Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fizika në jetën e përditshme

No description
by

Rea Salko

on 3 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fizika në jetën e përditshme

Ne rastin e avioneve mbi ta veprojne 4 forca.
Mekanika në jetën e përditshme
Mjetet e transportit
1) Lëvizjen e makinave e mundëson pikerisht motori I tyre. Këtu hyn pikërisht dhe koncepti i fuqisë së motorit të automobilave: raporti i punës së kryer së makinës me kohën gjatë së cilës do të kryhet kjo punë, që në rastin aktual është zhvendosja.

P=A/∆t
Cdo makinë është e karakterizuar nga një fuqi e dobishme, pra nga sasia e punës që mund të kryejë në njësinë e kohës dhe nga një fuqi e përthithur që paraqet fuqinë për të cilën ka nevojë makina për funksionimin e saj. Raporti I Pdobishme me Pperthithur shpreh randimentin e makinës.
R=Pd/Pth
Një pjesë e fuqisë së përthithur nga makina nuk përdoret për të kryer punë, pra humbet. Në rastin e automobilave kjo punë e padobishme përdoret për të mposhtur forcat e fërkimit: me ajrin dhe me sipërfaqen mbështetëse. Pwr njw rendimetnt sa mw tw madh, inxhinierwt shfrytwzojnw forma tw ndryshme.

Ferkimi me ajrin
Rrotat
*Forma rrethore e tyre është tepër efikase pasi fërkimi përqëndrohet në një sipërfaqe shumë të vogël qe mund të merret si pikë.
*Ndërkohë materiali I gomës shton fërkimin pasi mund të ndodhin raste të frenimeve të menjëhershme.

Forca ngritese mundesohet nga dizenjimi i kraheve te avioneve, ku pjesa e siperme e tyre eshte me e gjate se sa e poshtmja. Kjo ben te mundur qe trysnia e ushtruar ne pjesen e poshtme te jete me e madhe se ne pjesen e siperme duke shkaktuar ngritjen e avionit.
Si fluturojne avionet?
Era dhe devijimet, relativiteti
Gjate fluturimit te avionit, era e forte mund te ndikoje ne shpejtesine e tij. Gje qe varet nga drejtimi dhe shpejtesia e eres.
Forca ngritese
Kendi i "Sulmit"
Ndryshimi i trysnise eshte vetem nje aspekt i shtytjes mbi krah. Krahet e avionit jane gjithashtu dhe te pjerret nga lart. Kendi i formuar nga profili i krahut me drejtimin e levizjes quhet kend sulmi. Ky kend duhet te jete i tille qe te beje qe forca ngritese te jete maksimale, po keshtu qe dhe ndryshimi i shpejtesise se ajrit mbi krah e nen te te jete maksimal. Piloti kontrollon avionin kryesisht duke ndryshuar kete kend.
theta = 14.0 degrees
Gjenialiteti i biçikletave
Si nje nga mjetet e transportit me efikase per dictanca te vogla, pas bicikletave fshihet nje perdorimi i gjere i shkences se fizikes. Ato kane nje stabilitet te mahnitshem qe mendohet te jete si rezultat i efektik xhiroskopik. Ky i fundit ndodh per shkak te ligjit te rajtjes se momentit kendor gjate levizjes.

Ne rrotullimin e timonit te makines zbatohen dy frca paralele me madhesi te barabarte dhe kahe te kundert, qe formojne nje cift forcash.
M=F*d
Lenda:Fizike
Klasa Xd
Punoi:Rea Salko
Faleminderit!
Full transcript