Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

1. Konsumtion och hållbarhet HT18

Miljö, konsumtion och etisk handel.
by

Medveten Konsumtion

on 27 August 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 1. Konsumtion och hållbarhet HT18

KONSUMTION OCH HÅLLBARHET
nb,n
Konsumtion, miljö och etisk handel.

Vår konsumtion kan alltså ha en väldigt stor påverkan på miljön.
Det kan illustreras med det så kallade ekologiska fotavtrycket, exempelvis för att visa hur mycket markyta eller vatten vår konsumtion kräver.

Det ekologiska fotavtrycket kan mätas för både länder och individer, och i privat och offentlig konsumtion.
http://www.klimatkontot.se
1. Vad menas med cirkulär ekonomi? Ge gärna ett exempel från en av filmerna.

2. Vad fick du för resultat på klimatkontot? Vilka delar av din konsumtion kan du förändra om du vill minska dina privata utsläpp?

3. Vad menas med ”gömd kostnad” när man pratar om billiga prylar?

4. Vilka tips tar du med dig för att minska kemikalieexponeringen i hemmet?

Dela med dig av dina tankar i diskussionsforumet nedan och passa på att ta del av dina kurskamraters erfarenheter.
Rättvis handel
När vissa delar av världen konsumerar majoriteten av resurserna på vår jord, så minskar levnadsutrymmet för andra.

Globala rättvisefrågor är därför viktiga att ta hänsyn till när varor produceras och konsumeras.
Cradle to Cradle: Remaking the way we make things (2002)

William McDonough och Michael Braungart förklarar sin modell inom cirkulär ekonomi och inspirerar till nya tankesätt.
Här får du smakprov på några spännande och lärorika filmer.
Fördjupning för kunskapstörstande
Tack för detta tillfälle! Nästa kurstillfälle handlar om livsmedel och hur vad vi väljer att köpa för mat påverkar miljö, klimat och de som arbetar där livsmedlen produceras.

Här kan du läsa det viktigaste ur WWF:s Living Planet Report från 2016 på svenska, samt den senaste Living Blue Planet Report från 2015 på engelska (med kort sammanfattning av rapporten på svenska). Du kan även ladda ner en pdf av rapporterna på respektive länk.

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/living-planet-report/1672817-tva-tredjedelar-av-planetens-ryggradsdjur-riskerar-att-forsvinna-till-2020


http://www.wwf.se/press/aktuellt/1603361-wwf-hlften-av-havens-fiskar-och-ryggradsdjur-har-frsvunnit
2.
Hej och välkommen till Medveten Konsumtions utbildning i Konsumtion, miljö och etisk handel. Utbildningen ges på distans i samarbete med Studiefrämjandet och består av fyra tillfällen.

Genom att gå denna kurs blir du automatiskt medlem hos oss, det kostar ingenting och du kommer kunna hålla dig uppdaterad genom vårt nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden.

Varje tillfälle berör ett tema. I kronologisk ordning: Introduktion till konsumtion och hållbarhet, elektronik, kläder och mat. Varje tillfälle består av kortare filmklipp, länkar till artiklar, rapporter och hemsidor.

Avslutningsvis finns en fördjupningsdel och diskussionsfrågor som berör delkursens tema. Alla länkar finns också sparade i en separat PDF.
Detta kurstillfälle är en introduktion till den privata konsumtionens effekter på miljö, klimat och de som arbetar och lever där många av våra konsumtionsvaror produceras.
Men det är sällan vi faktiskt får se konsekvenserna av vår konsumtion i vår närmiljö. Svenskar köper mycket importerade varor och dessa importer står för nästan hälften av alla de växthusgaser vi släpper ut.

När det kommer till användandet av kemikalier, utsläpp i mark och hav och oschyssta arbetsvillkor placeras produktionen av många av våra vardagsvaror i länder där detta inte regleras lika strängt som i Sverige.
Ungefär så här:
http://www.storyofstuff.org/
Medveten Konsumtion är en liten förening som arbetar med de stora frågorna. Vi verkar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön och de som arbetar inom industrin.

Våra konsumtionsvanor är i nuläget ekologiskt ohållbara, riskabla för vår hälsa och oacceptabla ur ett globalt rättviseperspektiv. Vi tror på konsumentmakt, och vill inspirera privatpersoner och andra konsumenter att reflektera och agera.
OK, nu drar vi igång!
En obekväm sanning
Underkastelsen
Bananas!*
Home
Här har vi samlat filmer, boktips, länkar, rapporter och lite annat smått och gott som både väcker tankar och kan inspirera till aktion!
Har du tips på inspirerande material?
Det var allt för den här gången. Vi ses igen om två veckor. Då handlar det om elektronik.

Glöm inte att dina små handlingar gör stor skillnad!

PS. Alla länkar finns samlade i ett separat dokument!
På den här sidan kan du läsa mer!
Ekologiska fotavtryck
Filmtips
Genom föreningen kan du få ökade kunskaper om miljö, klimat och etisk handel. Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar i hur du kan tänka för att konsumera medvetet och på vår hemsida finner du Råd & Tips för en klimatsmart vardag:
https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/

Vi vill tillhanda all information för att var och en ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel. Om du vet någon eller om du jobbar på ett företag som skulle vilja veta mer om oss och vad vi kan erbjuda din arbetaplats, tveka inte att höra av dig!
Läs mer på vår hemsida:

http://www.medvetenkonsumtion.se
Som komplement till informationen på vår hemsida vill vi genom tidsbegränsade projekt, evenemang och samarbeten inspirera till alternativa sätt att förhålla sig till konsumtion. Genom föreningen kan du engagera dig lokalt för globala miljöfrågor och etisk handel. Du kan hålla i föreläsningar, workshops, anordna klädbytardagar, loppisar, skriva insändare eller något annat du tycker är peppigt.

Du kan också hjälpa till med något av våra projekt, initiera ett eget, eller bli en av våra ekorecensenter och lägga in egna recensioner i Ekoguiden.
http://www.medvetenkonsumtion.se
Boktips!
Al Gore presenterar skrämmande fakta om klimatförändringarna.
Men vi börjar med en presentation av föreningen Medveten Konsumtion:
Stefans Jarls Underkastelsen om de kemikalier vi lever med i våra kroppar. Vi anordnar visningar av dokumentären. Kontakta oss för mer info.
Fredrik Gertténs undersökande reportagefilm om Doles bananproduktion i Sydamerika.
För att verkligen kunna ändra din konsumtion i praktiken har vi även en nätbaserad ekoguide. Genom
Ekoguiden.se
kan du hitta butiker, restauranger och kaféer med grön och/eller rättvis profil i din stad. Vi finns just nu på 13 orter runt om i landet, från Umeå i norr till Malmö i söder.
Diskussionsfrågor
De ekologiska fotavtrycken beräknas av Global Footprint Network. Mer om hur det går till hittar du här:

http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/footprint_science_introduction/
"Vår livsstil och konsumtion kräver naturresurser och påverkar jordens biologiska mångfald. Om alla skulle leva som vi svenskar gör i dag skulle vi behöva 3,7 planeter". Så lät det från WWF 2014. Men visst har det blivit bättre? Tyvärr inte. Om alla skulle leva som vi skulle vi i dag behöva
4,2
planeter.
I motsats till dagens linjära ekonomi är cirkulär ekonomi inspirerad av det naturliga kretsloppet för att få en mer hållbar värld. Produkter som tillverkas ska vara biologiskt nedbrytbara eller föras tillbaka till det tekniska kretsloppet och återskapas istället för att slängas bort.

Tanken är också att vi inte ska behöva äga utan låna, hyra eller dela produkter med varandra istället. Många gånger är det ju faktiskt funktionen vi är ute efter snarare än produkten i sig.
Cirkulär ekonomi
Läs mer här:
http://www.cradlenet.se/new-page/

eller här:
https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/EU-och-internationellt/EUs-miljooarbete/Cirkular-ekonomi/En livscykelanalys kan ge oss en helhetsbild av alla de led som varor passerar i dagens linjära ekonomi, från råvaruutvinning till avfallshantering via produktion, återförsäljning, konsumtion och transporter.

Livscykelanalys
Enligt en rapport från HUI Research
”Varans väg – närproducerat eller fjärrtillverkat?” är produktionsledet en stor del av en varas totala klimatpåverkan. Transportledet har inte lika stor påverkan som man kanske kan tro, och konsumenter kan göra stor skillnad genom att använda och förvara en vara mer klimatsmart.

När det kommer till
jeans
klimatpåverkan är de två största delarna odlingen av bomull (vatten och kemikalier) och hur jeansen används. Detta till skillnad från transporten och dess klimatpåverkan som i förhållande är rätt liten.

Du kan alltså minska jeansens klimatpåverkan genom att exempelvis tvätta dem mindre ofta, i lägre temperatur och låta dem lufttorka istället för att använda torktumlare eller torkskåp. Glöm inte
att tvätta jeansen innan du använder dem första gången för att få bort smuts och kemikalier.
Exempel:

När det gäller livsmedel generellt sker 80 % av klimatpåverkan
i produktionsledet. För
kött
kan klimatpåverkan bli så stor som 90-95 % vid produktion. Här blir det svårare för dig som konsument att minska klimatpåverkan om du inte helt enkelt avstår från att köpa kött. Att skära ner på mängden kött per vecka gör också stor skillnad.

Här kan du läsa hela rapporten:
http://www.transportforetagen.se/Nyheter/2014/Varans-vag--narproducerat-eller-fjarrtillverkat/
Som ett komplement till ekologiska fotavtryck görs även beräkningar för hur mycket av jordens resurser vi har råd att göra av med specifikt under ett år.

Overshoot day är den dag på året som vi har använt upp den beräknade ”budgeten” och istället står i skuld till miljön. 2018 inföll Overshoot day redan den
1 augusti.

(2017 - 2 augusti, 2016 - 8 augusti, 2015 -13 augusti)
Overshoot Day
Genomför testet
"Hur många planeter skulle vi behöva om alla levde som du?". Diskutera sedan ditt resultat i forumet på Learnify.
Vill du veta mer eller få konkreta tips på hur du kan minska ditt fotavtryck hittar du massa bra information i den här lilla tidningen:

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1128707-ekologiska-fotavtryck-tidningen

samt besöka vår sida med Råd & Tips:
https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/

Miljö
Vår konsumtion bidrar inte bara till ökade utsläpp.
Djur och natur tar också stryk av minskade sötvattenresurser, nedskräpning och farliga
kemikalier
. Allt för att vi ska kunna konsumera mera.
I Sverige beräknas en person förbruka ca
140 liter
vatten per dag. De största vattenmängderna i hushållen går åt till:

60 liter för personlig hygien
30 liter för toalettspolning
15 liter för disk
15 liter för tvätt
10 liter för mat och dryck
10 liter för övrig användning

Men det är bara det vatten vi ser, det såkallade "hushållsvattnet"
. Av allt vatten som vi konsumerar under en dag är 97 procent osynligt för oss.Så här mycket vatten går det åt för att tillverka:

Ett kg nötfärs
16 000
liter
Ett par jeans
10 000
liter
En T-shirt i bomull
4 100
liter
En kopp kaffe
140
liter
Vårt avfall kan lätt hamna där det inte ska, exempelvis i våra hav. Du gör stor skillnad när du tar hand om ditt avfall på rätt sätt.
Avfall


Här kan du få svar på vanliga frågor om hur man egentligen ska sortera sin återvinning:

http://www.sopor.nu/sortera-%C3%A5tervinn/praktiska-raad-och-tips/
Kemikalier är ett ämne som får förvånansvärt lite utrymme i media. Kemikalier kan också orsaka problem för djur, natur och människor genom att påverka nervsystem, hormonsystem eller vara cancerframkallande. Tyvärr kan vi inte lita på att de produkter vi hittar i våra butiker är bra för hälsa och miljö. Vi behöver själva vara lite detektiver.
Kemikalier
Barn (0-25 år) är extra känsliga för exponering av farliga kemikalier som finns i många av de produkter vi använder varje dag. Så länge du växer är du extra känslig, men mest känsliga är barn från embryo till 2 år.

Som tur är finns där massor vi kan göra för att skydda de minsta från dessa ämnen. På nästa sida har vi samlat många bra länkar som beskriver hur du kan skydda dig och gör ditt hem
giftfritt
. Viktigt att tänka på är att när du skyddar dig själv och ditt barn från farliga kemikalier, skyddar du också miljön och de organismer som lever där.


Kemikalier kan till exempel användas som bekämpningsmedel i produktion av mat eller som mjukgörare i plast för att tillverka leksaker.
Men det finns också i kläder, möbler och det händer även att vi själva använder dem i vår vardag för att göra rent i hemmet.

Miljömärkta
rengöringsprodukter
är att föredra men i många fall kan det till och med räcka att använda hederlig såpa eller miljömärkt diskmedel.


Läs också Naturskyddsföreningens husmorstips om hur du städar utan kemikalier:

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/stada-utan-giftiga-kemikalier
Fairtrade
är kanske den organisation som är mest känd i Sverige.
De försöker uppnå rättvis handel genom produktmärkning så att du som konsument lättare kan se om dina varor har producerats på ett schysst sätt. Märkningen är oberoende och syns vanligen på mat och dryck, exempelvis kaffe, choklad, bananer och vin.
Fairtrades primära syfte är att skapa förbättrade ekonomiska förutsättningar för odlare och arbetare.

Om du som konsument väljer produkter med Fairtrades märkning bidrar du till att de som framställt produkten får långsiktiga handelsavtal, högre löner och extra premier för att utveckla lokalsamhället med skolor, bostäder och hälsovård.
(2006 trailer)
(Observera att eventuella siffror har förändrats sedan filmen gjordes)
(2010)
(2009)
(2009)
Förutom den ekonomiska tryggheten främjar märkningen också demokrati, organisationsrätt och miljöhänsyn i produktionen och motverkar barnarbete och diskriminering.

Här kan du läsa mer: http://fairtrade.se/
Enligt Naturvårdsverkets rapport ”Den svenska konsumtionens globala miljöpåverkan” orsakas utsläppen av växthusgaser till nästan 70 procent av den
privata konsumtionen
.


En unik cineastisk upplevelse av Yann Arthus-Bertrand. Filmen handlar om hur vi människor rubbat balansen på jorden under vår korta tid här, men den ger också hopp och visar tydligt på att det finns fantastiska lösningar som väntar på att användas.
EU:s regler om ämnen i våra produkter är konstruerade utifrån att vi utsätts för ett ämne åt gången. Men när vi kommer i kontakt med och använder olika produkter utsätts vi för många olika ämnen. När olika ämnen som kan vara skadliga för oss möts i naturen och i våra kroppar kallas detta för
cocktaileffekten
.

Testa!
Det finns flera olika organisationer som jobbar för att uppnå rättvis handel. Deras tillvägagångssätt kan skilja sig åt men de har alla samma mål i sikte.
Fair trade = Rättvis handel
“Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog, öppenhet och respekt som verkar för en mer rättvis världshandel. Det bidrar till hållbar utveckling genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garanterar rättigheterna för marginaliserade producenter och arbetare – framförallt i Syd. Organisationer för rättvis handel, tillsammans med konsumenter, engagerar sig aktivt i att stödja producenter samt genom att öka medvetenheten och genomföra kampanjer för att förändra den konventionella internationella handelns regler och praxis.”
Så här lyder en definition av rättvis handel som ett flertal organisationer har ställt sig bakom tillsammans med Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Europeiska kommissionen:

På Upphandlingsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om handelssamarbetet. Du kan även finna tips på utbildningar inom etisk och rättvis handel, samt produktmärkningar för rättvist producerade varor.

https://www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/socialt-ansvarsfull-upphandling/rattvis-handel/
Rättvis Handel
är ett nätverk för handelssamarbete bestående av 16 aktörer inom etisk och rättvis handel i Sverige med målet att öka medvetenhet och kunskap för att främja en mer rättvis världshandel.


Som medlem i WFTO får organisationer en
gemensam röst, stöd och nya verktyg för att förbättra handeln samtidigt som de kontrolleras regelbundet för att säkerställa att WFTO:s 10 principer för rättvis handel efterlevs.
World Fair Trade Organization
(WFTO) är ett globalt nätverk verksamt i över 70 länder där organisationer som jobbar för rättvis handel ingår.

Du kan läsa mer om WFTO och deras 10 principer här:

http://www.wfto.com/fair-trade/10-principles-fair-trade

The Great invasion
En dokumentär av Stéphane Horel om hormonstörande kemikalier.
(2010)
Bilarna mot cyklarna. Vem bestämmer hur vi bygger staden? Mycket sevärd.
Dokumentärfilmaren Fredrik Gerten har gjort en rad dokumentärer vi rekommenderar:
Big boys gone bananas
(2011)
Bikes VS Cars
(2015)
Uppföljaren där det globala företaget stämmer Fredrik för att ha gjort dokumentären Bananas.

Djupare kunskap om barnleksaker:
http://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/varor-och-kemiska-produkter/leksaker


Tips i olika kategorier på våra sidor Råd & Tips:
http://www.medvetenkonsumtion.se/rad-och-tips/kemikalier/
Tre klipp om cirkulär ekonomi
Naturskyddsföreningens årsbok 2016
http://www.naturskyddsforeningen.se/agodela
Begreppet
Nudging
betyder att knuffa någon i rätt riktning utan piska och morot. Vi gör något bra utan att tänka på det. Hur kan du påverka din familj, dina vänner eller kollegor att göra rätt utan att de tänker på det?
Avslutningsvis
Medveten Konsumtion på Facebook: https://www.facebook.com/MedvetenKonsumtion/?fref=ts
Ekoguiden på Facebook: https://www.facebook.com/ekoguiden/?fref=ts
Agenda 2030
Världens ledare har förbundit sig till 17 Globala mål för att uppnå tre fantastiska saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att lösa klimatkrisen. Genom de Globala målen för hållbar utveckling kan det här uppnås. I alla länder. För alla människor.
En hållbar konsumtion och produktion innebär en effektiv användning av resurser, hänsyn till ekosystemtjänster som är nödvändiga för försörjningen samt minskad påverkan från farliga kemikalier. Detta innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, näringslivsutveckling på en global marknad, ökad sysselsättning och förbättrad hälsa och därmed minskad fattigdom. Hållbara konsumtions- och produktionsmönster är därför även en förutsättning för att ställa om till en grön ekonomi och för en hållbar utveckling.

Du kan läsa mer om mål 12 här: http://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-12-hallbar-konsumtion-och-produktion/
De konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen når upp till
11 ton
per person och år i Sverige.

Av dem kommer två tredjedelar av utsläppen från hushållens konsumtion, alltså du och jag.


Mänskligheten kräver nu
60 procent
mer resurser än vad naturen kan producera.

Sverige, tillsammans med länder som USA, Kuwait och Australien har störst ekologiskt fotavtryck per capita.

Ur WWF:s Living Planet Report 2016:
"Storleken och sammansättningen av ett lands ekologiska fotavtryck bestäms av
den mix av varor och tjänster som invånarna i landet använder samt av hur effektivt
resurser, inklusive fossila bränslen, används i produktionen av varorna och tjänsterna."
Här är ett liknande test:

http://www.minklimatpaverkan.se

För att odla mat och bomull till kläder går det nämligen åt mängder med vatten och odling sker ofta i länder med bristande vattenresurser.

http://sydvatten.se/virtuellt-vatten/
Här kan du räkna ut ditt vattenfotavtryck:
http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/personal-water-footprint-calculator/
Vatten
Avfallstrapp
an
Du kan läsa mer om avfallstrappan här:
http://www.sopor.nu/fakta-om-sopor/saa-styrs-avfallet/avfallstrappan/
Avfallstrappan är EU:s ordning för hur avfall ska hanteras. Allra bäst är att förebygga avfall, det vill säga att inte skapa några sopor.
Skräp som slängs i naturen (eller på stadens gator) riskerar att läcka farliga ämnen. Det mesta tar också väldigt lång tid att bryta ner, några exempel:

Glas
– 1 miljon år
Plast
– 450 år (då återstår ändå skadliga mikrobitar av plast)
Aluminimum
– 200-500 år
Plastbestruket papper
– 5 år
Fimpar
– 1-5 år
Papper
– 6 månader
Även om informationen på denna sida är riktad för att skydda barns miljö och hälsa är den applicerbar på alla åldersgrupper.
Broschyr från kemikalieinspektionen:
https://www.kemi.se/global/broschyrer/kemikalier-i-barns-vardag.pdf


Informativt radioprogram om de osynliga kemikalierna:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/252996?programid=1272
Läs våra tips om hur du städar miljövänligt:

http://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/stada-tvatta/stad-och-tvatt/
Tyst vår, Rachel Carson (1962)


Tyst vår (engelskspråkig originaltitel: Silent Spring) är en bok av den amerikanska biologen Rachel Carson, skriven 1962. Boken har påverkat den allmänna miljödebatten, inte minst debatten kring kemikalier och olika miljögifter.
Podd-tips
http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Prat-om-klimat-i-ny-podd/
Naturvårdsverkets podcast om konsumtion och klimat
WWF:s podcast "Liv på planetens villkor"
http://www.wwf.se/wwfs-arbete/manniska-och-natur/podd-liv-pa-planetens-villkor/1681434-lyssna-pa-wwfs-nya-podd-liv-pa-planetens-villkor
Miljöpodden
http://miljopodden.nu/
The Borneo Case
2016
Du kan se trailern här:
Om ett av vår tids största miljöbrott - skövlingen av Borneos regnskog. Korrupta ledare som med hjälp av ett globalt nätverk av storbanker tvättar illegala vinster och investerar miljarder i fastigheter över hela världen. Med fara för sina liv arbetar en grupp aktivister för att avslöja de skyldiga innan det sista trädet faller.
Och här är jag, höstterminens kurledare: Amanda Bengtsson
Här ser ni en kunskapstörstande och nyfiken hårdrockstjej som har rötterna i Skåne men bott de senaste 5 åren i Stockholm. Jag bor tillsammans med min sambo Andreas och vår hund Alice, som vi adopterat från Spanien.

Jag har läst humanekologi på Lunds Universitet och har även en internationell PT- och kostrådgivarutbildning. På fritiden äter jag god vegomat, tränar och umgås med vänner (gärna fyrbenta och med päls).

Jag brinner för miljöfrågan och att sprida lärdomar om hur man kan konsumera hållbart och lite mer medvetet. Det ska bli superspännande att få umgås i 8 inspirerande veckor med er!
Vi kommer gå igenom följande avsnitt:
Klimat
Miljö
Etisk handel
Konsumtion
&
Klimat
Fair Action
Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö. Vi granskar hur varor och tjänster är producerade och sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor och betala levnadslöner.
Och här kan du se ett klipp från en av Al Gores föreläsingar från 2016
"The Case for Optimism on Climate Change"
Stora utsläppsminskningar skulle kunna göras om våra konsumtionsmönster förändras, speciellt inom områden som matvanor, framförallt köttkonsumtionen, och transporter, framförallt flygresorna.
Klimatpodden
http://www.klimatpodden.se/
Har du några andra tips på artiklar,
poddar eller filmer?
Dela med dig på
Väggen
!
Hushållens konsumtion kan i sin tur delas upp i:
ÄTA - 30 %
BO - 20 %
RESA - 30 %
ÖVRIGT - 20 %
Du kan läsa mer om konsumtionsbaserade utsläpp här: http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Klimat-vaxthusgasutslapp-fran-svensk-konsumtion-per-person/
Men det är bara 3 % av den totala mängd vatten vi konsumenter förbrukar. När all övrig konsumtion räknas med är den egentliga summan hela
5890 liter
!

I livsmedel, kläder och andra varor döljer sig virtuellt vatten, det vill säga vatten som har förbrukats under en varas produktionsprocess, inklusive i förpackningar och transport.

13 tips på hur du kan minska ditt avfall:
http://trashisfortossers.com/13-easy-zero-waste-resolutions-you-can-make-for-2018/

Sajten Zero waste weekly för mer inspiration:
http://zerowasteweekly.com/

Och slutligen bloggen Going zero waste:
https://www.goingzerowaste.com/
Stockholms förskolor ska bli kemikaliesmarta och på länken hittar du en webbutbildning för dig som arbetar i förskolan eller i pedagogisk omsorg.

Det finns även en tittversion för övriga intresserade.

http://www.stockholm.se/ByggBo/Giftfri-stad/Kemikaliesmart-forskola/Webbutbildning-for-kemikaliesmart-forskola/
Du, jag & jorden
https://podtail.com/sv/podcast/du-jag-och-jorden/
http://fairaction.se/
Full transcript