Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Atom Hot

No description
by

Richard Zastenker

on 30 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Atom Hot

ATOMHOT Cuba Krisen MANHATTAN PROJEKTET Kuba Krisen var under året 1962. Supermakterna Usa och Sovjet stod på randen till ett kärnvapenkrig efter att Sovjet placerade sina bomber på Kuba.

Ända sen andra välrdskriget slut, var det en stor makt kamp mellan de större nationerna. Sovjet på en sida, och Usa, Frankrike och England på den andra, En del av maktkampen handlade om hur Europa skulle utformas. Det största exemplet var att Berlin delades i fyra delar, som tillhörde Sovjet och Frankrike. Båda makterna försökte utvidga sitt inflytande utan att hamna i konfrontation mot varandra. Fast det var ändå kritiskt nära att det skulle ske. Båda makterna försökte fånga upp andras intressen och sprida sitt inflytande utan att hamna i konfrentation. Deras största mål var att få upp fattiga från tredje världen.

1952 tog Fulgencio Batista makten på i en militärkupp. Tidigare var han en folkvald president mellan 1940 och 1944. Men i och med kuppen blev han diktator som inte tolererade kritik mot sitt land.

Kommunist partiet tog ledningen 1959 med Fidel Castro efter en resning mot Batista. Detta gillade inte Usa, och bröt alla förbindelser mellan dem. Kuba insåg att de inte kunde klara sig själva, så det försökte skaffa förbindelser med Sovejt. Detta var det Usa fruktade mest, därför försökte de avsetta Castro utan direkt militärt angrepp mot Kuba. Usa försökte få in militär utbildade exilkubaner med Cia. De fick direkt medborgarskap, och försökte ta sig in hos Castro. Hela planen misslyckades, och detta en stor politisk belastning på Usas president, Kennedy.

Efter Usas attack, försökte Castro söka militär hjälp. Usa skickade spaningsplan över Kuba och tog bilder. Det visade sig att Soviet byggde baser för ballistiska robotar. Enligt analyserna skulle de redan kunna avfyra dem om tio dagar. Usa kände sig hotade, och började direkt förbereda sina kärnvapen. Det hårda trycket, ekonomiska och kulturella förtrycket fortsatte efter kriget i Sovjet. Förhållandet mellan Sovjet och andra länder var oftast mycket spänt och de stöttade kommunistpartier som ville ta makten i andra länder. På 1970-1980-talet drabbades Sovjetunionen av en ekonomisk kris. Folket vill ha en sak, t.ex. bröd men fabrikerna tillverkar något annat. Det leder till att ingen vill köpa det fabrikerna tillverkar och fabrikerna får inte in några pengar, de kan inte betala lön till de anställde och de slutar. Samtidigt öppnas ögonen för utländska varor, som Levi's jeans och Iron Maiden skivor. Nu vill folket ha detta också och ännu mindre de fabrikerna tillverkar. Allt handlar om tillgång och efterfrågan. Men 1985 fick en ny ledare makten, Michail Gorbatjov. Han tog tag i ekonomin och satsade på att förändra hela samhället för att få fart på den igen. Gorbatjov pratade om två saker, huvudsakligen, och det var perestrojka och glasnost. Perestrojka innebar en friare ekonomi och glasnost innebar ett öppnare och mer demokratiskt samhälle. Sovjet har även militärer som krigar i Afghanistan och i den ekonomiska krisen ser Gorbatjov till att de drar sig ur kriget.

I början av oktober 1989 reste Gorbatjov till Östtyskland. Tyskland var uppdelat i två delar, Östtyskland och Västtyskland. Östtyskland vad kommunistiska och leddes av kommunisten Erich Honecker och Västtyskland var demokratiskt. Östtyskarna var trötta på det kommunistiska och ville ha förändring och dessutom återförenas med Västtyskland. Gorbatjovs besök orsakade oro i landet och när han hade åkt hem startade det protester runt om i Östtyskland. Östtyskland bestämde sig för att lugna protesterna genom att lätta på gränserna. De hotade ändå med att om man lämnade Östtyskland var man tvungen att lämna bort sitt pass (vilket skulle leda till att man aldrig kunde komma tillbaka). Östtyskarna sket fullständigt i att komma tillbaka och slängde iväg sina pass och korsade glatt gränsen.
Sedan öppnades gränsen på ett flertal ställen, ett av ställena var Bornholmer Strasse. Detta var i början av november 1989 och den 9 november tillkännagav regeringen att Berlinmuren skulle tas bort. En kort tid senare återförenades de två delarna och blev ett land.

Hur går det i Sovjet nu då?
Gorbatjovs mening var att folket skulle ta ett ökat ansvara och det skulle bli tillåtet att kritisera partiet och byråkraterna. Man skulle börja ta egna initiativ. Tillslut så blev det för många protester för Gorbatjov. Det börjades bilda olika organisationer, främst miljörörelser som protesterade mot hur dålig miljön hade blivit. Dessa rörelser utökade sedan sina krav till självständighet och det var främst de baltiska länderna som folk började prata om sina åsikter och spred dem vidare. 1990 förklarade sig Litauen självständigt. Gorbatjov kunde inte acceptera detta. Det han ville var att förändra Sovjet, inte splittra det.
I slutet av 1990 fick Gorbatjov det jobbigt. Nationalismen slet nu sönder Sovjet och Gorbatjov fick kritik av folket som ville förbättra landet och de som ville ha det som det var, alltså behålla det gamla systemet. Gorbatjov valde sida och ”gick med” de som ville behålla det gamla systemet och insatte hårda system för att ha kontroll. Han sa till att armén skulle skjuta demonstranter som gick till attack. Höll Sovjetunionen på att bli en diktatur?
Den 1 augusti 1991 görs det försök till en kupp i Sovjetunionen som slutade med att Gorbatjovs avsattes. Senare, den 25 december, avgick Gorbatjov formellt som Sovjetunionens president. Dagen därpå upplöstes landet och Sovjetunionen var ett minne blott. Sovjets fall Kunskapen om atombomben spreds mest genom spionage. Ryssarna hade spioner i Manhattan projektet och fick genom de spionerna en bild på hur den var tillverkad. Det tog senare inte lång tid innan de förstod exakt hur man tillverkade en. Genom att USA samarbetade med Storbritannien fick Storbritannien reda på hur man utvecklade atombomben och de började skapa dem. USA utvecklade kunskapen om kärnkraftverk ungefär samtidigt som de uppfann atombomben och den kunskapen spred de till flera länder. När man väl kan bygga ett fungerande kärnkraftverk är det inte så svårt att bygga en atombomb därför hade Sverige kunskapen att bygga atombomb redan på 1950-talet. Många andra länder hade samma kunskap som vi. När senare Storbritannien och Frankrike samarbetade fick Frankrike kunskap om hur man byggde bomben och de tillverkade några. Samma sak hände när Ryssland samarbetade med Kina och då fick Kina tag på ”receptet” på atombomben. Så man kan sammanfatta det såhär att all kunskap om atombomben har spridit sig mest genom spionage men också genom samarbeten. Ett flertal andra länder har kunskapen om atombomben men det är svårt att få den att detonera vid rätt tillfälle så många har problem med att få den att fungera. Atomspridningen
Full transcript