Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Poiana lui Iocan

No description
by

Teo D'or

on 13 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Poiana lui Iocan

Locul unde taranii imbracati in haine de sarbatoare se intalnesc duminica pentru "a face politica" este poiana de la fieraria lui Iocan.Intalnirile de aici sunt un factor de stabilitate si armonie al comunitatii rurale din sat. In acest loc simbolic in care taranii au impresia unei false victorii asupra timpului, prestigiul lui Moromete este recunoscut. Aici mai mult decat la biserica taranii vin la o slujba de intelepciune crezand ca vorbele lor pot dirija lumea de la departare.
"Inima adevarata a satului"
"Adunarile cele mai zgomotoase"
"Adunarile cele mai zgomotoase" din poiana lui Iocan se transformau in unele "nu prea reusite" , daca de la ele lipseau Moromete si Cocosila. Prin urmare autoritatea lui Moromete se exercita si in comunitatea rurala nu numai in familie.Locul sau era printre oamenii inteligenti si respectati ai satului care se exprimau liber. In acest spatiu al puterii si independentei spiritului "Butucii vechi adusi acolo, cine stie de cand, "sunt un semn al traditiei si al stabilitatii.
La acest banchet spiritual taranii vin cu solemnitatea cu care enoriasii merg la slujba.Daca ceilalti tarani din poaiana reprezinta corul sau spectatorii,cei doi protagonisti Moromete si Cocosila sunt intampinati cu urale la aparitia pe scena.Daca ei veneau fara ziare insemna ca erau suparati si "n-aveam chef sa discute politica".
Moromete emite niste judecati simple, deschis,care-l fac ascultat de toata lumea : "Citeste ziarul cu glas schimbat ,si necunoscut care scormonea intelesuri nemarturisite ce trebuiau sa zdrobeasca de convingere pe ascultatori". Acest fapt arata ca alta ocupatie mintala cei de acolo nu au ;Moromete chiar remarca : "adica ocupatiunea ta mintala Cocosila e la alte povesti"
Poiana devine astfel un "axis mundi" al satului romanesc, unde participarea se face dupa indeplinirea unui ritual, Moromete, Cocosila si Dumitru lui Nae sunt principalii "concurenti" ai politicii vremii alaturi de Iocan.
Moromete este abonat la ziarul "Miscarea", Iocan la "Curentul", iar Cocosila la "Dimineata"(ziarele sunt diferite ca doctrine politice).Iluzia taranilor consta in a-si inchipui ca toata lumea e facuta dupa chipul si asemanarea lor, ca pamantul este muncit de tarani peste tot, la oras sau la sat.
"Morometii"
Poiana lui Iocan
Full transcript