Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

a hős útja

No description
by

Hajna Kelemen

on 5 October 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of a hős útja

Joseph Campbell elmélete szerint a világon meglévő érdekes, több ezer éves történetek mindegyike azonos alapokra épül, amelyet monomítosznak (monomyth) nevezett el.
Erről szól könyve Az ezerarcú hős (The Hero with a Thousand Faces)
A hős útja során saját hétköznapi világából a természetfeletti szférába kerül, ahol mesebeli erőkkel csap össze és döntő győzelmet arat felettük. Kalandos útjáról visszatérve, hatalmát, szerzett képességeit közössége javára használja fel.
1. A hőst a saját megszokott világában mutatják be
A legtöbb történet egy speciális, a főhős számára idegen világban játszódik. A kontrasztot úgy lehet legjobban érzékeltetni, ha a főhőst először a megszokott, mindennapi életében mutatjuk be, ahonnan a történet kedvéért kiszakad.
2. Felhívás a kalandra
A hős szembesül egy problémával, kihívással, kalanddal. Pl. a föld haldoklik – ez ad lökést Artúrnak, hogy megkeresse a szent kelyhet. A Star Wrasban Leila hercegnő üzenete Obi van Kenobinak, aki felkéri Luke-ot, hogy csatlakozzon hozzá. A krimikben pedig amikor a nyomozó egy új ügyet kap. Romantikus történetekben ilyenkor látja meg először az „áldozat” a hőst vagy hősnőt.
3. A hős először vonakodik
Ennél a pontnál a hős gyakran megpróbál kitérni a kihívás elől. Szembesül a legnagyobb félelmével – félelemmel az ismeretlentől. Luke ekkor visszautasítja Obi van ajánlatát, és visszamegy a nagynénjéhez, akiket azonban a birodalmiak megtámadtak. Ettől kezdve Luke nem vonakodik, és alig várja, hogy megkezdődjön a kaland. Motivált lett.
4. A hőst bátorítja a bölcs idős férfi vagy nő
Itt lép be a történetbe egy idősebb ember, aki a hős mentora lesz. A mentor tanácsokat ad, és néha mágikus fegyvereket (Obi Van ekkor adja oda Luke-nak apja lézerkardját). De mentor csak eddig a pontig tudott a hőssel tartani, ezután a hősnek egyedül kell szembenéznie az ismeretlennel. Néha az idős bölcsnek "fenékbe is kell billentenie" a hőst, hogy belevágjon a kalandba.
5. A hős „átlép az első küszöbön”
Ekkor lép be először a speciális világba. Ez az a pont, amikor a bevezető történet véget ér, és kezdődik a kaland. A léghajó felszáll, a románc elkezdődik, a repülő vagy űrhajó felszáll, a vonat elindul. Dorothy rálép a sárga útra. A hős megkezdi útját…és nincs visszaút.
6. A hős tesztekkel és segítőkkel találkozik
A hős szövetségeseket és ellenségeket gyűjt, és teszteken, kihívásokon megy keresztül. A Star warsban a kantinegy ilyen hely: szövetségest és ellenséget is találnak. A Casablanca-ban Rick kávézója felel meg ennek, sok western filmben pedig a szalon. A Star warsban tesztnek felel meg, amikor Obi van az Erőre tanítja Luke-ot stb.
7. A hős eléri a legbelső barlangot
A hős egy nagyon veszélyes helyre ér, gyakran a föld alá, ahol kutatásának tárgyát elrejtették. Ilyen lehet a szent kehely barlangja, Minotaurusz labirintusa, a Halálcsillag Luke esetében. Néha a hős az ellenség „főhadiszállásra” megy el, néha pedig saját álmaival kell megküzdenie.
8. A hős átesik a fő megpróbáltatáson
Ez az a pont, ahol a hős a földre kerül. Szembenéz a halállal, megküzd a mitikus fenevaddal. Mi eközben a barlang bejáratánál állunk, és várjuk, hogy felbukkanjon a győztes. Luke és Leila beszorul a szeméttömörítőbe, ET majdnem meghal a műtőasztalon. Ez kritikus pontja a történetnek. Ez az a pillanat, amikor a hős valóban hős lesz, amikor majdnem meghal és feltámad – életre kel a legenda. A nézőket arra terelik, hogy azonosuljanak a hőssel, átérzik a halál közeli élményt. Elkeseredünk, majd felvillanyozódunk, hogy a hős mégis él. Ez ugyanolyan, mint a vidámparkokban hullámvasút vagy ilyesmik – majd meghalsz az ijedségtől, és annál erősebben örülsz, hogy mégsem Annál élőbb soha nem lehetsz, mint amikor azt hiszed, hogy meghalsz.
9. A hős megragadja a kardot
Túlélte a küzdelmet, legyőzte a sárkányt – elveszi a kincset, amiért jött. Ez lehet tárgy (fegyver, kincs stb.) vagy tudás és tapasztalat. Néha a hős konfliktusba kerül az apjával vagy a sorssal. A Star warsban Luke mindkettővel szembesül – megtudja, hogy Darth Wader az apja, és annyira nem is gonosz. Sokszor összejön egy nővel – gyakran ő a kincs, amiért jött. Ennél a pontnál gyakran van szerelmi jelenet vagy esküvő.
10. Hazaút
Még nincs vége a kalandoknak. Sokszor a legjobb üldözési jelenetek ebben a szakaszban vannak – a hős után jön az, akitől elvette a kincset. Ha a hős nem békült ki az apjával, vagy az istenekkel, ők jönnek utána haragosan. Gondoljunk csak ET és Elliot teliholdas-bicajos repülésére.
11. Feltámadás
A hős kilép a speciális világból, a tapasztalásai megváltoztatták. Sokszor újrajátsszák a halál-újjászületés jelenetet (ld. 8. pont), mert a hős megint csak szembesül a halállal. A tapasztalatai egy teljesen új emberré változtatták.
12. Visszatérés a kinccsel
A hős visszatér a normál világába, de ez csak akkor lesz jelentőségteljes, ha elviszi a kincset, elixírt, tudást, amiért elindult. Gyakran újra és újra be kell járnia útját. Ezt sok vígjáték használja ki. Néha a jótétemény kincs, vagy szerelem, vagy pusztán csak annyi, hogy a speciális világ létezik, és túlélhető. Néha semmi mással nem tér haza a hős, mint egy jó sztorival, amit elmesélhet.
2.
5.
12.
1.
5.
4.
3.
A hős útja
Full transcript