Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Planning Report - London City Hall

No description
by

Marc Breton

on 14 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Planning Report - London City Hall

Case Study London City Hall KEY FACTS

Height of the building: 45 meters

No. of floors: 10 floors above the ground

Gross floor area: 185,000 sq. ft./ 18,000 sq. m. (approx.)

Net lettable floor area: 130,000 sq. ft./ 12,000 sq. m. (approx..)

Steelwork: Structural frame – 2100 tons
Reinforced – 1950 tons

Concrete (core): 13,100 sq. m.

Cladding: 7,300 sq. m. of triple glazed low emissivity
coated clear glass, incorporating shading
devices

Heat insulation: Average value = 0.7 – 0.8 W/ m. k

Angle of glass front inclination: 31 degrees

Diameter of circular glass façade: 45 meters Environmental strategy: Windows open for natural ventilation, bore hole water
cooling, heat recovery, displacement ventilation
system, no chillers required

Energy consumption: Energy consumption for the GLA’s environmental
systems is less than half levels in DETR good practice
office guide.
The radical shape of the building minimizes the surface
area (approx. 25 percent less than an equivalent
rectangular building). It is self-shading and the high
performance façade ensures excellent energy
efficiency.

Electrical consumption: Greatly reduced as a result of using cold ground water
instead of refrigeration to air condition the building.
Saving use of mains water, the water is extracted
through two bore holes from the water table beneath
London and is used to cool the building and is then used
for flushing the toilets. History Site Plan The building was commissioned as a home-site for the newly-formed Greater London Authority and the mayor of London. Despite its name, London City Hall is not technically the headquarters of the London municipal services or government. The headquarters of the city of London are actually located in Guildhall, which is on the opposing side of the River Thames from London City Hall. The building itself is not owned by the Greater London Authority. They are renting it under a 25 year lease with other municipal offices Background The London City Hall building is primarily used as the home of the Greater London Authority. The Greater London Authority is the successor of a few previously held government bodies that comprise the office of the mayor and the London Assembly. Its primary purpose is to provide oversight to a number of different governmental organizations. It does this by having direct oversight of Transport for London, the Mayor's Office for Policing and Crime, the London Development Agency, and London Fire and Emergency Planning. It is situated on the banks of the River Thames between London Bridge and Tower Bridge in an area recently named More London. The building forms part of a mixed-use development planned by Foster and Partners in 1998, after the firm won the developer/architect competition with the CIT Group, organized by the Labor government.
The Greater London Authority is comprised entirely of elected administrative professionals, which has created some issues within the city. Since the city does not own the building, it is technically private property and is not subject to the same allowances to the public as other government buildings The iconic structure, illuminated at night, is a new landmark for London with its internal workings visible to all. Exemplified through the structure of the building, the public can not only see in and view the workings of the mayor’s office through the glazed façade but can enter the first two floors of the building for free during office hours and on set weekends walk right to the top. In addition, all meetings of the Mayor’s Advisory Committees and the London Assembly and its Committees, including the monthly Mayor’s Question Time are open to the public. These are either held in the Chamber, which is located at the heart of the building or in one of the meetings rooms on the lower level The entirety of the building is accessible by a helical staircase that runs 500 meters to the top floor. There is an exhibition and viewing area at the top of the building that is often used as a meeting space for the Greater London Authority. The approximately 148-foot-high and 201,600-square-foot building is entered either through the ground level lobby or via a large sunken amphitheater, which leads to a public café at the lower ground level. These entrances service both the staff and the public as does the café, further emphasizing the goal of the building to foster interaction among those inside and out. During the week the public can climb to the second floor and take in views over the city through the glass façade and also observe the lower level offices. On set weekends the entire ramp is open, which takes visitors through the Assembly Chamber, above the main debating chamber, and past the Mayor’s office. Their goal was to make a building that was as open and as accessible as possible; people walking by can look in and see committee meetings taking place. Once inside the public can walk from London’s Living room at the top, down through the Assembly Chamber, and past the mayor’s office, and view the workings of City Hall. The building is part of a complex known as More London, which includes shops, offices, and a sunken amphitheater (The Scoop) that is the site of many summer open-air concerts and other arts performances. The Scoop amphitheater A sunken oval amphitheater made of grey limestone, the Scoop is a great outdoor area to the west of City Hall. Room for a 1,000 people The Scoop is a popular space on a sunny day and home to a variety of events through the year. It can be accessed from the riverside walkway by a curving ramp and by steps.
There is an emergency exit from the City Hall cafeteria on the lower ground floor into the Scoop, but no entry for the public from the Scoop into City Hall. More London manages the Scoop More London is responsible for the Scoop; it is not under the GLA's jurisdiction. In the summer, More London put on a programme of free entertainment in the Scoop, such as lunchtime music, film showings and performances of plays for children and adults Open spaces around City Hall The landscaped area immediately around City Hall is the first of a series of integrated public spaces which are being opened in phases. More London Riverside More London Riverside, the area to the west of City Hall with views towards the Tower of London and Tower Bridge, is one of London's largest new public squares. This space, which has a striking water feature, is linked by a new walkway to More London Place and Tooley Street.

Lighting for More London Riverside and the Scoop is principally provided from a light mast. Light is reflected from a series of mirrors positioned high on the mast, reducing glare and providing an even light at ground level. Potters Fields Park Next to City Hall is Potters Fields Park, a historic area which was extensively improved in 2007 by landscape architects Gross Max. One of the few remaining open spaces along the riverside, the park enjoys great views of the river, and the iconic sights of Tower Bridge, the Tower of London, the 'Gherkin' and of course, City Hall Green City Hall runs on a quarter of the energy consumed by a typical high specification office building. This is done through ecologically sound, passive environmental control systems and the shape and alignment of the building. The building's design has been generated as result of thorough scientific analysis, reducing both solar gain and heat loss via its surface. Minimizing surface area for maximum energy efficiency The building's form is derived from a sphere, which has approximately 25 per cent less surface area than a cube of the same volume. The building leans back towards the south, where floor plates are stepped inwards from top to bottom, providing natural shading from the most intense direct sunlight. The building is naturally ventilated, with windows that can open in all office spaces. Heat generated by computers and lights is recycled. The deep-plan floors allow for the collection of heat at the building's core, which can then be redirected to its periphery. The combination of all these energy saving systems means that there is no need for chillers in the building Using and reusing ground water Electrical consumption is reduced by avoiding refrigeration and using cold ground water to air-condition the building. The water is extracted from the water table beneath London via two bore holes and is used to cool the building and then in toilets and for irrigation savings on mains water.
A geodesic lattice framework, referred to as a "diagrid structure," supports the building and is, in effect, the largest radiator in London. Most of the horizontal steel elements, each 12 inches (300 millimeters) in diameter, have hot water running through them to heat the atrium space, making extra fittings or pipework unnecessary. Photovoltaic solar panels were installed on City Hall's roof in August 2007. They provide solar power for the building, converting light into electricity with no waste and no emissions. Solar Power The benefits of photovoltaic technology include:

• a dedicated, clean and safe power source providing free and inexhaustible energy from the sun

• no moving parts, therefore silent operation

• no CO2 emissions given off

• minimal maintenance

• no toxic emissions, saving the environment

• a positive step towards a sustainable future. -end- Additional Pictures of the London City Hall
Full transcript