Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ИМИДЖ И МОДА В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО.

No description
by

Liliya Zheleva

on 20 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ИМИДЖ И МОДА В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО.

Имидж в публичното пространство
Имиджът е начинът, по който искаме да ни приемат и да въздействаме чрез това, което казваме, а понякога дори и без да говорим – до някаква степен той е общественото мнение, първата характеристика за едно нещо, най-горният слой на един обект, бил той човек или институция.

В имиджа се крият и минали ситуации и запомненото от предишни ситуации – как е реагирал обектът преди, какво е правил, как се е държал спрямо другите.

Имиджът е съзнателно изграден продукт, който съчетава актуални потребности с потенциалните и демонстрирани качества на представяната личност.

Той имплицира в себе си определени групови норми и ценностни представи и едновременно с това носи спецификата на индивидуалната преценка. Той се променя с промяната на потребностите, ценностите и социалната ситуация
Престиж
Френската дума „престиж” най-общо казано означава „влияние и добро име, уважение, почит, с които се ползва някой, авторитет”. И разбира се, той е неизменна част от света на имиджа, по-ското престижът изгражда голяма част от имиджа в известна степен.
Скандалният имидж
Интересното е, че е скандалът се появява именно от потребността на хората за нещо сензационно, интересно, клюкарско. Те желаят информацията да им бъде поднасяна атрактивно, свежо и шантаво.
Мода в публичното пространство
Френската дума „mode” е обяснена като социално и психологическо явление, което помага на хората да изразяват себе си, да се пробщят към останалите или да се разграничат от тях. Акцент е поставен върху способността на модата да създава траен образ в масовото съзнание. Важното тук е, че тя внася нещо трайно и различно – ефектът на новото.

В съотвествие с всичко това модата е съвкупност от възприети споделяни ценности, в т.ч. образци, символи, вярвания и предпочитания, които дават възможност на човек да изрази себе си най-вече чрез знаците на външния вид и облеклото; да общува с околните, влагайки конкретни значения в дрехите и допълненията; да се променя в съответствие или в разрез с индивидуалните и социалните норми, вкусове и схващания за красота, елегантност, модерност и различност; да проявява свобода, творчество, въображение и способност да отстоява личностната си култура, да се разделя с миналото и да предугажда бъдещето, адаптирайки се към новото и непознатото
УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО


Магистърска теза
на тема:

Имидж и мода в
публичното пространство.
Последиците от
скандалното поведение
на Джон Галиано

КАТЕДРА „МЕДИИ И ОБЩЕСТВЕНИ КОМУНИКАЦИИ”

Престижът се проявява като динамична характеристика на социалния статус на личността, свързан с изпълняваните от нея социални роли. Самият статус очертава правата, задълженията и привилегиите на индивида, изтъкващи неговия престиж и авторитет. Социалният статус разкрива позицията на човека в дадена социална група, неговият престиж и ранг в ценностната система на тази група.
Известността е капитал, към който в днешно време се стремят повечето лица от екрана, политици, журналисти, писатели, актьори и изобщо хората, които искат да пробият в телевизията, в печатните издания и интернет.
Причината за огромното значение на скандалното поведение трябва да се търси във връзката между медиите и известността.
Няма лоша реклама!
Скандалът като начало на новата мода
Скандалът никога не е случаен и в основата му стои определена норма на поведение, която по някакъв начин е била нарушена, прескочена или провокирана. След като това се е случило, скандалът бива разпространен сред обществото или дадена масова аудитория и в зависимост от това дали се акцентира върху него или не, той продължава да се развива или изпада в забвение. Фактът, че именно разпространението му става главно чрез медиите, го прави най-ефективния метод за проникване в масовото съзнание и манипулиране на публиката. Целта на скандала е да промени действителността и да изгради една изцяло нова ситуация, режисирана в контекста на търсената сензация. Професионалните „създатели на скандала” могат напълно да обърнат реалния свят и да поставят личността, замесена в него, в абсолютно различна ситуация.

Доста от критиците смятат, че обществото желае тези скандали заради нуждата да се почувства по-близо до живота и интимността на знаменитостите.
Освен че предизвиква общественото мнение, скандалът привлича вниманието на медиите, които са главният виновник за неговото разпространение.
Скандалните прояви на модата
Модният скандал е свързан с лансирането на новия стил, който изненадва медиите, обществеността и ценителите на добрия вкус. Тези, които вкарват новата мода – лидерите, се стремят да привлекат вниманието на публиката, за да го насочат към външния си вид и да се зашуми около тях. Така в модата често скандализират дрехите, мненията и държанието, което не е според общоприетите норми.
Джон Галиано – сривът на един гений
Скандалът
През месец февруари 2011 година Джон Галиано е арестуван, след нанасяне на антисемитски и расистки забележки върху италиански жени на кафе в Париж. А, ето и какъв точно е въпросният разговор между тях:

Жена: Рус ли си?
Галиано: Не. Но обичам Хитлер. Хора като теб щяха да са мъртви днес. Вашите майки, вашите предци, всички щяха да бъдат обгазени и мъртви.
Жена: О, Боже мой! Проблем ли имате?
Галиано: С теб? Ти си грозна.
Жена: Явно с всички хора. Ти не обичаш мира. Не искаш ли да има мир по света?
Галиано: Не и с хора, които са грозни.
Жена: От къде си?
Галиано: От задника ти.
След скандала...
1. Джон Галиано отрича действията си.
2. "Диор" отстраняват Галиано седмица преди
представянето на новата му колекция за марката.
3. Обществеността срещу Галиано - коментари от знаменитости и журналисти.
4. Коментар на дизайнерката Мариела Гемишева.

Скандалът - четири години по-късно
1. Оскар де ла Рента му подава ръка.
2. Първо интервю за "Венити Феър" след скандала - разкаяние, осъзнаване на проблема, надежди.

Младо момиче с ампутирани крака представя една от екстравагантните рокли на вече покойния
Аликзандър Маккуин.
Падането на Наоми Кембъл от високите платформи на обувките й по време на дефиле позволява на модните фотографи да документират липсата на бельо под тоалета й.

Черната перла на модния подиум е известна и с „бойния” си нрав.
Компаниите “Бенетон”, "Сисли" и "Том Форд" са класика в “рекламната скандалност”.
Реклама на "Келвин Клайн" е свалена от билборд в Австралия.

Корицата на сп. Dazed & Confused е забранена в седем страни – Сингапур, Дубай, Малта, Швейцария, Индия и Тайланд.
1. Труден живот

2. Ексцентричен и различен от малък.

3. Отхвърлен от другите деца

4. Финансови затруднения

5. Зависимости
Джон Галиано твори отново
Проектира и създава сватбената рокля на Кейт Мос.
Последици от скандалното поведение на Джон Галиано:

• Чрез скандалните си изказвания Джон Галиано съсипва кариерата и обрича творчеството си на вечно съмнение

• Чрез антисемитските и расистките си нападки, Джон Галиано злепоставя световноизвестната марка „Диор”, като опетнява репутацията й със скандалното си поведение.

• С пияното си състояние и наркозависимост Галиано злепоставя света на модата.

• Галиано предизвиква съжаление сред гилдията от дизайнери, модни журналисти и критици. Някои от тях дори оправдават поведението му като напълно нормално за него, което е абсурдно.

Дипломант:
Лилия Людмилова Желева
Факултетен номер: 1120063
Специалност:
Медии и журналистика
със специализация Връзки с обществеността


Научен ръководител:
проф. д-р Любомир Стойков


София, 2014 г.
Full transcript