Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A radioaktivitás a régészetben

No description
by

Fruzsina Kiraly

on 17 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A radioaktivitás a régészetben

Készitette:
Király Fruzsina
és
Csoma Csilla
Radiokarbonos kormeghatározás
A radiokarbonos kormeghatározás olyan radiometrikus kormeghatározási módszer, amely a természetben előforduló szén-14 izotópot használja a széntartalmú anyagok korának meghatározására.
Ezt a technikát Willard Frank Libby és munkatársai dolgozták ki 1949-ben a Chicagói Egyetemen. 1960-ban, Libby kémiai Nobel-díjat kapott a radiokarbonos módszerért.

Radiokarbon (C14) kormeghatározás
Radiometriai módszer szerves anyagok korának meghatározására.
A módszer alapja, hogy az instabil 14-es tömegszámú szén (C14) atomok (radiokarbon) folyamatosan keletkeznek a felső légkörben a nitrogénatomokból a kozmikus sugárzás neutronjai hatására.
A keletkezett szén gyorsan szén-dioxiddá oxidálódik és bekerül a szénkörforgásba a fotoszintézisen és a táplálékláncon keresztül.

Röntgensugárzás alkalmazása
Röntgensugarakat, röntgenkészülékeket is alkalmaz a régészet különböző célokra. Például:
Érdekesség
A kairói Egyiptomi Múzeumban találhatók a világ legszebb és minden bizonnyal a legjobb állapotban megőrzött múmiái. Évezredeken át feküdtek a szarkofágjaikban, egymásba rakodott arany- és fakoporsók által védve. Eddig senki nem vizsgálta, véletlenül fedezték fel, hogy a múmiák közt vannak, amik radioaktiv sugárzást bocsájtanak ki magukból.
Honnan származhat a radioaktivitás?
Radioaktivitás a régészetben
A módszer pontossága
A meghatározott dátum pontossága nagy mértékben függ a minta tömegétől. A megfelelő mérési pontosság eléréséhez vagy hosszú idejű mérés vagy nagy tömegű minta szükséges. 10 000 darab szénatom bomlásának kimutatása már 80 éves pontosságot jelenthet.
Egy megtalált fémtárgy felszínét vastag, fekete oxidréteg borította.
Röntgensugár alkalmazásával láthatóvá tették a szennyeződés alatti mintázatot.
Aránya mindaddíg állandó az élőlényekben, amíg anyagcserét folytatnak (vagyis amíg élnek). Haláluk után a C14 mennyiség és vele együtt a sugárzás intenzitása kb. 5600 éves felezési idővel csökkenni kezd. (Vagyis kb. 5600 év alatt felére, újabb 5600 év alatt negyedére csökken, stb.)

Létezik természetes radioaktivitás is, ilyen például az uránércé. Az urán sugároz, amit csak a Geiger-Müller-féle számláló, vagy egyéb, az utóbbi száz évben kitalált mérőműszerek tudnak érzékelni; a sugárzás láthatatlan.
Egyiptomban, természetes rádioaktív sugárzás nem volt és jelenleg sincs, viszont tény, hogy egyes múmiák mégis sugároznak
.
Napjainkban a harmadik világból érkező zöldségeket és gyümölcsöket rövid radioaktív besugárzásnak teszik ki. A legtöbb datolya vagy banán az önök asztalán átesett radioaktív kezelésen. Hogy miért? Az igen rövid és teljesen veszélytelen (?) sugárdózis megöl bizonyos mikroorganizmusokat, amelyek a gyümölcs rothadását okoznák. Az ily módon preparált gyümölcsök tehát hosszabb ideig eltarthatók
.
A radiometrikus kormeghatározás olyan tudományos technika az anyagok korának meghatározására, amely a természetben előforduló radionuklidok, ill. radioizotópok felezési idejének és jelenlegi gyakoriságának ismeretén alapszik. E módszer biztosítja legfontosabb információforrásunkat a Föld korának és az evolúció sebességének meghatározásában.
Geiger müller számláló
Full transcript