Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mateirals i fusta (Tecno 2n ESO)

No description
by

Francisca Crespí

on 3 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mateirals i fusta (Tecno 2n ESO)

MATERIALS I FUSTA MATERIALS FUSTA CLASSIFICACIÓ SEGONS L'ORIGEN CLASSIFICACIÓ SEGONS SIGUIN O NO METÀLICS METÀLICS NO METÀLICS OBTENCIÓ PROPIETATS CLASSIFICACIÓ DERIVATS TREBALL Els materials naturals són aquells que podem trobar directament en el medi natural com a matèria primera per obtenir el que anomenam materials transformats.
El cotó, la fusta i el coure són exemples de materials naturals. Cotó Fusta Els materials sintètics són els que s’obtenen mitjançant processos artificials de transformació, com ara els plàstics, algunes fibres tèxtils, etc. MATERIALS NATURALS MATERIALS SINTÈTICS MATERIALS TRANSFORMATS Els materials transformats són aquells que són fabricats per l'ésser humà a partir de matèries primeres per tal d’aconseguir unes propietats determinades i que sigui possible utilitzar-los per a alguna funció determinada. Són molt més abundants que els naturals. Entre aquests materials trobem els metalls, el vidre, el paper i el cartró, els plàstics i els materials ceràmics... Materials fèrrics Materials no fèrrics Els metalls fèrrics són aquells materials metàl·lics que contenen com a component principal el ferro.
Hi ha tres tipus: el ferro, l’acer i la fosa. FERRO FOSA ACER Els metalls no fèrrics són aquells materials metàl·lics que no contenen ferro. ALUMINI PLOM COURE PLÀSTIC FUSTA TÈXTIL VIDRE DERIVATS DE LA FUSTA PETRIS CERÀMICA ASSECATGE CONDUCTIVITAT DURES TAULERS ARTIFICIALS DEBASTAR TALA TRANSPORT TALL DENSITAT DURESA RESISTÈNCIA DURABILITAT TOVES PAPER I CARTRÓ MESURAR I MARCAR TALLAM I PERFORAM UNIM SUBJECTAR ACABAR Es fa a mà, amb destrals i serres, o bé amb serres mecàniques. Un cop talat l'arbre s'eliminen l'escorça i les branques. Els troncs es transporten per carretera, ferrocarril o vies d'aigua. En aquesta fase es treu l'escorça del tronc (si en té) i després es talla el tronc. D'aquest procés se n'obtenen taulers, taulons, xapes, fulloles i llistons. L'assecatge és un procés en el qual s'apilen les fustes de manera que queden separades de terra i entre elles perquè hi circuli l'aire. Es pot accelerar el procés amb aire calent. La densitat és la relació entre la massa i el volum dels cossos. En general, totes les fustes solen tenir una densitat inferior a l'aigua, i és per aquest motiu que suren. La duresa és l'oposició que presenta un material a ser ratllat o penetrat per un altre que és més dur. La duresa d'una fusta se sol relacionar amb la seva estructura i amb la quantitat d'aigua que conté. Quan s'escull una fusta per a una aplicació determinada, la propietat més important que cal considerar és la seva capacitat per resistir esforços. Hi ha fustes molt duradores i ben resistents als paràsits i els fongs, i d'altres que no ho són tant. Entre les més duradores hi ha la noguera i la caoba, i entre les que ho són menys hi ha el pi i l'eucaliptus. Conductivitat elèctrica: És la capacitat que té un material de transmetre el corrent elèctric a través seu.

Conductivitat tèrmica: És la capacitat que té un material de transmetre poc o molt la calor a través seu. En general, es tracta d'arbres de fulla perenne, de color blanquinós i fàcils de treballar, com ara el pi o l'avet. Corresponen als arbres de fulla caduca: el freixe, la noguera, el roure, el faig i el banús. En general, els mobles que t'envolten i que fas servir no són de fusta natural. L'interior dels mobles es fa de fustes artificials, i només es fa servir la fusta natural, en forma de làmines, per al recobriment extern.

Els taulers artificials presenten les característiques següents:
Són més econòmicsque la fusta natural. S'aprofita el 100% dels arbres.
Són més plans i llisos.
Poden tenirmides molt més grans.
No es deformen, ni podreixen, ni es corquen. El paper
El paper és una capa fina de fibres vegetals que té les propietats de ser resistent, perdurable en el temps, absorbeix bé l'aigua, lleuger i aïllant de la calor i del corrent elèctric.

El cartró
És un altre derivat de la fusta que s'obté a partir de làmines gruixudes de pasta de paper o bé per l'encolat de capes. El cartró ondulatés el més comú. El formen una capa interior de paper en forma d'ondes reforçada per dues capes exteriors llises que s'aferren amb cola. El primer pas per fer una bona feina és prendre mides i marcar a la fusta la peça que s'ha de tallar.

Abans de fer la marca, assegura't que has col·locat bé l'escaire. Per unir dues peces de fusta s'utilitzen diverses tècniques: clavar, cargolar, encolar i acoblar. Abans de tallar, hem de subjectar el material per poder treballar amb seguretat i precissió quan fem ús de les eines. Per fer aquesta operació s'utilitzen: serjant i el cargol de banc. Quan tinguem la peça ben subjectada ja la podrem tallar o perforar. Segons com sigui la fusta utilitzarem distins tipus d’eines. L'operació de l'acabat es fa per protegir la fusta i millorar-ne l'aspecte. És molt important que, abans d'aplicar qualsevol tècnica d'acabat, la superfície de la fusta estigui neta, seca i suau. Qualsevol imperfecció destacarà més amb l'acabat. L'operació de desbastar serveix per eliminar el material que sobra del tall d'una peça de fusta. Hi ha dos tipus de desbast:

• Polir(1). Amb el paper de vidre s'erosiona la superfície i s'obté un acabat fi.

• Llimar(2). S'eliminen les estelles del tall i es deixa un acabat bast.

Per desbastar es fan servir eines com el paper de vidre i la llima o raspa
Full transcript