Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

CHIMIA-ÎNTRE VIZIBIL

No description
by

Theona Şucu

on 26 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of CHIMIA-ÎNTRE VIZIBIL

CHIMIA-ÎNTRE VIZIBIL
ŞI
INVIZIBIL

Cernelurile invizibile
O categorie complet opusă de cerneluri sunt cernelurile invizibile, aşa numite “cerneluri simpatice ”, care după ce s-a scris cu ele, nu se văd dar se colorează printr-o metodă oarecare, atunci când este necesară citirea textului scris cu acestea. Metoda de colorare poate fi termică (încălzirea hârtiei) sau chimică (impregnarea hârtiei cu o soluţie, prin pulverizarea sau supunerea hârtiei acţiunii unui gaz, cum este amoniacul sau acidul clorhidric).
Sunt substanţe pe care le putem folosi pe post de cerneluri invizibile ?
 Dacă se scrie cu o soluţie apoasă a unei substante organice, cum ar fi zaharul, pe o hârtie oarecare, textul nu se va vedea. În momentul în care hârtia este încălzită, scrisul va apărea datorită carbonizării acestora (în cazul zahărului, datorită caramelizării lui).

 Soluţia apoasă de clorură de fier (III), după ce s-a scris cu ea nu lasă nicio urmă pe hârtie. Pentru a se putea citi textul, foaia se va pulveriza cu o soluţie apoasă de tiocianat (cunoscut şi sub numele de sulfocianat sau rodanat ) de sodiu sau potasiu. În urma unei reacţii specifice a cationului feric cu anionul de tiocianat, textul scris se va colora în roşu.

 Soluţia de acetat de plumb (IV) 3% este incoloră, iar când se scrie cu ea pe hârtie nu lasă nicio urmă. Dacă însăşi hârtia pe care s-a scris textul cu această soluţie se pulverizează cu o soluţie de sulfură de sodiu, va apărea o coloraţie neagră, datorită formarii sulfurii de plumb.

 O soluţie de clorură de colbat 10% nu lasă nicio urmă pe hârtie. Dacă însă hârtia este apropiată de o flacără, scrisul va apărea în albastru, culoare ce va disparea odată cu răcirea. Această culoare se datoreaza formării sării anhidre, la cald, de culoare albastră, respectiv a sării hidratate, de culoare roz.

Sucurile de lǎmâie,de ceapǎ sau laptele, fac scrisul vizibil datoritǎ carbonizǎrii lor.
Avem nevoie de suc de lamâie, suc de ceapa, lapte şi, bineînţeles, o coala alba.
Concluzii
Tot ceea ce ne înconjoarǎ este materie!-materia “dispare” din câmpul vizual sub acţiunea unor factori de naturǎ fizicǎ sau chimicǎ.Ştiind cǎ materia nu dispare şi nu se creeazǎ, am cercetat comportarea ei în ipostazele acestor stǎri de vizibil sau invizibil .
Iradierea cu UV
Unele substanţe au proprietatea de a reemite instantaneu o radiaţie luminoasǎ cu lungime de undǎ mai mare decât radiaţia absorbitǎ.Fluorescenţa reprezintǎ absorbţia de radiaţie din spectrul UV şi emiterea de radiaţii în domeniul vizibil. Denumirea vine de la fluorinǎ,CaF2 .

Fluorina – este un compus ionic,în care:
-Ca+2 e înconjurat de un cub de F-,iar F- e înconjurat de un tetraedru de Ca+2.

De ce bautura Schweppes este fluorescenta ?
Chinina, C20H24O2N2 , este o substanţǎ organicǎ de origine vegetalǎ, albǎ, cristalinǎ , cu gust amar ,care la variaţii ale pH-ului devine fluorescentǎ,deoarece conţine unele grupǎri cromofore (conferǎ culoare)-datoritǎ lor indicatorii de fluorescenţǎ absorb radiaţii din spectrul UV şi emit radiaţii în domeniul vizibil.


Metode termice utilizate
Soluţia de CoCl2 de culoare roz pal în prezenţa cǎldurii pierde apa de cristalizare transformându-se în sare anhidrǎ de culoare albastrǎ.
Am experimentat obţinerea cernelurilor invizibile sau simpatice,cu ajutorul cǎrora se scriu diferite mesaje codificate, cu scopul de a nu fi citite , care pot fi developate numai de cel ce cunoaşte cerneala.Aceastǎ developare se realizeazǎ prin colorarea substanţei folosite,în funcţie de comportarea fizicǎ sau chimicǎ a acesteia.
Metode chimice folosite
Cerneluri simpatice am obţinut şi prin interacţiunea substanţelor chimice.

Am fǎcut câteva însemnǎri pe o bucatǎ de hârtie cu soluţii de
rodanurǎ de potasiu, acid galic şi ferocianurǎ de potasiu .

Dupǎ uscare,am pulverizat soluţie de FeCl3.
Nuanţele obţinute se datoreazǎ unor reacţii chimice.

Am scris cu soluţie de CuSO4,apoi am aşezat foaia în vapori de NH3.

Dacǎ desenez cu soluţie de NaOH? Fenolftaleina rǎspunde!

Argumentul proiectului
C
uriozitatea
H
rǎneşte
I
maginaţia
M
otivând
I
nţelegerea
E
nigmelor
Ce am făcut, de fapt ?
Experimentul pǎtrunde mai profund decât observaţia în esenţa fenomenelor!
“Ştiinţa este o unealtǎ utilǎ....un al treilea ochi prin intermediul cǎruia invizibilul trece reversibil în vizibil “.


Am perceput,cu ochiul liber, materia prin culorile obţinute în urma unor transformǎri fizice sau chimice. Totuşi, materia existǎ chiar dacǎ ea nu este perceputǎ prin capacitǎţile naturale ale vederii umane.
Am verificat prin experiment unele proprietǎţi ale fluorinei şi ale chininei pentru a înţelege proprietǎţile fluorescente ale materiei .
În timp ce experimentele efectuate asupra lor au evidenţiat fluorescenţa ca o stare de intensificare luminoasǎ într-un anumit spectru,cercetarea mea a pornit cǎtre domeniul unde materia este practic invizibilǎ în spectrul luminos obişnuit şi vizibilǎ doar în UV.

Existǎ motive pentru care este necesarǎ folosirea materiei “invizibile”.Bazându-se pe proprietatea de fluorescenţǎ în UV au fost concepute cerneluri de securitate pentru protejarea sau certificarea documentelor de valoare a etichetelor ,a ambalajelor sau a mǎrcii de fabricǎ.
Full transcript