Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PA AJËR NUK KA JETË

No description
by

Fidan Shaqiri

on 29 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PA AJËR NUK KA JETË

Ajri
Çfarë përmban ajri?
Ajri si lëndë e gaztë është përzierje e lëndëve të ndryshme që janë kryesisht dy gazra: AZOTI (N) dhe OKSIGJENI (O2). Disa prej tyre janë të domosdoshme për jetë. Njëra prej tyre, oksigjeni bën të mundshëm jo vetëm frymëmarrjen, por është edhe lëndë kryesore që mundëson djegien e drurit, të qiriut dhe të lëndëve të tjera të djegshme. Prezenca e oksigjenit në ajër mund provohet me anë të disa eksperimenteve.
EKSPERIMENTET
Video në vazhdim tregon se në ajër gjendet oksigjeni i cili e ndihmon djegien.
Gazi që është djegur duke e ndihmuar djegien e qiriut është OKSIGJENI.
Kurse gazi që ka mbetur pa u djegur dhe që e ka fikur qiriun është AZOTI
NDIKIMI I AJRIT NE TRUPA
A E DINI SE...?
A E DINI SE...?
JU
FALEMINDERIT
PA AJËR NUK KA JETË
Ardianë Reshani
Ajrin nuk mund ta shohim, por ai gjithmonë është pranë neve dhe e plotëson hapësirën më të vogël.
Pa ajër nuk do të ekzistonte jeta në planetin tonë.
Foto 1. Frymëmarrja (ajri i ftohtë)
Anija e shfrytëzon AJRIN për të lëvizur në det.
Parashuta e ngadalëson rënien e shpejtë, sepse ajri mblidhet mbrenda dhe rënia është e ngadalshme.
Balonat me ajër të nxehtë lëvizin pa problem, duke e shfrytëzuar ajrin dhe oksigjenin.
Një njeri me peshë 70 kilogram, thith deri 6 litra ajër në minutë.
Paramendoni sa ajër nevojitet për 7 miliardë njerëz në Tokë?!
Në një dhomë mesatare, sasia e ajrit që ndodhet aty është rreth 80 kilogram.
Prandaj, duhet vazhdimisht t'i hapim dritaret për ajër të pastër
PLOTËSONI
Ajri është lëndë e ___________, dhe përbëhet prej _______________ dhe ______________. Djegien e ndihmon ______________, ndërsa nuk e ndihmon _____________. Gjallesat e marrin ____________ gjatë frymëmarrjes.
Bimët gjatë ditës lirojnë _____________, kurse gjatë natës lirojnë ______________________.
Full transcript