Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Billedanalyse - Marie Halds pressefoto

Musik: "Cold" af Lucy Schwartz & Aqualung. En billedanalyse af Marie Halds pressefoto.
by

Clara Strandfort

on 18 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Billedanalyse - Marie Halds pressefoto

Billedanalyse
Analyse
Komposition
Farver og
symboler
Budskabet
Min personlige mening
Af Clara Strandfort
Stemninger og miljø
Farver og symboler
Grå
Forestilling
20 - 100 kr
Det forestiller en mand, som har sex med en prostitueret, der hedder Bonnie. Der er to mennesker på billedet. Bonnie er nøgen, har sort øjenskygge på, skarp og sort eyeliner, tatoveringer på den ene arm, piercing i underlæben og ser lidt "slidt" ud. Hun har et meget stift og tomt blik. Den anden person på billedet er en mand, som ligger ovenpå kvinden. Man ser ham kun bagfra. Han er også nøgen, og hans krop er meget lys. Han har stretch i ørene og mørkt hår.
Introduktion
Fotografen er Marie Hald. Dette billede er et pressefoto, der ikke har en titel. Det blev taget i forbindelse med Årets Pressefoto 2013 og vandt konkurrencen.
Kvinden er i midten, og manden er i venstre side. Kvinden
er i midten, fordi hun er hovedpersonen, og der skal være
fokus på hende. Den røde pude er i højre side. Manden er i forgrunden, og kvinden er i mellemgrunden sammen med den røde pude. Baggrunden er mest sort, men der er også lidt puder oppe i venstre hjørne. Alle de tungere ting f.eks. manden og kvinden er i venstre side.
Det gyldne snit
Det gyldne snit er ved hendes ansigt og mandens hånd. Jeg mener, at hun har valgt hendes ansigts i det gyldne snit, fordi Bonnie er hovedpersonen i billedet. Hun har valgt at have hånden i det gyldne snit, da en hånd generelt står for magt, og jeg mener, at det har noget med budskabet at gøre. (Mere kommer senere.)
Der bliver brugt forskellige farver i billedet.
Der er en rød pude, lyse kroppe, kolde farver
sorte og lidt blå farver. Bonnies læber har en
meget kold lilla/brun farve, og hendes øjne er helt grå.
De farver, der dominerer og skærer igennem billedet, er den røde pude og hendes grå øjne. Det er det, man først lægger mærke til, når man kigger på billedet.
Dette billede er meget negativt og trist, og
derfor har jeg fundet de negative og relevante
betydninger af farverne.
Farven grå optræder i Bonnies øjne. Grå står for depression, død og sorg. Hendes blik gør, at hun nærmest ser "død" ud indeni.
Rød
Den røde farve på puden står for noget
seksuelt og forførende, og da manden og
Bonnie har sex på fotografiet, giver det god
mening, at rød optræder i billedet.
Hvid
og

sort
Farverne på manden er groft sagt sort og hvid. De
negative betydninger af hvid er kulde og noget fjernt, og de negative betydninger af sort er frygt, anonymitet, ulykke, vrede, bevidstløshed, sort, uvidenhed og kulde.
Blå
Blå er med i billedet, og blå står for depression,
frygt, koldhed, uanstændighed og passivitet.
Højre hånd
Manden holder sin højre hånd over Bonnies hoved, og den højre hånd er symbolet for "magtens hånd". Personen, der ejer hånden, har magten. Det kan også stå for noget undertrykkende, da hånden er over Bonnies hoved.
Stemninger
Stemningen er meget trist, og hendes følelser er meget tydelige i dette billede. Hendes øjne fortæller, at hun ikke har lyst til at prostituere sig selv, men hun ignorerer det, fordi hun har brug for pengene. Man kan se hendes indvendige smerte gennem hendes øjne. Billedets farver er også med til at gøre billedets stemning dystert, koldt og negativt, da det er kolde farver, der er blevet brugt.
Miljø
Det virker som et fattigt miljø, hvor man gør alt for pengene, da de er hårde at skaffe. Hun har måske ikke nogen uddannelse, og derfor kan hun tjene mere på prositution i forhold til andre jobs. Hvis hun havde et ganske normalt job, ville hun måske tjene 100-150 kr. i timen, fordi hun ingen uddannelse har. En prositueret tjener i gennemsnit 24.000 kr. om måneden, og dette er en grund til, at nogle kvinder prostituerer sig.
Rød
Den røde farve er på midten af billedet, og man ligger hurtigt mærke til den. Man bliver hurtigt opmærksom på, at de har sex, da rød er en sensuel farve.
Bonnie ligger på en sort seng, og jeg
fortolker det som, at det betyder, hvordan hun har det. Hun går måske rundt med meget sorg. Siden sort også står for anonymitet og bevidstløshed, kan det være, at hun ikke føler, at det er den "rigtige" hende, som gør alle disse ting. Udadtil virker hun måske som en sexet kvinde, som er frisk på alt, men indeni er hun en anden, som ikke har lyst til alle disse ting.
Sort seng
Hvad er et pressefoto?
Blå
Der er noget blå ovenover hendes hoved, som kunne stå for, hvordan hun har det inden i. En af blås betydninger er depression, og derfor fortolker jeg det som, at hun er deprimeret.
Grå øjne
Hendes øjne fortæller også,
hvordan hun har det, siden det er et af fokuspunkterne i billedet. Grås hovedbetydninger er sorg og depression, og det fortæller igen, at hun er ked af det.
Manden på billedet
Manden har det måske heller ikke godt, da
han virker meget fjern. Hans ryg er groft sagt
hvid, og en af hvids betydninger er noget fjernt. Jeg fortolker det som, at han ikke har det godt. Han føler sig måske fjern fra sine venner og familie, og derfor søger han nærvær hos en prostitueret. Samtidig er den anden farve på ham sort, og sort stod for anonymitet. Han er anonym på billedet, da man ikke kan se hans ansigt.
Højre hånd
Manden holder sin højre hånd, "magtens
hånd", på Bonnies ansigt. Jeg fortolker
det som, at hun føler sig undertrykt. Måske føler hun heller ikke, at hun har magten over sig selv. Hun kan ikke få lov til at sige "nej", hvis der er noget, kunden vil, som hun ikke har lyst til, fordi hun har brug for pengene.
Fortolkning
Budskabet er, at Marie Hald vil vise, hvordan en prostitueret har det, og hvordan en af deres typiske hverdage ser ud. Marie Hald vil gerne have, at vi får vores øjne op for de prostitueredes barske liv. Billedet har en holdning om, at prostitution er noget dårligt, og det er en slags undertrykkelse. Dette kan ses ved valg af farver og symboler. Efter alt det, jeg har fundet ud af med symboler, kan jeg konkludere, at Bonnie føler sig undertrykt og deprimeret, som sikkert er meget normalt for en prositueret. Der er ikke så meget fokus på det i dagens Danmark, og jeg tror, at hun gerne vil have, at der kommer mere opmærksomhed på de prostituerede kvinder.
Jeg synes, at det er et meget ”stærkt” og uhyggeligt billede, som efterlader én med mange tanker. Det er et blik, som man ikke glemmer med det samme. Når man ser Bonnies blik, gør det nærmest fysisk ondt, da man virkelig kan se, hvordan hun inderst inde har det. Jeg synes, at Marie Halds budskab lykkedes at komme frem i billedet, fordi fotoet fortæller meget omkring, hvordan en typisk prostitueret har det.
Perspektivering
Man kan perspektivere Marie Halds pressefoto til dette foto med den afdøde anorektiker, Isabelle Caro. På begge billeder ”giver” de begge deres krop væk. På pressefotoet af den prostituerede kvinde, Bonnie, sælger hun sig selv, da hun er en prostitueret. På dette foto med Isabelle Caro ”giver” hun sig selv til ”Ana”, som anorektikere kalder anoreksi. Mange anorektikere føler, at de giver deres krop til Ana, fordi de mener, at ”hun” kan hjælpe dem med at gøre dem og deres krop perfekt.
Isabelle Caros blik er også gråt og skærer lige igennem billedet. Man kan virkelig se i hendes blik, hvordan hun har det. Det viser noget depression, sorg og angst. Man kan mærke på hende, at hun heller ikke har det godt og vil måske inderst inde også gerne ud af det.
Deres blikke
Handlingerne i billederne
Der sker lidt det samme i kvindernes ansigter på begge billeder. De har begge åben mund, grå øjne, sort øjenskygge, tynde øjenbryn og en hånd ved ansigtet.
Deres ansigter
Det gyldne snit
Det gyldne snit er omkring Isabelle Caros højre hånd, og sådan er det også på Marie Halds pressefoto.
Farver og stemning
På billedet af Isabelle Caro er farverne i meget kolde nuancer, og farverne er triste. På Marie Halds pressefoto er farverne også i kolde nuancer, og de er også triste. Ved begge billeder er der en trist stemning pga. farverne, kvindernes ansigtsudtryk og begge kvinders triste situationer. Bonnies situation er, at hun er prostitueret og ikke har det godt. Isabelle Caros situation er, at hun lider af anoreksi.
Sangvalg
Grunden til, at jeg valgte denne sang, er,
at jeg synes, at stemningen bliver kold og
trist, når man hører denne sang. Da den samme stemning optræder både i Marie Halds pressefoto og i billedet af Isabelle Caro, havde jeg lyst til at fremhæve denne stemning ved hjælp af sangen.

Sang: "Cold" af Aqualung & Lucy Schwartz
Kilder
http://www.farvesymbolik.dk
http://www.holismen.dk/Symboler/symbolleksikon.htm
http://politiken.dk/kultur/medier/ECE1911626/aarets-pressefoto-viser-prostitueret-der-har-sex/
http://www.e-pages.dk/hk/1057/30
Beskæring af billedet
Gyldensdals definition: "Et pressefoto er et øjebliksbillede. Et udsnit af virkeligheden nu og her. Pressefotografen er en slags øjenvidne, der viser os noget om verden omkring os. "
I venstre side er billedet beskåret henover hans ryg, og foroven er billedet beskåret lige op over Bonnies hoved. Forneden er billedet beskåret lige under hendes ene bryst, og i højre side er billedet beskåret næsten lige ved hjørnet af puden. Billedet er meget tæt beskåret, som gør, at man får oplevelse helt tæt på. Billedets beskæring har rette og lige linjer, og billedet er beskåret som et rektangel.
Man ved ikke, hvad der er udenfor beskæringerne af billedet, men det er højst sandsynligt resten af
Bonnies hjem.
Perspektiv
Billedet er taget i et fugleperspektiv, da man ser
billedet oppefra. Det gør, at man føler, man får det
hele med - både følelser, stemninger og hendes og hans situation. Man får også et bedre overblik over dette billede, når det bliver taget i et fugleperspektiv.
Lys
Der er mere skygge på billedet, end der er
lys. Jeg tror, at hun har gjort dette for at gøre
billedet mere dystert. Der kommer dog et lille,
naturligt lys ind oppe fra venstre hjørne, men det falder ikke på Bonnie.
Temaerne
Temaerne i billedet er prostitution, tvang, sorg, depression, tomhed, mangel på nærvær og utryghed. Dette kan ses ved betydningerne farvevalget og hendes udtryk i øjnene. Jeg tror, at hun har valgt disse temaer for at give os et indtryk af, hvordan hun har det.
Manden ovenpå Bonnie
Jeg tror, at hun har valgt at tage billedet, mens manden ligger ovenpå Bonnie, fordi hun vil vise, hvordan Bonnie føler sig presset og tvunget til prostitution. Når sådan en mand, som vejer meget mere end hende, ligger ovenpå hende, kan hun ikke bevæge sig og komme let væk, og sådan tror jeg også, at hun har det i livet. Hun føler sig tvunget til prositution, og dette kan skyldes mangel på penge.
Højre hånd
På begge billeder har kvinderne en højre hånd oppe ved ansigtet. Idet Isabelle Caro havde "givet" sig selv til Ana, og da højre hånd er "magtens hånd", er det ikke Isabelle Caros "egen hånd", og derfor føler hun måske, at hun ikke har magten over sig selv, men at Ana har taget over. Bonnie føler heller ikke, at hun har magten over sig selv. På den måde kan Marie Halds pressefoto også perspektiveres til billedet af Isabelle Caro.
Lys
Lyset falder ikke hen på Bonnie, som kan
fortolkes som, at Bonnie føler, at hun ikke
kan se lyset og har opgivet lidt håbet for at få et bedre liv. Hun føler måske, at der ikke er
nogle "lyse punkter" i hendes liv. Man kan i
hvert fald se, at hun ikke har det godt.
Full transcript