Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Shtypja Hidrostatike

No description
by

Lorita Gjoni

on 10 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Shtypja Hidrostatike

Shtypja Hidrostatike
Lengjet dallohen sipas vetive te veta si prej trupave
te ngurta ashtu edhe nga ana tjeter.Ndermjet molekujave ne pergjithsi veprojn te ashtequajturat forca ndermolekulare.Vetit e lengjeve ne prehje i shqyrton hidrostatika.Kur lengu eshte ne prehje, forvca e jashtme eshte pingule ne siperfacen e tij.Kjo force zhvillon shtypje ne siperfaqen e lengut.
Kemi 3 veti te lengjeve. Ne qofte se lengu ndodhet ne ekujliber athere secili element vellimor ne te eshte ne ekujliber ather secili element vellimor ne te eshte ne ekujliber.Grimcat ne leng veprojn me njera tjetren edhe ne mure te enes.Ligji i Arkimedit
p=F/S (Pa = Paskal)
Forca e Arkimedit krijohet me anë të forcave vertikale të cilat janë më të mëdha nga poshtë (F1) dhe më të vogëla nga lartë (F2)
FA=F1-F2
Në çdo trup të zhytur në ujë vepron forca
shtytëse e cila është e barabartë me masën
e lëngut të derdhur.
Vlenë të përmendet se Ligji i Arkimedit
vlenë edhe tek gazet (fluidet)
Ligji i Paskalit
Njesia e shtypjes eshte paskali(Pa) dhe bari(bar).
Ne lengje dhe gaze te mbyllura shtypja perhapet ne te gjitha anet njesoj.
LENGJET NE PREHJE
Full transcript