitvinder van de Twist. Een brave dans waarbij geen lichamelijk contact bij voorkomt. Toch vinden ouderen het een te sensuele dans vanwege het bewegen met de heupen.
- Chuck Berry heeft misschien wel de meest kenmerkende muziek gemaakt in de r&r. Sneller en wilder dan Elvis.
-Beatles, Rollin Stones en The Who zijn de voorlopers van de beatmuziek. De nadruk ligt op de tweede en vierde tel van de vierkwartsmaat. De Rollin Stones zijn de meest rebelse band. In '64 wordt het Kurhaus in Scheveningen gesloopt tijdens een optreden van de Stones. Rivaliteit tussen Beatles en Stones fans. Jongeren zetten zich af en deze bands worden voorbeelden. Beatles zijn wat degelijker maar verschrikkelijk populair bij de vrouwen. De r&r sound van de Beatles gaat uiteindelijk op in een mix van stijlen tot avantgardische muziek. The Who is vooral bekend van de titelsongs van alle CSI’s. Zij stonden bekend als een stelletje slopers.
- The Supremes is samenzang op een vrolijke dansbeat. De zwarte muziek blijft zich naast de vernieuwingen in de blanke muziek ontwikkelen. Het is een popstijl die voortkomt uit de gospels. Motown is het bekendste platenlabel en regisseert de optredens strak. Niet teveel kroeshaar en danspassen die te veel passen bij de ‘negerstijl’.
-James Brown de grondlegger van de Funk. De Funk kenmerkt zich door meer opzwepend te zijn en rauwer dan Soul. De basgitaar is een belangrijk instrument met ingewikkelde loopjes. De groove is erg belangrijk en word bepaald door de bas en drums.
-Donna Summer gaat in de disco verder in de zwarte soultraditie. In de disco krijgt de bassdrum een belangrijke rol. de muziek is ontstaan in hippe clubs voor homo’s, kunstzinnige en andere vrije geesten komen. Maar door de film Saturday night fever wordt de discoscene ook populair onder het grote publiek.
-Jimi Hendrix is één van de grootste gitaarhelden. Nog steeds is deze gitaarvirtuoos populair. Hij is met name bekend geworden door zijn experimentele muziek.
-Woodstock is één van de grootste en bekendste buitenevenementen geweest in de geschiedenis. In 1969 kwamen hier veel bekende namen optreden en kwam er veel meer publiek dan waar op gerekend was. Het is in het begin van de Love en Peace tijd en waar de weerstand op de oorlog in Vietnam groot was.
-Queen wordt gezien als een symfonische rockband. Geïnspireerd door klassieke muziek en vol met ingewikkelde compositorische constructies. De vocalen en het bombastische geluid doen denken aan opera’s.
- Sex pistols zijn de grondleggers van de Punkmuziek. Het is een agressief geluid met kritische en opstandige teksten. DJ’s boycotten de band, maar de jeugd kan zich helemaal vinden in de teksten en het ruige, rauwe geluid. Zij inspireren veel jongeren die daardoor zelf weer bandjes opzetten. Hierdoor verspreid de Punk zich razendsnel.
Led Zeppelin is één van de meest bekende rockbands uit deze tijd. Ook zij maken epische nummers die verhalend zijn. Hun bekendste nummer, die ook vaak in de top1000 allertijden staat is 'Stairway to heaven'.
Bob Marley behoeft bijna geen introductie. Marley zet zich af tegen het systeem (babylon). Dit is ook de link met de Punkers.
Het beloofde land van de rasta’s is Ethiopie en de kleuren van de rastavlag hebben ook een symbolische betekenis. Groen en geel staan voor het land en het goud en rood voor het bloed wat over Afrika vloeit.

-Micheal Jackson zorgt er met zijn clip thriller voor dat MTV ook zwarte artiesten gaat vertonen. Voor de rest is zijn leven geschiedenis. Zijn videoclips zorgden voor een vernieuwing. Het waren eigenlijk kleine films
- Madonna provocerend, uitdagend en grensverleggend. Dit zijn toch wel de woorden die madonna omschrijven. Door de sexy getinte clips en kostuums weet zij de wereld te veroveren. DE vrouw heeft alle touwtjes in handen en is de hoogste baas in haar ‘bedrijf’. Ze blijft hip door steeds haar imago te verversen.
-Public Enemy is één van de eerste groepen die gebruik maken van samples. Je kunt hun nummers zien als een soort muziekcollages. Ze bespelen geen enkel instrument zelf. De hiphop cultuur is een zwarte cultuur. Public Enemy stelt verschillende maatschappelijke problemen aan de kijk.
-De la Soul laat zien dat de hiphop niet alleen maar macho is. Opgewekt en vrolijk past goed bij de la soul. Wel brengen ook zij een boodschap. Publiek laten nadenken in plaats van zwaaien met wapens.
-Kraftwerk de grondleggers van de housemuziek. Zij werken met synthesizers. Deze waren in die tijd nog erg groot en ingewikkeld. Zij laten een compleet nieuwe sound horen waarin ook de opbouw van de muziek compleet anders is.
- Derrick May zorgt voor het begin van de housemuziek zoals wij dat nu kennen. Een stampende beat met een sissende hihat waarover heen stuiterende synthesizer klanken worden gezet.
-The Prodigy mixed de house muziek met verschillende stijlen. Er komen samples bij een vocalen. Hierdoor krijgt deze muziek een heel eigen gezicht.
- Beck maakt gebruik van kant en klare stijlen als blues, rock, hiphop en soul. Hij speelt bewust met verschillende imago’s en dat maakt hem een postmodernist. Die verschillende imago’s vind je ook terug in zijn muziek.
-The Clash mix van punk en reggae
-Massive Attack mixed zoveel stijlen door elkaar waardoor er iets nieuws ontstaat. De combinatie van trage hiphop met reggae krijgt de benaming triphop.
-Talvin Singh combineert traditionele indische instrumenten met dance muziek. de drum en bass muziek gaat snel en Singh weet daar de instrumenten goed in te zetten.
-Cold Cut collage en experiment.
Full transcript