Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TORNADOT DHE TAJFUNET

No description
by

luljana dollani

on 18 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TORNADOT DHE TAJFUNET

Cili eshte ndryshimi midis njetajfuni nje uragani dhe nje cikloni tropikal ??
Tajfunet, ciklonet dhe uragane janë të gjitha në thelb të njëjtat gjëra - një sistem rrotullimi i stuhie që fillon në det. Emri i tyre varet nga vendi se ne cilen pjese te planetit jane formuar.
Rreth Amerikës se Veriut, ne i quajmë ciklonet tropikale "uragane". Në Paqësorin perëndimore afër Azisë, ne i quajmë ciklonet tropikale "Tajfune". Në shumicën e hemisferës jugore dhe Oqeanin Indian, ne thjesht therrasim ciklonet tropikale "një ciklon tropikal."
Cfare jane Tornadot ???
Tornadoja eshte nje ere e forte ,karakteristike per rrotullimin e reve ne forem hinke. Fjala ‘TORNADO’ vjen nga gjuha spanjolle ose portugeze qe do te thote “RROTULLIM”.


Disa fakte rreth tornadove
Tornadot me te fuqishme ndodhin ne SHBA.
Nje tornado tipike zgjat per disa minuta.
Cdo tornado ka ngjyren, zhurmen dhe formen e vete.
Tornadoja me e shpejte ka kaluar 70 milje ne ore.
Shanset qe nje tornado te jete F5 eshte me pak se 0.1 %.
Tornadot jane raportuar ne cdo shtet ne SHBA dhe gjithashtu ne cdo stine.
Nje tornado mund te ndodhe ne cdo kohe por me shpesh ne 03:00-21:00.

Shenjat qe nje tornado po afron perfshijne.
Qielli kthehet ne ngjyre te gjelber - te zeze.
copera bien nga qielli.
Degjohet nje zhurem e ngjashme me rrjedhjen e ujit.
Shfaqet nje re ne forem gypi bashke me re te cilat fillojne te levizin shpejte.
Cfare jane Tajfunet ???
Tajfuni eshte nje lloj i ciklonit tropikal,me qender me trysni te ulet i cili eshte tipik per pjesen veriperendimore te Oqeanit Paqesor.

Zona e veprimit te Tajfunit, te cilit i takon 1/3 e nunrit te pergjithshem te cikloneve tropikale , shtrihet ne mes te brigjeve te Azise Lindore ne perendim, ne jug deri tek ekuatori dhe ne kufi rin nderkombetar te ndrimit te dates ne lindje. Tajfunet zakonisht ndodhin gjate stines se veres dhe vjeshtes. Ererat brenda nje Tajfuni mund te arrijne shpejtesine deri ne 300 km/h.

Si formohen Tajfunet ??
Ajri mbi oqean i ngrohur prej masave te ngrohta oqeanike ,ngrihet larte dhe krijon nje qender me trysni te ulet ne siperfaqen e oqeanit.Masat ajrore te ngrohta levizin drejt qendres me trysni te ulet dhe zevendesojne ajrin qe ngrihet larte.Veprimi i efektit koriolis ben qe masat ajrore qe levizin te pesojne rrotullim , i cili e detyron kete mase ajri te kthehet ne drejtim kunder-orar ne HV dhe orar ne HJ. Masa ajrore i afrohet qendres se stuhise dhe ngrihet larte , rrotullohet edhe me shpejte.,duke formuar keshtu tajfunin.
TORNADOT DHE TAJFUNET
Si formohen tornadot ??
Ajri i ngrohte ,i lagesht me presion te ulet , ngrihet ne lartesi duke krijuar nje rryme ajri te forte.

Ajri I ftohte me presion te lare fryne fermes.

Ererat e kunderta krijojne nje rrotullim ,duke formuar nje kolon horizontale ajri . Rrotullimi me i shpejte formon nje gyp resh.

Shiu dhe breshëri në stuhi shkaktojne qe gypi i reve të prekin token duke cuar ne krijimin e një tornadoje.

Tornadot shoqerohen me stuhi te medha qe shpesh rriten ne 40 000 metra lartesi.

Tornadot formohen me shpesh pergjat bregdetit perendimor amerikan.

Klasifikimi i Tornadove
F-0 40-72 mph - Dëmtime të lehta, dëmtim oxhaku, degë peme thyera.
F-1 73-112 mph - Dëmtim të moderuar, shtëpitë e lëvizura shtyrë jashtë themelit ose te rrokullisura.
F-2 113-157 mph - Dëme të konsiderueshme, shtëpitë e lëvizura dhe te shkatërruara , pemë të shkulura.
F-3 158-205 mph - Dëme të rënda, tavanet dhe muret e rena, trenat e përmbysur, makina hedhur rreth e qark.
F-4 207-260 mph - Dëme shkatërruese, muret te mire konstruktuara te renuara.
F-5 261-318 mph - Dëmtimi i dhunshëm, shtëpitë e ngritura jashtë themeleve dhe te marra ne distanca të konsiderueshme, makina te hedhura gati 100 metra larg ose me shume.
Klasifikimi i cikloneve tropikale
TAJFUNE TE DHUNSHME --> ≥194 km/h
TAJFUNE SHUME TE FORTE --> 157–193 km/h
TAJFUNE --> 118–156 km/h
STUHI TE ASHEPRA TROPIKALE -> 89–117 km/h
STUHI TROPIKALE --> 62–88 km/h
DEPRESIONI TROPIKAL --> ≤61 km/h
Full transcript