Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Prezi exploratorium zonne-energie

De prezi m.b.t. ons project voor het exploratorium.
by

Jeroen Bostelaar

on 30 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Prezi exploratorium zonne-energie


Zonne-energie
Introductie

De energie van de zon kun je zien en voelen. De kracht van de zon is zo groot dat je in de zomer overdag geen verwarming en verlichting nodig hebt. Zelfs als het bewolkt is, is het vaak warm en licht genoeg. Waar komt die energie vandaan?
Motivatie

Wij waren hard opzoek naar een proefje, eerst wilden we iets doen met waterkracht. Vervolgens zagen we dat dat onderwerp al bezet was. Daarom kozen we er voor om iets anders te doen, iets origineels. We kwamen uit op een solar-catamaran. Deze catamaran kan echt varen maar hij heeft erg veel licht nodig.

De zon bestaat voor een groot deel uit waterstof. Binnenin de zon is het ongeveer 15 miljoen graden. De energie van de zon ontstaat door kernfusie. Die energie straalt de zon voortdurend uit in de vorm van licht en warmte. In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter. Daardoor legt het zonlicht een veel kortere weg af door de dampkring. Er gaat veel minder energie verloren en er bereikt dus veel meer energie het aardoppervlak. Bovendien zijn de dagen veel langer in de zomer. Geen wonder dus dat we in de winter veel meer energie nodig hebben.
Wat is zonne-energie?

Om elektriciteit van zonlicht op te wekken gebruiken we zonnepanelen (Voor warmte worden ook zonne-boilers gebruikt.). Zonnepanelen zie je overal: Op huizen, op lantaarnpalen en soms zelfs op auto’s. Zonnepanelen bestaan uit rijen zonnecellen. Zo’n zonnecel bestaat uit twee laagjes silicium(Deze stof wordt gehaald uit zand). Als er licht op de zonnecel schijnt, gaat er tussen de twee laagjes een elektrische stroom lopen. Het is moeilijk om al het zonlicht dat op de zonnecel valt om te zetten in elektriciteit. Het rendement van een zonnecel is daarom ook nog laag (Zo’n 20 %). Er zijn wel betere zonnecellen ontwikkeld, maar die zijn nog erg duur en daarom nog niet erg interessant.
Hoe werkt zonne-energie?
Zonnecollectoren zijn wat anders dan zonnepanelen en zonnecellen. Zonnecollectoren leveren geen elektriciteit maar warmte. Deze zonnecollectoren ook wel bekend als warmteboilers zorgen bijvoorbeeld voor het verwarmen van water, huizen etc. Dit gaat vrij gemakkelijk aangezien zwart makkelijk warmte opneemt, dus ook warmte van de zon. Je laat bijvoorbeeld het water in een zwarte metalenbak stromen, door de warmte van de zon wordt het vanzelf warm. Metaal wordt nu eenmaal erg warm in de zon en dit effect wordt nog eens versterkt door de zwarte kleur. Het rendement van zonnecollectoren is een stuk hoger dan dat van zonnepanelen, maar liefst 40% tot 70% van de zonnewarmte wordt benut!
Zonnecollectoren / Warmteboilers
Wij zijn Jeroen & Jeroen uit klas 2F. Wij hebben na leerjaar 1 gekozen voor science +. Dit vak vonden we leuker dan Spaans omdat dit meer aansloot bij onze interesses, maar dat is dat. We kregen als eind opdracht de opdracht presenteer een exploratorium project. Dit vonden wij een erg leuke opdracht en hebben er heel wat uurtjes in gestoken. Helaas is ons solar-autootje niet afgekomen maar onze solar-catamaran wel.
Over ons
Voordelen van zonnepanelen:
- Je stoot minder CO2 uit.
- Je verdient een zonnepaneel in zo’n 25 jaar 2 tot 3 keer terug.
- Je hebt geen last van de stijging van energieprijzen.
- Je woning stijgt in waarde.- Niet iedereen vindt het mooi.
- Verzekering wordt bijna altijd duurder
- Het is duur in de aanschaf
- Je hebt grote accu’s nodig die slecht zijn voor het mileu
Nadelen van zonnepanelen:
Ons project:
Zoals wij al eerder hebben gezegd hebben wij een solar-catamaran gemaakt, dit is een bootje dat kan varen op zonne-energie.
Hoe het in zijn werk ging:
Toen we de catamaran gingen maken begonnen we met het bootje zelf, al lijkt het zonder de flessen (waar het op drijft) meer op een vliegtuig.
Hier zie je deze plankjes
met de motor
Hierna hebben we de plankjes op
elkaar gelijmd en het zonnepaneel vast gemaakt.
Toen de lijm goed droog was hebben we de flessen er aan vastgemaakt.
Hier een foto van de catamaran met het bord na het exploratorium.
Einde
Full transcript