Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ITS + SIDA

No description
by

on 30 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ITS + SIDA

Infeccions ocasionalment causades per transmissió sexual
Infeccions normalment transmeses per via sexual
ITS més comunes i d'altres recentment descobertes
SIDA
Les ITS, també conegudes com ETS, són infeccions transmeses normalment per via sexual, tot i que també es poden transmetre via xeringues, contacte amb la sang, i algunes d'elles es poden transmetre de mares a fills durant l'embaraç o el part.
Clamidiasis
Gonorrea
Sífilis
Candidiasis
Berrugues genitals
Lladelles
Herpes virus
Hepatitis B
VPH
Mol·lusc contagiós
Salmonelosi
Vaginitis
SIDA
VIH
Sarna
La gonorrea és una malatia infecciosa de transmisió sexual causada per un bacteri que infecta als genitals tant d'homes com dones, i pot provocar una faringitis en cas de sexe oral.

No sol causar lesions greus però sense l'ajuda d'antibiòtics pot causar danys als organs reproductors, esterilitat, malalties de pell, artrítis i fins i tot ceguesa. En dones embaraçades, la gonorrea pot infectar al nadó.

Símptomes: entre d'altres dolor o cremor a l'orinar, dolor al baix ventre, fluix grogenc, sagnat vaginal entre cicles menstruals...
La candidosi és una infecció causada per un fong. Pot provocar infeccions superficials, com la candidosi oral i la vaginitis, i infeccions potencialment mortals que es solen trobar en persones inmunocompromeses (persones que pateixen de càncer, sida...).

És una infecció més comuna en dones que en homes i se sol tractar amb antimicòtics (antifuúngics).

Símptomes: varien segons la zona infectada. Picor, malestar...

Les berrugues genitals són una infecció de transmissió sexual molt contagiosa més comuna en dones que en homes causada pel virus del papiloma humà. Se solen localitzar al voltant dels genitals o de l'anus.

Hi ha tractaments mèdics i quirurgics i un cop acabat el tractament es recomana anar-se fent un seguiment ja que és molt possible que puguin reaparèixer.

Símptomes: Les berrugues són indolores però si s'irriten poden picar una mica i fins i tot sagnar.
La sida és una malaltia infecciosa causada pel virus VIH que altera l'immunitat cel·lular, el que provoca que es sigui més propens a agafar infeccions i malalties greus. A diferència d'altres virus, és poc resistent a l'exterior del cos, de manera que el trobem en llocs molt susceptibles de contenir-lo i pertant de transmetre'l com la sang, l'esperma, secrecions vaginals i la llet materna.
Símptomes:

-El sida en si no presenta símptomes, sinó infeccions oportunistes, com:

Història:

Els primers casos es van detectar a Nova York i Los Angeles el 1981, any en el que va morir el primer cas a Catalunya. Des de llavors fins a 1996 la OMS estima uns 7,7 milions de casos en més de 193 països.
A Catalunya el 2007 hi havien 200 casos de sida.
Tractament i prevenció:

No hi ha cap tractament, ni mèdic ni quirurgic que fagi desaparèixer la SIDA, però des de fa uns anys s'utilitzen formulacions que contenen diferents principis actius que afecten a diferents punts de les partícules del virus i mantenen els nivells virals per sota del nivell en què el SIDA es manifesta.

Per prevenir el contagi és important l'ús de preservatiu a l'hora de mantindre relacions sexuals, evitar compartir material de venopunció, i en cas de ser mare infectada evitar l'alletament matern i optar per parts amb cesàrea.

SIDA infantil:

Fa al nen vulnerable de patir qualsevol malaltia. El contagi és directe de mare a fill durant l'embaràs, el part o la lactància.Tots els nadons amb mares malaltes de sida, quan neixen presenten anticossos VIH que reben de la mare a través de la placenta. Encara que, no tots els nens desenvolupen la malaltia.

Hi ha tractaments preventius per tal de prevenir el contagi del virus (teràpia post-exposició amb antiretrovirals).
Diferències entre el VIH i la SIDA:

El VIH és el Virus d'Immunodeficiència Humana. Ser portador del virus no vol dir que pateixis de SIDA, que és l'etapa avançada de la infecció causada pel VIH.

El síndrome apareix quan el VIH debilita les defenses del cos.
L'herpes virus o herpes genital és una enfermetat causada pels virus d'herpes de tipus 1 i 2.

La majoria de persones infectades no presenten símptomes o son tan lleus que no els noten o els confonen amb una altra infecció de la pell. Per tant, la majoria de gent infectada no sap que té l'infecció. Poden apareixer butllofes que s'obriran i deixaran llagues doloroses que poden trigar entre dues i quatre setmanes a curar-se. Aquest símptoma rep el nom de brot. La primera vegada que una persona té un brot és posible que presenti símptomes similars als de la grip.

És comú que els brots es repeteixin, sobretot el primer any de la infecció. La quantitat de brots teneixen a disminuir amb els anys.

No hi ha tractament o cura per l'herpes genital però els medicaments antivirals pot reduir la duració dels brots, i una inhibició diaria pot prevenir el contagi.
El mol·lusc contagiós és una enfermetat cutània que es transmet per contacte directe. No només es transmet per via sexual, i es sol relacionar amb la calor i la humitat, la higiene deficient i la dermatitis atòpica.

Es pot localitzar en qualsevol part del cos, ja que no és una enfermetat només de transmissió sexual. Hi ha tractaments tant mèdics com quirúrgics.
La salmonelosi és una enfermetat infecciosa produida per una bacteria del gènere de la Salmonela. Els símptomes més corrents són diarrea, febre y dolors abdominals de 12 a 72 hores. L'infecció pot durar de 4 a 7 dies i molta gent es recupera sense tractament.

Tot i així, si la diarrea és aguda, el pacient pot necessitar hospitalització. L'infecció es pot escampar des dels intestins fins a la corrent sanguínea i després per tot el cos, causant així la mort del pacient si aquest no rep tractament mèdic.
Més coneguda com vulvovaginitis, la vaginitis és una infecció de la pared mucosa de la vagina. És una de les infeccions més comunes.Pot estar causada per al·lègia a algun medicament, infeccions com la candidiasis, i fins i tot portar roba molt ajustada pot causar una vaginitis. El tractament que se sol utilitzar és l'inhibició antiestaminics.

Símptomes: picor, inflor,secreció que tindrà un color diferent depenent del que hagi causat la vaginitis però amb una olor molt forta sigui el cas que sigui.
La Clamidia, o més coneguda com clamidies, són parásits obligats que produeixen infeccions genitals.

És anomenada la enfermetat silenciosa ja que 3 de cada 4 afectats no presenten símtomes.
Pot causar dolor al orinar i en les dones esterilitat.

Si estan embarassades es recomana fer-se la prova ja que si la tenen pot causar malformacions al fetus, o que sigui un bebé prematur, cosa que es pot evitar amb la medicació.
La Sífilis és una ITS que també es transmet per el contacte amb els xancres que crea la enfermetat, i de mare a fill a través de la placenta i pot causar-li al bebé ceguesa, deformitats, sordesa i disturbis mentals.

Un xancre és una llaga circular, que s'assmbla a una ferida oberta, però que és cartilaginós i amb les vores i la base durs.
Consta de 3 fases:

1ª: Apareixen xancres que són molt contagiosos només amb el contacte amb la pell. Desapareix al mes o mes i mig, però no vol dir que s'estigui curant sinó que començarà la segona fase.

2ª: Apareixen els claus sifilítics, que són rodones rosades, que surten més freqüentment a les palmes de les mans i dels peus. Si hi ha ferides és molt contagiós. Desapareix als 3 - 6 mesos. Entre el 50 i 70% del infectats no pasen a la fase final, sinó que passen a la fase de latencia, en la que els símptomes van i venen.

3ª: També anomenada fase final, la sífilis torna a despertar per atacar el sistema nerviós o algun òrgan concret. Aquí és on es produeixen els problemes més seriosos ( ceguesa, lesions cerebrals, lesions en la medul·la espinal ) i fins i tot la mort.
Les Lladelles, són insectes paràsits dels humans, de entre 1 i 3 mm de longitud, que es contagien per contacte sexual. Acostumen a viure en el pèl púbic.

S'alimenten de sang unes 50 vegades al dia, el que dóna ganes de rascar-se i irrita la pell.

El preservatiu no evita el contagi de lladelles.
La hepatitis B, és una enfermetat infecciosa del fetge, que pot acabar en cirrosi, càncer de fetge i fins i tot la mort.
Els símptomes més freqüents són:
- Fatiga
- Pèrdua de la gana
- Dolor muscular
- Mal de cap
- Ictericia ( color grogenc als ulls i a la pell)
La Sarna és una malaltia de la pell causada per un àcar, comunament anomenat arador de la sarna. Es contagia per el contacte directe cos a cos, però també a partir de roba i llençols.
La famella va creant túnels sota la pell i va dipositant els ous. Finalment mor després d'haver dipositat de 30 a 50 ous.
El principal símptoma és el picor, que augmenta a la nit ja que són àcars nocturns. El picor és degut a la reacció al·lèrgica del cos i acostumen a sortir grans i ampolles.
El virus del papiloma humà són grups diversos del virus de l'ADN, del qual s'en coneixen més de 100 tipus. Es classifiquen de major a menor risc de provocar càncer, els majors són el 16 i el 18 i els menors el 6 i l'11. La majoria no presenta símptomes, i alguns causen verrgues, i els més greus càncer cervical.

Gran part de la gent infectada no ho sap i tots es transmeten pel contacte de la pell.

Per detectar el virus es fa la prova "papanicolau" i si es detecten cèl·lules cancerigenes es treuen amb crioterapia.
Hi ha 2 vacunes per prevenir el contagi però que en gent sexualment activa és poc útil. Tot i que es diu que la vacuna és molt efectiva, a E.E.U.U 18 noies van morir després de ser vacunades i 8000 van desenvolupar la malatia.
Full transcript