Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Stratificatie

Presentatie Sociologie
by

Robin van der Stel

on 18 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Stratificatie

De 3 sociologische begrippen Casus 6.1 Stratificatie Het begrip Verband tussen de begrippen Welk inzicht heeft het ons opgeleverd?
Sociale isolatie


Huishoudens die langdurig op een sociaal minimum leven bezuinigen op deelname aan het sociaal verkeer. Verjaardagen, etentjes, lidmaatschappen van verenigingen, telefoon, kranten zijn voor hen vaak te duur geworden. Het gevolg daarvan is dat armen, in een welvarende samenleving als de Nederlandse, sociaal geïsoleerd dreigen te raken. Een vrouw van 41 jaar met een bijstandsuitkering zegt er dit over:

"Ik ging vereenzamen. De muren en alles kwamen op me af. Ik moest hier aan de wijk wennen. Ik liep naar de supermarkt en dan terug en dan zat ik daar weer. Nou, dat ging dus niet. Ik vereenzaamde helemaal. Het was vreselijk. Ik raakte helemaal in de put. Toen heb ik dus die maatschappelijk werker, waar ik eerder contact mee had, weer opgezocht en naar een oplossing gevraagd. En het mocht geen geld kosten. Toen zij ze dat ik vrijwilliger moest worden en zo ben ik bij het wijkcentrum beland. Ik ben er drie keer in de week. 's Maandags is het voor bejaarden, thee en koffie zetten, limonade inschenken en zo. 's Woensdags is er een breiclub. Daar zet ik thee en koffie voor. Breien kan ik niet, want ik heb geen geld voor wol en dergelijke." [...]

"Ik kan niet meer met gewone mensen in contact komen. Dat kost geld. Mijn vriendin bijvoorbeeld, waar ik al dertien jaar mee omga, die gaat naar de bingo, die gaat naar de kapper. Dat was ik vroeger ook gewend, maar dat kan niet meer. [...] Ik kan niet meer meedoen."(Engbersen & Van der Veen, 1987: 83, 93)

- Relatieve deprivatie:

De ervaring bepaalde zaken te ontberen in vergelijking met anderen (de zogenaamde referentiegroep). Naarmate het welvaartspeil van een samenleving hoger ligt, worden meer goederen als normaal en noodzakelijk beschouwd en ontstaan derhalve bij een gegeven inkomen eerder gevoelens van armoede of relatieve deprivatie.


- Sociaal kapitaal:

Netwerk van sociale relaties van een persoon waar deze van gebruik kan maken voor het behouden of verwerven van sociale privileges- Rol:

De wijze waarop een individu zich in een gegeven situatie presenteert (Goffman).

Affectieve bindingen, afhankelijkheden tussen mensen die betrekking hebben op de positieve en negatieve gevoelens die ze voor elkaar koesteren.

Economische bindingen, afhankelijkheden die te maken hebben met de productie en de distributie van schaarse goederen, zoals voedsel, kleding en onderdak, spreken we van economische bindingen.


Stratificatie
Verschillen tussen interdependente mensen in macht en daarmee verbonden sociale privileges of beloningen Relatieve deprivatie Rol Sociaal Kapitaal In de engere zin om een verdeling van de maatschappij in omvangrijke uit gezinnen, families of huishoudens bestaande groeperingen - sociale lagen of strata - waartussen een ongelijkheidsverhouding bestaat en waarvan het lidmaatschap althans ten dele erfelijk is. Het hoofdstuk gaat in op klassenverhoudingen, statusverschillen en variaties in levensstijl en smaak die met status en klasse verband houden. Verborgen armoede: van buiten af lijkt het of mevrouw haar leven op orde heeft.
Echter uit haar verhaal blijkt dat ze sociaal geïsoleerd dreigt te raken.

Wij vragen ons af of dit vaker het geval is,
in een welvarende samenleving als de onze?
Full transcript