Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Proceset Izobarike

No description
by

Donjeta Spahiu

on 18 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Proceset Izobarike


Tema: Proceset Izobarike (Ligji i Gej-Lysakut)


Punuan: Profesori
Qendesa Zymeri Msc.Ylber Ukshini
Leonora Bajrushi

Proceset Izobarike
(Ligji i Gej-Lysakut )
Gej-Lysak dhe Jean Baptiste
-Ai dhe Jean-Baptiste Biot beri nje tullumbace me ajer te nxehte ne nje lartesi 7.016 metra per nje hetim te atmosferes se tokes.
-Keta te dy perdoren hidrogjenin te mbushur ne tullumbace disa mijera metra mbi nivelin e detit, e cila mundesoi per te analizuar aspekte te reja te gazrave.


Joseph Louis Gay-Lussac
Lindi: 6 Dhjetor 1778
Vdic: 9 Maj 1950
Kombesia: Franceze
Fushat :Kimia
I njohur per ligjin e Gej-Lysakut
Balona e mbushur me ajer te nxehte
-Ka dy ndryshime te variablave dhe një variabël konstante. Të dy, temperatura dhe presioni kemi lidhje lineare ndërmjet; që do të thotë kur rritet temperatura në mënyrë bën presion. Në të drejtën Gay Lussac së vëllimi është variabël i vazhdueshëm që do të thotë nuk ka pasur ndryshim në vëllim.
Fizikë
Punim Seminarik
"Kuvendi i Arberit"
Gazi ideal-term qe perdoret per te lehtesuar studimin e gazrave.
Ka molekula sferike me permasa te paperfillshme qe bejne goditje elastike mes vete dhe me muret e enes.
Procesi i kalimit te gazit nga nej gjendje ne tjetren , ku njera nga parametrat mbetet konstante quhet izoproces.
Procesi izotermik t=kons.
Procesi izohorik v=kons.
Procesi izobarik p=kons
.

Procesi Izobarik
Ne gazrat e persosur ne mund ta mbajme te pandryshuar shtypjen duke ndryshuar vellimin dhe temperaturen .
Ligji i G.L eshte nje mardhenie mes presionit dhe temperatues .
G.L publikimin e tij te pare e beri ne zgjerimin terim te gazrave . Gjate nje eksperimenti perdori gazra te thate dhe merkur te paster ku arriti me nje perfundim se te gjitha gazrat jane zgjeruara ne menyr te barabarte mbi vargun e temperatures 0-100°C

-Ai mblodhi masa magnetike ne lartesi te ndryshme se bashku me te temperatures , presionit dhe lageshtis.
-Po ashtu deklaroi se mbrenda ne tullumbace eshte ndezur nje temperature e larte ku rritet presioni duke e bere ajrin e tullumbaces te nxehte dhe e ngreh ne nje zone me më pak presion.

Arsyeja pse temperatura është e lidhur me presion linear është i bazuar në lëvizjen e shumë prej grimcave të gazeve të ndryshme. Kur temperatura fillon të rritet grimcat fillojë të fitojnë shpejtësi prandaj duke e bërë grimcat e gazit përplasen më shpesh me skajet e enës që mbajnë gazin, duke rritur presionin.
Demonstrim per ligjin e Gej-Lysakut
Permbajtja:

Fizika 9 : Z.Shemsedini,R.Gashi,H.Ajazaj.
*http://www.mesofizike.com/?s=++procesi+izobarik
*Wikipedia:http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Louis_Gay-LussacBashkpunuam ;
Liriona Derguti ,Djellza Grainca X-2
Fatlum Huruglica , Luan Veseli X-3
Andi Hoxha ,Premtim Kamberi X-5
Endrit Bucaliu , Benjamin Vila X-7
Full transcript