Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Romanul modern (psihologic, subiectiv, proustian) ca model e

No description
by

Alexandra Cot

on 21 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Romanul modern (psihologic, subiectiv, proustian) ca model e

Romanul modern (psihologic, subiectiv, proustian) ca model epic in romanul interbelic
Proustianismul
Intenţia autorului a fost de a reconstitui trecutul nu ca durată consumată, ci ca exerciţiu de percepere afectivă a consistenţei unei etape. Pornit „
în căutarea propriei existenţe
”, Proust recurge la procedeul memoriei involuntare, crezând, ca şi Bergson, că adevărul nu poate fi cunoscut prin procedeul obişnuit al raţiunii, ci numai prin cercetarea timpului psihologic, categorie imposibil de divizat şi aflată în permanenţă curgere.
Swann
Prima parte din Swann, Combray, relevă copilăria naratorului anonim, în casa mătuşii sale, relaţiile tandre cu mama sa, primele sale lecturi, primele idei etice şi morale. Practic, suntem martorii confidenţi ai copilăriei naratorului, observând solidificarea bazei sale culturale şi estetice, înţelegerea căreia este primordială pentru perceperea evoluţiilor din romanele ulterioare. Combray este şi partea care ne familiarizează cu personajul-pilon Swann, creându-ne prima imagine asupra personalităţii complexe a acestuia.
A doua parte, "
O iubire a lui Swann
" , face o incursiune în trecutul lui Charles Swann, unde Marcel devine narator uniscient, acţiunile petrecându-se înainte de naşterea sa. Într-o manieră ironică, ne este relatată idila lui Swann cu Odette de Crecy, impregnată cu tragedia geloziei, ipocriziei şi superficialităţii sentimentelor.
Marcel Proust - 10 iulie 1871-18 niembrie 1922
Prozatorul şi eseistul francez care a marcat despărţirea romanului european de formele tradiţionale s-a născut în localitatea Auteuil, lângă Paris, în familia unui medic ilustru.
Pasionat de ideile filosofice ale lui Bergson, mare iubitor de muzică simfonică, Proust a ţinut o cronică mondernă în "Le Figaro", însă ipostaza artistică ce l-a consacrat în domeniul literar este aceea de romancier.
Opera lui Marcel Proust nu reţine printr-un număr mare de volume sau prin diversitatea domeniilor abordate ci prin transfigurarea datelor biografiei în spaţiul operei, procesul de elaborare pe care l-a presupus creaţia sa şi întreaga evoluţie a romanului din secolul al XX-lea.
A treia parte, "
Nume de Ţinuturi: Numele
" , reprezintă o revenire la copilăria lui Marcel şi la visurile romantice ale acestuia despre călătorii în ţinuturi ca Balbec, Veneţia şi Florenţa. Copilul îşi crează imagini despre aceste ţinuturi, conferindu-le calităţi excepţionale ; iluzii spulberate ulterior. Copilul trăieşte, asemeni lui Swann în timpul idilei sale, în tărâmul propriilor miraje, care îi provoacă o tragică dezamăgire fiind comparat cu realitatea.
Camil Petrescu
Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 — d. 14 mai 1957) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist şi poet. El pune capăt romanului tradiţional şi rămâne în literatura română în special ca iniţiator al romanului modern. Captivat de creaţia romancierului francez Proust, prozatorul român considera fără ezitare "
În căutarea timpului pierdut
"romanul care „
a tulburat cel mai adânc conştiinţa literară a lumii”
, iar pe autorul lui un „
deschizător de eră nouă, poate tot atât cât Balzac însuşi”
.
S-a creat astfel impresia că
"Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război"
şi "
Patul lui Procust"
ar fi fost scrise de Camil Petrescu din dorinţa, mai mult sau mai puţin conştientă, de a exemplifica propria-i concepţie critică.
Patul lui Procust
Emilia, o curtezană bucureşteană a secolului XX, încearcă să-l impresioneze pe Fred Vasilescu povestindu-i despre unul, Ladima, “
care m-a iubit ingrozitor saracul
”. Ea ii dă să citească scrisorile de dragoste pe care ziaristul i le trimisese in ultimii doi ani. Fred parcurge, pe rând şi în ordine, fiecare scrisoare din teancul legat cu fundă roz cu încredinţarea că o lume nebănuită i se va dezvălui.
Caracteristicile romanului modern în "Patul lui Procust"
Perspectiva
- Sprijinindu-se pe exemplul lui Marcel Proust, dar în consonanţă cu ceilalţi mari prozatori moderni (Virginia Woolf, Dorothy Miller Richardson, William Faulkner), Camil Petrescu receptează realitatea înconjurătoare exclusiv prin conştiinţa naratorilor. Explorat metodic, eul devine centrul unic, subiectiv, al trăirii absolute: nu cunoaştem nimic decât răsfrângându-ne în noi înşine.
Memoria involuntara
- Prin memorie se înţelege un proces psihic de achiziţionare, stocare şi restituire a informaţiei în împrejurări felurite. Se disting însă două tipuri de memorie: voluntară, specifică mai mult romanului tradiţional, şi involuntară, specifică romanului modern. Astfel, în "
Patul lui Procust"
lanţul amintirilor este spontan, deoarece este declanşat neintenţionat, imprevizibil, de feluriţi stimuli exteriori.
Relatiile temporale-
În
"Patul lui Procust"
, refuzul succesiunii cronologice a evenimentelor rămâne trăsătura caracteristică a naraţiunii.
Autenticitatea-
Ceea ce a vrut Camil Petrescu să fie cu adevărat autentic în desfăşurarea naraţiunii este atmosfera. De aceea, pentru toate secvenţele narative şi pentru fiecare personaj s-a documentat cu rigurozitate. A consultat revistele de modă, necesare fidelei redări a îmbrăcămintei eroilor.
Anticalofilia-
Camil Petrescu susține anticalofilismul, adică este împotriva scrisului frumos. În acest sens avem următorul citat luat din romanul
"Patul lui Procust"
care ne confirmă acest lucru:
„Stilul frumos, doamnă, e opus artei… E ca dicţiunea în teatru, ca scrisul caligrafic în ştiinţă.”
Personajele
Doamna T
reprezintă tipul de feminitate modernă, mai întâi pentru că se distinge printr-un farmec aparte, prin misterul fascinant pe care îl emană, apoi pentru că ea întruchipează, pentru prima oară într-o viziune romanescă, un spirit feminin intelectualizat şi, totodată, femeia independentă din punct de vedere material, ea fiind proprietara unui magazin de mobilă
Fred Vasilescu este fiul marelui industriaş Tănase Vasilescu Lumânăraru, cunoscut din romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Naratorul îi schiţează un atrăgător portret fizic şi spiritual. În discuţie, tânărul avea un timbru deosebit, vibraţia melodioasă a individului care a cunoscut un succes deosebit în activitatea lui profesională, „exponent” al societăţii româneşti interbelice
Personajele
"Felul cum această femeie neinteresantă este văzută în acelaşi timp de doi bărbaţi, cum gesturile i se reflectă contradictoriu în conştiinţa lor, idealizându-se la unul şi trivializându-se la celălalt, într-un cuvânt tehnica tratării unei vieţi în două planuri diferite, obrazul şi masca, conţine şi ea un preţios element de interes şi savoare”
Drama şi personalitatea lui Ladima sunt recreate prin scrisorile trimise Emiliei şi comentariile destinatarei, din rememorările lui Fred Vasilescu şi intervenţiile naratorului.
PROIECT REALIZAT DE:
BURZO ADELA
POP MIHAELA
COT RARES
clasa XI-E
Full transcript