Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Climatul subecuatorial

No description
by

pavel maria

on 15 May 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Climatul subecuatorial

Climatul subecuatorial
Climatul subecuatorial
Clima subecuatoriala este cuprinsa intre 5°C-12°C latitudine N si S
Regiunile caracteristice: Africa, N si E Australiei si America de Sud
Temperatura medie este cuprinsa intre 20°C-28°C
Precipitatiile sezoniere: abundente in sezonul ploios-vara (cand se face resimtita influenta calmelor ecuatoriale) si extrem de reduse in sezonul secetos-iarna (cand se face resimtita prezenta alizeelor, peste 4 luni pe an)
Caracteristici
Amplitudinile termice anuale sunt reduse: 5°C-7°C
Vanturile: Alizeele si Calmele ecuatoriale
Vegetatia specifica este de Savana
Caracteristicile Savanei
Localizarea pe harta
Graminee xerofite inalte de pana la 2-3 m (iarba elefantilor) cu crestere rapida in sezonul ploios
VEGETATIA-predomina asociatia vegetala erbacee
Arbori rari, cu radacini adanc infipte in pamant, cu inaltime redusa sicrengi putine, ce formeaza o coroana aplatizata
Cursurile de apa sunt adeseori insotite de paduri- galerii-ce sedezvolta folosind umiditatea mare a solului din lunci si cuprind speciicommune cu cele din padurile ecuatoriale
Arbori
Baobabul
Palmier de Savana
Acacia (coroana in forma de umbrela)
Arborii au coronae sub forma de palnie intoarsa sau umbrela si radacini puternice, adanci, pentru a extrage apa din sol
In Brazilia, vegetatia de savana poarta numele de campo-cerrado si caatinga formata din tufisuri spinoase xerofite
In Venezuela, vegetatia de savana poarta numele de llanos

Caatinga
FAUNA-cuprinde mamifere mari, bune alergatoare, ce traiesc de obicei in turme
Mamifere erbivore: antilopa, gazela, bivolul, girafa si zebra.
Mamifere carnivore: leul, tigrul, ghepardul si pantera
In ape sau in apropierea acestora traiesc: hipopotamul, crocodilul, rinocerul
Iar ca pasari: flamingo, pelicanul si egretele
In Australia, un animal caracteristic este cangurul
Pasarile specifice: pasari mari, alergatoare, ca strutul (in Africa), nandu (in America de S) si emu (in Australia)
Solurile
Solurile din savanele tropicale, împreună cu climatul umed / uscat distinctiv, sunt un factor determinant major asupra vegetației, precum și a potențialului de exploatare a terenurilor
Solurile pe care le putem intalni aici nu sunt foarte fertile, popoarele ce traiesc in savane s-au adptat, unele popoare practicand agricultura, iar altele traind din cresterea animalelor. In jurul satelor, se gasesc gradini si livezi in care cresc legume si pomi fructiferi (rosii, ceapa, cartofi, bananieri).
Dincolo de aceste gradini se intind lanuri de mei. In zonele secetoase ale Africii, aceasta este cea mai cultivata cereala. In regiunile mai umede, intalnim lanuri de sorg, porumb, manioc si igname. Langa sate se practica o agricultura itineranta, bazata pe arsuri.
Taranii dau foc savanei pentru a o desteleni si defrisa. Cenusa rezultata in urma acestor incendii serveste ca ingrasamant , dar solul se epuizeaza repede. Din punct de vedere tehnic, solurile pot fi: laterice, soluri rosii sau soluri negre de savana.
Mei
Sorg
Curiozitati
In 1960 erau aproximativ 400.000 de lei, un numar destul de mare, dar nu foarte mare daca ne gandim ca nu cu mult timp innainte erau peste un milion, fiind prezenti chiar si in nprdul Africii si chiar si in Asia. Datorita unor factori, principali fiind altii decat cei naturali, astazi am ajuns sa spunem cu ingrijorare ca savanele Africane mai adapostesc doar 20.000 de exemplare, urmand sa dispara de tot in urmatorii 20 de ani, dupa cum avertizeaza The Telegraph, daca nu se iau masuri radicale.
Cateva din motivele pentru care leii dispar pe zi ce trece ar fi braconajul, agricultura, extinderea asezarilor umane sau cauzele naturale . Datorita braconajului au fost ucisi cel putin 5663 de lei din 1998 pana in 2008.
Datorita acestui fapt doua treimi din leii ucisi de pentru “sport” au ajuns in SUA. Situatia este inrautatita de vanatorii care vor trofee de la masculul dominant. Moartea liderului face familia de lei instabila, iar noul mascul dominant ucide totii puii pentru a-si pastra pozitia. Vanatorii nu sunt singura amenintare la adresa leilor. Populatia din Africa creste rapid si ar putea ajunge la 1,5 miliarde pana in 2050. Zonele salbatice sunt distruse pentru a face loc agriculturii si strazilor, precum controversata autostrada care va trece prin rezervatia naturala Serengeti.
Stiati ca baobabul mai este numit si "Copacul cu capulin jos"?
Baobabul este un copac ale cărui ramuri sunt asemănătoare rădăcinilor, are un trunchi exagerat de gros, până la 9m diametru. Trunchiul acestuia este moale, fibros și umed, iar pulpa fructelor sale este comestibilă, fiind cunoscută sub numele de „pâinea maimuței”. Fructele mari şi uscate de baobab conţin seminţe în forma de rinichi, al căror miez este comestibil.
Barul este în interiorul copacului baobab, cu o circumferinţă de 47 de metri, cu propria pivniţă şi sistem de ventilaţie natural. Este nevoie de aproximativ 40 de persoane, cu braţele întinse pentru a cuprinde întregul copac.
Savana Africana este o pasune tropicala aflata intre 15 grade latitudine nordica si 30 sudica si 15 grade longitudinevestica si 30 estica. Biotopul acestei zone este diferit fata de cel al altor stepe.In savana cad mai putine precipitatii decat in stepa Europeana. 
Clima in savana este mai calda, iar anual sunt inregistrate secete. Solurile sunt mai putin fertile, iar luminozitatea este maxima. 
Sunt 2 anotimpuri principale: sezonul secetos si sezonul umed. In sezonul ploios care tine din mai pana in noiembrie, cad intre 15 si 25 cm, iar in sezonul secetos 4 cm. Savana se intalneste in Africa pe teritoriul a 27 de tari: Guinea, Sierra Leone, Liberia, Cote D’ivore, Ghana, Togo, Benin,Nigeria, Cameroon, Central African Republic, Chad, Sudan, Ethiopia, Somalia, si the Democratic Republic of the Congo, Angola, Uganda, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Botswana, si South Africa.
Full transcript