Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BOLESTI ZAVISNOSTI (pušenje, alkohol, droga)

No description
by

Mirela Cobic

on 17 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BOLESTI ZAVISNOSTI (pušenje, alkohol, droga)

BOLESTI ZAVISNOSTI (pušenje, alkohol, droga)
Učenički parlament 19.2.1015.

Bolesti zavisnosti su tvari o kojima čovjek može postati ovisan. To znači da se tijelo navikava na uživanje tih tvari, te pati bez njih. Poznato je da iste ugrožsavaju zdravlje i izazivaju ozbiljne bolesti.
Droga je prirodna ili sintetička hemijska supstanca koja utiče na promjene u fiziološkim i psihičkim funkcijama, bitno mijenja ponašanje. Višekratna upotreba dovodi do stvaranja (psihičke i/ili fizičke) zavisnosti, te je zavisniku jedini cilj droga, bez obzira na koji način treba doći do nje.
DROGE
Alkohol je organski spoj ugljenika, vodonika i kiseonika. To je psiho aktivna supstanca koju sadrže sva alkoholna pića.
ALKOHOL
Pušenje nije samo “ružna navika“ već ZAVISNOST - psihička i fizička. Pušenje duvana osim što je uzročnik mnogih bolesti i samo je bolest koja se pod takvim imenom nalazi u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti .
PUŠENJE
Zavisnost od cigareta je moćna. Ostaviti cigare je teško, jer sopstveni mozak radi protiv napora da se prestane.
Alkoholičar je osoba koja prekomjerno konzumira alkoholna pića duži niz godina, tako da joj je alkohol postao sastavni dio života i ponašanja.

Tok razvitka zavisnosti je je uglavnom jednak za sve ovisnike i moguće je razlikovati 4 faze:
Prva faza: PROBA
Droga se uzima na nagovor ili zbog znatiželje. Neko samo na tome i ostane, ali neko nastavlja s uzimanjem.
Druga faza: SVE ČEŠĆA KONZUMACIJA DROGE
Osoba sve češće uzima drogu, u društvu, za dobro raspoloženje. Pritom na to troši i sve više novca. Osoba ne uočava da ima problem i uvjerena je da može prestati kad god poželi.
Treća faza: NAVIKA
Osoba postaje zaokupljena drogom. Započinje zanemarivati svoje dnevne obaveze, gubi kontakte sa prijateljima i porodicom te se kreće u novom društvu, društvu narkomana. Osoba postaje svjesna problema, ali nije u stanju prekinuti s drogiranjem
Četvrta faza: ZAVISNOST
U najopasnijoj i najštetnijoj fazi, osoba više ne vlada svojim životom, nego droga. Naime, ovisnost o drogi manifestuje se u svim područjima života Mijenja mu se i društveni život, gubi prijatelje, podlaže se krađi kako bi došao do droge jer uslijed nedostatka iste dolazi do grčenja mišića, povraćanja, znojenja, širenja zjenica itd. Ishod ove faze je u najčešćim slučajevima smrt.

Zavisnost
-Pušenje izaziva rak pluća, rak usne, rak jezika, rak glasnih žica, oko 85% svih ustanovljenih slučajeva oboljenja od raka pluća otkriveno je kod pušača.
-Djeca pušača češće boluju od astme, upale grla i srednjeg uha.
-Pušenje izaziva srčani i moždani udar.
-Pušenje izaziva bolesti krvnih sudova.
-Pušenje narušava izgled i zdravlje zuba, kože, kose, noktiju itd.
Posledice
Kod hroničnih alkoholičara dolazi do poremećenog metabolizma ishrane, toksičnog uticaja alkohola menja se spoljašnji izgled bolesnika – koža, lice, pojavljuje se tremor, menjaju se pokreti. Strada pamćenje, viša nervna djelatnost, dolazi do raspada ličnosti. Unutrašnji organi – jetra, krvni sudovi, srce takođe su razoreni.
-Kako cigareta djeluje
Glavni sastojak cigareta je nikotin. Nakon udaha dima nikotin stiže do mozga za kraće od 5 sekundi. Nikotin odlazi do mozga u poseban dio gdje se nalaze receptori koji reaguju na njega. Nikotin stimuliše ove receptore i oni oslobađaju hemikalije koje pušaču pružaju osećaj smirenosti, opuštenosti i zadovoljstva.
Kada se počinje sa pušenjem, u mozgu se nalazi nekoliko receptora koji reaguju na nikotin. Medutim, pošto se izloženost nikotinu povećava, u mozgu se razvija sve veći broj receptora. Nervne ćelije u mozgu se navikavaju na prisustvo nikotina, te stiču pojačanu želju za ovom supstancom.

- Ima potrebu za cigaretom, bez obzira na situaciju
- Ne može da odoli cigareti, čak i kada je svjestan fatalnih posledica
- Čovjek čije ponašanje određuje nikotin - potreba da se zapali cigareta jer u suprotnom, kratkotrajan nedostatak nikotina izaziva nekontrolisane napade nervoze
Zavisnik:
Osobe koje puše duvan su aktivni pušači, a osobe koje borave u zatvorenom prostoru zajedno sa osobama koje puše duvan i indirektno udišu dim aktivnih pušača, nazivaju se pasivni pušači, njihovo zdravlje je skoro jednako ugroženo kao i zdravlje aktivnih pušača.
Alkoholizam je socijalno medicinska bolest zavisnosti koja nastaje dugotrajnim i prekomernim pijenjem, te dovodi do zdravstvenih, porodičnih i širih društvenih problema.
Alkoholizam ima 3 faze :
1.Faza društvene potrošnje
2.Faza alkoholizma
3.Faza nepovratnih oštećenja

Bez obzira na očigledne negativne posledice, unutar alkoholičara obrazuje se potreba da sve češće oseti uticaj alkohola.
Količina alkohola u krvi mjeri se promilima.
Velike koncetracije alkohola usporavaju govor i rasuđivanje, remete sluh, vid, koordinaciju pokreta, usporavaju raflekse itd.

Lagana obuzetost alkoholom -od 0,3-0,5 promila; veselo raspoloženje, kritički stav slabi, a reakcije su usporene;
pripito stanje -od 0,5-1,5 promila; slobodno ponašanje, bez straha i kočnica, usporeni refleksi, smanjena snaga, moć rasuđivanja i pažnje;
pijano stanje -od 1,5-2,5 promila; nekontroliranost postupaka i ponašanja, nasilnost, otežan govor, pospanost;
teško pijano stanje -od 2,5-3,5 promila; kočenje pojedinih dijelova moždanog sistemaa, suženje svijesti, pospanost, otežanost govora do nerazumljivosti;
duboko nesvjesno stanje -koncentracija iznad 3,5 promila; dolazi do nesvjestice i kome, te može završiti smrću.
Bolest zavisnosti od droga se naziva narkomanija.
Droge se dijele na:
- legalne droge: alkohol, duvan, razne vrste Iijepka
- ilegalne droge: materije čija je proizvodnja, distribucija i upotreba van zakonski definisanih okvira nelegalna.


Izgled osobe nakon 5 godina korišćenja droge
-uske zenice,
- spušteni kapci,
- pospanost,
- nezainteresovanost za okolinu,
- tragovi uboda igle
- izrazita neuhranjenost,
- boja kože je pepeljastosiva,
- lagano žutilo beonjača,
- tamni kolutovi oko očiju

Znaci prepoznavanja narkomana
Po načinu djelovanja na svijest imamo tri osnovne grupe opojnih sredstava:

- DEPRESIVI - ova vrsta droga svojim delovanjem usporava funkcije organizma, kako fizičke tako i psihičke (kanabis, Iepkovi, heroin, metadon…).

- HALUCINOGENI - ova vrsta droga menja način na koji osoba vidi, čuje i oseća svet oko sebe, njihov "proizvod" su konfuzija i halucinacije (LSD, Psilocibin gljive, kaktus Pejotl, kanabis u visokim dozama).

- STIMULANSI - ova vrsta droga stimuliše i ubrzava sve funkcije u Ijudskom organizmu, kako fizičke tako i psihičke (amfetamin sulfat, metamfetamin, kokain - krek, ectasy).

Marihuana se puši. Sasušeni listovi se seku ili melju i mešaju sa duvanom, zatim se motaju u cigarete “džoint“.Delovanje jednog „džointa“ traje oko tri sata, a najjači efekat oseća se nakon pola sata. Prvi efekti pušenja marihuane su suzne i ponekad lagano zacrvenjene oči, ubrzan puls, suvo grlo i usta.Pri pušenju marihuane stvara se veselost, govorljivost, česti su „napadi smeha, a pojam o vremenu zna da bude nerealan pa se može činiti da vreme teče mnogo brže ili puno sporije nego što je to stvarno. Pri većim dozama koordinacija pokreta često je otežana, a i razmišljnje je poremećeno.
Heroin je vjerovatno najopasnija droga današnjice po brzini razvijanja i obimu zavisnosti koju izaziva.Neki zavisnici heroin uzimaju intravenosno, iako se heroin često i ušmrkuje, a može se i pušiti. Za intravenosno uzimanje heroina potrebni su im špric, limunska kiselina za pripremanje smese, kašika ili metalni čep i upaljač za zagrevanje smese. Gotovo odmah nakon ubrizgavanja droge dolazi do osećaja zadovoljstva i smirenja. To traje kratko, manje od minuta. Nakon toga dolazi do olakšanja i utiska sigurnosti i ušuškanosti, pospanosti i dremeža. Osoba pod dejstvom heroina je pospana, zjenice su joj jako sužene i nije voljna da govori ili biti telesno aktivna. Veoma su česti slučajevi smrti kod korisnika ove droge zbog predoziranja.
Kokain je najpopularnija psihostimulativna droga, a proizvodi se od lišća biljke koke. Kokain je bijeli prah kristalnog izgleda. Najčešće se ušmrkuje direktno sa papira u koji je upakovan ili kroz cjevčicu, slamku. Kokain trenutno nakon ušmrkavanja izaziva snažnu euforiju, osoba se odmah trgne, ne ojseća umor već snagu, hrabrost, čini joj se da je važnija u očima drugih. Mnogi bogati i uspješni ljudi za vrlo kratko vrijeme doživljavaju potpuni fizički i moralni pad.

Kada osoba proguta tabletu ecstasy-a postaje prividno jača, snažnija, izdržljivija, raspoloženija. Pod dejstvom ove droge se ljudima čini da su nepobjedljivi, oni osjećaju da mogu sve. Prvi efekti delovanja su ubrzavanje pulsa, znojenje dlanova, rumenilo lica i sjaj u očima. Kad djelovanje ove droge potpuno prođe, tri ili četiri sata nakon uzimanja– osjeća se depresija, nezadovoljstvo i razočarenje.
LSD je bijeli prah koji je lako topljiv u svim tečnostima i nema ni mirisa ni ukusa. Njegovo djelovanje je izuzetno jako. Obično se djelić grama kapne na komadić papira, koji se otopi u ustima ili u vodii. Ovi papirići su najčešće oslikani raznim motivima.
Obično se prvi znaci jave najkasnije posle jednog sata od trenutka konzumacije, a karakteriše ih potpuno izobličenje stvarnosti, poremećaj rada čula i gubitak sijvesti o prostoru. Osoba ne gubi kontakt sa stvarnošću, ali je doživljava u nepravom obliku.
Normalno vijdenje osobe Vidjenje osobe podjstvom LSD-a
Prezentaciju pripremili i realizovali: Mirela Čobić i Miloš Kralj
Full transcript