Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Fejér Lipót

20. századi magyar matematikusok
by

Kriszti Lakosi

on 5 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fejér Lipót

Fejér Lipót Az interpoláció elmélet lényege:

Egy adott számsor közé olyan számokat lehet ékelni, amelyek a sor logikáját nem bontják meg.
Vannak égitestek, amelyek idönként egy másik test árnyékába kerülnek. Ez vonatkozik a naprendszer valamennyi bolygójára.
Az interpoláció arra szolgál, hogy pontosan elöre meghatározhassuk, hogy a megfigyelt test épp hol helyezkedik el egy adott pillanatban.
Az erröl szóló tanulmányával 1918-ban elnyerte az MTA nagydíját. Matekprojekt 2012 Élete: Munkássága: MTA Marczibányi-jutalma (1911)
MTA Marczibányi-nagyjutalma (1918)
Kossuth díj elsö fokozata (1948)
Corvin-koszorú (1930)
Népköztársasági Érdemrend (1950)
Munka Vörös Zászló Érdemrend (1953) a Magyar Tud. Akadémia
- 1908-ban levelezö,
- 1930-ban rendes, és
- 1946-ban tiszteletbeli tagjává választotta
az Eötvös Loránd Tudományegyetem tiszteletbeli doktorává avatta 1950-ben
a Bolyai Társulat díszelnöke Tudományos tevékenysége Apja Weisz Samu kiskereskedö, anyja Goldberger Viktória elsöszülött fia volt. Született Weiß Lipót
Pécsen, 1880. február 9.
Meghalt Budapesten, 1959. október 15. (79 évesen) Lakosi Kriszti
Marosi Vanda
Gerendás Lili
11.a Gyerekkora Tanulmányai Barátsága Ady Endrével Személyisége "A szó szoros értelmében nem volt jó elöadó. Az óráira soha nem készült fel, csak bejött az eladóterembe, felvázolt egy problémát, és hangosan gondolkodva megoldotta. A szemináriumokat ugyanígy vezette, ami igazi szellemi kalandot jelentett diákjai számára." Vizsgáztatási módszere miatt volt tanítványai kedvence. Alig tette fel a kérdést, a diák még el sem kezdett rajta gondolkodni, amikor saját maga kezdett válaszolni. A diáknak csak az volt a dolga, hogy értelmes képet vágva bólogasson. Gazdag tevékenységét pontosan jelzi 109 tanulmánya. Fekve tudott a legjobban alkotni. Ezt bejárónöője jellemezte a legjobban, amikor egy alkalommal felháborodottan kérdöre vőonta:
„Az egyetemen leadja azt a pár órát, ha hazajön, akkor meg lefekszik, és a plafont bámulja, hát mikor dolgozik a méltóságos úr?”. Ady Endre Lipót a haláláig az íróasztalán örizte a költöfejedelem arcképét az alábbi dedikáció kíséretében:
„Fejér Lipótnak, testvéremnek a nagy szenvedésben, a hiábavalóban, mellyel meg akarjuk, meg akarnók mutatni magunkat a világnak, s megimádtatni a világgal, melyet néha csaknem úgy lenézünk, mint önmagunkat
– igaz barátja: Ady Endre”. „Kívülállónak nem lehet elmondani, hogy milyen volt Fejér Lipót. Óriás volt. Földöntúli vigasztalás a puszta lénye. Aki nem ismerte, az valamit nem tud a világról, és sohasem fogja megtudni." Ottlik Géza Fejér Lipót C. Carathéodory matematikussal 1900 körül Kedvenc tanítványa Neumann János Díjai, tagságai, kitüntetései Érettségi után a budapesti Müszaki űEgyetem Gépészmérnöki Karára iratkozott be, de egy félév után átment a középiskolai tanárokat képzőö Tudományegyetemre.
Harmadik egyetemi évét (1899-1900) Berlinben töltötte. Nem hagyta el hazáját az üldözések idején sem, amikor pedig élete zsidó származása miatt állandóan veszélyben forgott. Pedig sok külföldi egyetem kérte, hogy fogadja el meghívását.
Mindvégig ragaszkodott hazájához, annak kultúrájához.
Ennek ellenére 1944-ben kényszernyugdíjazták mint „nemzettöl idegen elemet” Hunyady Sándor író írta Fejér Lipótról:

„Kistermetüű ember volt, borotvált arca is olyan volt, mint egy dacos, pisze, élénk kisfiúé, akire tréfából magas gallért és szűük fekete zsakettet adtak.
Volt benne valami tanári a ruhája miatt, és valami műüvészi, ahogy a haját viselte.
Nem a modorával vagy a külsejével, valami mással követelte meg a figyelmet és a tiszteletet.
Valahogy sugárzott belöőle a jelentékenység." Lipót nevezte el a pöttömnyi gyereket „hazánk legnagyobb Jancsijának”. Ez a kedves becenév azóta is közszájon forog. A pécsi reáliskola alsóbb osztályaiban Fejér Lipótnak nehezen ment a tanulás, matematikából még korrepetítort is kellett mellé fogadni. A szüleiben még az is felmerült, hogy nem taníttathatják tovább. A reáliskola 3. osztályában azonban kitüűnöő tanára, Makrai Zsigmond megismertette vele a Középiskolai Mathematikai Lapokat. A lap feladatmegoldó versenyén annyira fejlöődött, hogy 17 éves korában a Mathematikai és Physikai Társulatnak az érettségizettek számára rendezett matematikai versenyén második díjat nyerte. Alig került a föővárosba, amikor felkeresték Neumann János szülei és felkérték, hogy foglalkozzon az alig nyolc éves fiúkkal, aki már akkor is zseni volt, hiszen nyolcjegyűü számokat osztott és szorzott fejben.

Fejér Lipót keze alatt Neumann János a 20. század egyik legnagyobb matematikusa lett. Díjai Az élete során a következö tárgykörökben ért el eredményeket:

• A Fourier-sor szummabilitása, szummálható trigonometrikus sorok
• A folytonos függvény Fourier-sorának különböző szingularitásai, konjugált trigonometrikus sorok
• A függvény szakadásának meghatározása Fourier-féle sorából
• A Laplace-sor szummabilitása
• Algebrai egyenletek gyökeinek helyzete, hézagos hatványsorok
• Korlátos hatványsorok
• A hatványsornak a konvergencia-körön való viselkedése, aszimptotikus értékek meghatározása
• A komplex interpoláció
• Általánosított Legendre-polinomok, trigonometrikus sorok és a hatványsorok többszörösen monoton együtthatósorozattal
• A Fourier-sor magasabbrendű közepeinek diszkussziója
• Harmonikus és trigonometrikus polinomok
• Valós interpoláció és közelítő kvadratúra
• Hermite-féle interpoláció Elismerései, tagságai és Külföldön 1912 - a Cambridge-i nemzetközi matematikai kongresszus alelnöke volt
1925 - a göttingeni Tudományos Társulat levelezö tagja
a calcuttai Matematikai Társaság tiszteletbeli tagjává választotta
a providence-i Brown University díszdoktora
a Chicagó-i világkiállításra meghívott 4 legkiválóbb európai tudós egyike volt, és akkor a Brown-egyetem díszdoktorává avatták
Az olasz Circolo Matematico di Palermo igazgatósági tagja (és folyóiratának szerkesztségi tagja) Igen sokat tett Bolyai János érdemeinek hazai és külföldi elismertetéséért. Tevékeny részese volt a matematikai közéletnek. Munkássága a matematika számos területén meghatározó jelentöségü. Köszönjük a figyelmet!
:) A 12 éves Neumann János Egy 1918-as szegedi matematikus találkozón. Megoldásának jelentöségét az is aláhúzta, hogy a kor vezetö tudományos kiadványa, a Francia Tudományos Akadémia lapja, a Comptes Rendus 1900-ban közölte a mindössze 20 éves tudósjelölt tanulmányát. Ennek az elméletnek a továbbfejlesztésével szerezte meg doktorátusát a budapesti tudományegyetemen 22 (!) éves korában. A Fourier-sorok története: Elsöként berlini híres tanára Hermann Amadeus Schwarz hívta fel Lipót figyelmét a Fourier-sorok összegezhetöségének korlátaira. Végül az általa kidolgozott összegzési eljárás annyira újszerüre sikeredett, hogy hamarosan csak Fejér-tételnek kezdték nevezni. Ennek a kérdésnek különösen a rezgések területén, az elektronikában és a hangtechnikában lett a késöbbiek folyamán óriási jelentösége. Hermann Amadeus Schwarz Megoldásának jelentöségét az is aláhúzta, hogy a kor vezetö tudományos kiadványa, a Francia Tudományos Akadémia lapja, a Comptes Rendus 1900-ban közölte a mindössze 20 éves tudósjelölt tanulmányát. Ennek az elméletnek a továbbfejlesztésével szerezte meg doktorátusát a budapesti tudományegyetemen 22 (!) éves korában. Neumann János Itthon,
Full transcript