Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

FY9: Säilymislait

No description
by

Lauri Hellstén

on 6 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of FY9: Säilymislait

Klassisen fysiikan näkökulmasta Fysiikan säilymislait FY2: Kuumempi kappale luovuttaa kylmemmälle kappaleelle energiaa.
Jos systeemi on eristetty, niin ajan kuluessa lämpötilaerot tasoittuvat ja systeemi saavuttaa termisen tasapainon eli lämpötilaerot tasoittuvat.
Energiaa ei kuitenkaan katoa systeemista. Energian säilymislaki Törmäyksissä liikemäärä ei säily, vaan osa energiasta muuttuu lämmöksi ja osa kuluu olomuodonmuutoksiin. Liikemäärän säilymislaki Eristetyn systeemin pyörimismäärä säilyy. Pyörimismäärän säilymislaki FY6: Kappaleen tai hiukkasjoukon sähkövaraus aluksi on yhtä suuri
kuin sähkövaraus lopuksi. Sähkövarauksen säilymislaki Mekaanisen energian
säilymislaki Energia voi siirtyä tai muuntua muodosta toiseen. Energian kokonaismäärä kuitenkin säilyy!!! Mitä esimerkkejä tiedät enegian muutoksista? FY3: Energia voi olla varastoituneena jousen potentiaalienergiaksi.
Kun jousi puristetaan kasaan, niin tehdään työtä jousivoimaa vastaan ja tehty työ varastoituu jousen potentiaalienergiaksi.
Jos jousesta päästetään irti, niin se päästetään värähdysliikkeeseen ja jousen potentiaalienergia muuttuu sen liike-energiaksi. FY5: Gravitaatiokentässä olevalla kappaleella on potentiaalienergiaa.
Mitä korkeammalle nostat kappaleen maan pinnasta, niin sitä suuremman työn joudut tekemään maan gravitaatiokenttää vastaan.
Tehty työ varastoituu kappaleen potentiaalienergiaksi. FY5: Jos kappale vierii, eli etenee ja pyörii liukumatta, niin sillä on pyörimisenergiaa ja liike-energiaa. FY1 ja FY8: Massa on yksi energian ilmenemismuoto. E=mc^2 Työperiaate Kokonaisvoiman kappaleeseen tekemä työ on yhtä suuri, kuin kappaleen liike-energian muutos. Törmäyksissä kuitenkin liikemäärä (p=mv) säilyy. Kimmottomassa törmäyksessä törmäävät kappaleet takertuvat toisiinsa ja jatkavat matkaansa yhdessä.

Kimmoisassa törmäyksessä kappaleet kimpoavat toisistaan poispäin. Jos törmäys on täysin kimmoisa, niin myös liike-energia säilyy törmäyksessä.
Full transcript