Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Deșerturi Tropicale

No description
by

Bonciu Daniel

on 19 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Deșerturi Tropicale

Deșerturi Tropicale
Regiunile care ocupa suprafetele continentale din zona tropicelor se numesc deșerturi tropicale.
Localizare:
Cele mai întinse areale se gasesc în emisfera nordica, în nordul Africii, Peninsula Arabia, Iran, Pakistan, pâna în Desertul Thar de la limita Indiei cu Pakistanul, apoi nordul Mexicului. În emisfera sudica, deserturile sunt mai restrânse; se dezvolta în Chile si Perú, în Africa si în Australia.
Deșertul Mojave
este unul din cele mai mici deșerturi nord-americane, cu o suprafață de peste 34.000 km². Deșertul se află în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, ocupând partea de sud-est a Californiei, nord-vestul statului Arizona, sud-vestul statului Utah, și sudul statului Nevada.
Deșertul Mojave este un deșert situat la altitudine înaltă, majoritatea suprafeței deșertului aflându-se între 1000 m și 1800 m altitudine. În Deșertul Mojave se află cel mai coborăt punct din emisfera vestică, Valea Mortii, cu o adâncime de 82 m sub nivelul mării.
Anual cad între 100 mm și 150 mm de precipitații. Temperaturile pot atinge vara, în perioda iulie - august, până la 50 C.
Clima
Flora si fauna
În deșertul Mojave se află o floră bogată, cuprinzând peste 1.000 de specii de plante. Cea mai cunoscută specie este Yucca brevifolia, sau copacul lui Iosua.
Șorecar de coadă roșie
Testoasa deșertului
Liliac
Coiot
Șarpele cu clopoței
Cea mai importantă așezare din deșertul Mojave este orașul Las Vegas, statul Nevada, cu o populație a ariei extinse metropolitane de peste 1,8 milioane locuitori. Alt oraș important este Palmdale din California, cu o populație a zonei metropolitane de aproape 500.000 de locuitori.
Deșertul Atacama
Deșertul Atacama este cel mai arid deșert, din lume, precipitațiile fiind de 1,8 l/m.p. la 10 ani. El se află situat pe coasta de nord vest sudamericană în nordul statului Chile limitat la vest de coasta Pacificului, la Sud de Peru și la est de Bolivia și Argentina.
Laguna Verde
Lacul sarat
Fauna
Desertul Sahara
Sahara este cel mai mare deșert de pe Pământ, cu o suprafață de 9.400.000 km².
Clima este tropical-deșertică, cu temperaturi medii ridicate (38 °C), deosebit de fierbinte și uscată; vântul dominant tot timpul anului este vântul Pasat, un vânt uscat ce aduce ploi rare.
Fauna este foarte săracă: scorpioni, șopârle, serpi, vulpi de deșert, struți.
Flora este xerofilă, rară și cuprinde circa 1000 de specii.
Desertul Namib
Deșertul Namib este un deșert în sud - vestul Africii, întinzându-se de-a lungul coastei Oceanului Atlantic a Namibiei și Angolei pe 1.200 km (lățime circa 60 km), având zone cu dune înalte până la 150m.
Clima este uscată. Temperaturile pot depăși 50 °C ziua, însă noaptea pot scădea până la 0 °C.
Caracteristic pentru deșertul Namib este welwitschia mirabilis, o plantă rară ciudată, a cărei rădăcină se înfige vertical până la 25 m pentru a obține apă din straturile impermeabile adânci. Ciclul de înflorire al ei este de 20 de ani. Lumea vegetala din Deșerul Namib cuprinde și arborele tolba (Aloe), Europhobia, Accacia și altele.
În Deșertul Namib pot fi întâlnite o mulțime de mamifere de la elefantul african până la girafă sau antilopa oryx (simbolul Namibiei), zebră de munte sau leul.
Desertul Kalahari
Se întinde din partea nordică a Provinciei Cap din Africa de Sud, Namibia și Botswana până în Angola și Zambia pe un teritoriu de peste 1,2 milioane km patrati.
Delta Okavango
Delta fluviului Okawango este o zonă atipică a deșertului, fiind foarte bogată în floră și faună, ce diferă de la anotimp la anotimp prin nivelul apei din regiune. Aici se adapă turme uriașe de animale ce provin din partea sudică a Africii.
Marabou
Desertul Arabiei
Deşertul Arabiei este o regiune deşertică în Peninsula Arabia. Are 2.330.000 kmp, ocupând aproape întreaga suprafaţă a peninsulei. Cea mai mare parte a deşertului se află pe teritoriul Arabiei Saudite, dar se extinde şi pe teritoriul altor state: Iordania, Irak, Kuwait, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman, Yemen. Peste o treime din deşert este acoperită de nisip, inclusiv Rub' al-Khali, considerat a avea una dintre cele mai ostile clime de pe planetă. Celelalte două treimi au devenit fertile datorită celor două sisteme de irigaţie: Tigru-Eufrat în nord-est şi Wadi Hajr din Yemen.
Desertul Thar
Tharr (Marele Deșert Indian) este o regiune de deșert și semideșert în Asia de Sud. El se întinde în regiunea Rajasthan din estul Indiei, la est de cursul inferior al Indului
Clima
La nivel national, sunt patru anotimpuri: iarna (ianuarie si februarie), vara (din martie pana in mai), anotimpul musonic sau polios (din junie pana in septembrie), si un anotimp post musonic (din octombrie pana in decembrie).
Fauna
Gazela Indiana
Vegetatia este reprezentata de Prosopis cineraria(Khejri) si alti arbori, arbusti si ierburi.
Marele Desert Victoria
(Australia)
Acopera zona de granita dintre Australia de vest si Australia de sud, la nord de campia Nullarbor. Este un desert preponderent nisipos cu dune intinse, dar prezinta si portiuni unde solul este acoperit de pietre compacte, frecvent invelite intr-unstrat de oxizi de fier.
Vegetatia lipseste,dar dupa ploi pot apareaspeciile anuale efemere.
Marele desert australian este renumit pentru varietatea de reptile,existand un numar de peste 100 de specii printre care se numara Gecko si Skink. Aici mai intalnim cainele Dingo si multe pasari si mamifere.
Realizat de
Bonciu Daniel
Sandru Raluca-Eugenia
Sfarsit
Full transcript