Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

„Дервишот и смртта“

No description
by

Marija Bojkova

on 6 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of „Дервишот и смртта“

Цитати:
-„Четириесет години- лоша возраст: човек е уште млад за да има желби, а веќе стар за да ги остварува.
-„Бев човек со ова од вчера, и сакам да бидам човек со ова од денес“
-„Ако Бог казнуваше за секое сторено зло, на земјава не ќе остане ниедно живо суштество.“
-„Ништо не им замерувам па ни тоа што не успеаа да ми остават ни спомени.“
-„Смртта е преселба од една куќа во друга“
-„Човекот не е Бог, а неговата моќ е токму во тоа да ја совладува својата природа .“
Кратка содржина:
-Главната лчност Ахмед Нурудин, дервишот, поточно оној кој ја раскажува животната приказан во едно теќе во Босна (Сараево). Повлечен во мирот на теќето, се до тој ден кога треба да ја избави смртта на неговиот брат. Тагувал, жалел, бил облиен со црнина откако дознал за смртта на неговиот сакан брат... Времето минувало и шеикот на теќето станал кадија. Сега веќе и самиот Нурудин, почнал да суди неправилно, го затворил најдобриот пријател Хасан, а го ослободил човекот што го предал брат му... Но еден ден, во едно утро кога Ахмет ги бележел своите последни редови а околу него ко црна магла се величеле ликовите на неговиот брат... тука тој го достигнува врвот во роматот.
„Дервишот и смртта“
- М. Селимовиќ

- Психолошка драма, со философија и многу лирски елементи (чувства);
-Огромен успех, многу награди и големо величење на авторот;
-Напишана како реакција на тешкиот политички режим, а и самиот автор, доживеал слична слудбина како и главниот лик во романов;
-Силни мисли, исповед, монолог... се започнува од религијата, а завршува до човечкиот дух..
- Меша, романот го посветил на својата жена- неговиот вечен придружник,пријател и најголемата поддржака.
Рзмисли???
1. Кога најпрво го слушнавте насловот, што најпрво ви падна на ум?
2. Зошто книгава би и ја посветил на жена си?
3. Штом сликовито е напишана книгата, сигурно има и стилски фигури, кои би можеле да бидат?
4. Што заклучивте од извадокот и цитатите?
5. Дали има преголеми пресврти на дејството, што би можело да биде според вас?
За книгата:
Извадоци од филмот..
Full transcript