Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

STUDIUL PRIVIND CAUZELE ABANDONULUI ÎN SPORTUL DE PERFORMANT

No description
by

Lajos Seres

on 9 July 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of STUDIUL PRIVIND CAUZELE ABANDONULUI ÎN SPORTUL DE PERFORMANT

STUDIUL PRIVIND CAUZELE ABANDONULUI ÎN SPORTUL DE PERFORMANTĂ ÎN SPORTUL DE BASCHET JUNIOR I

Absolvent:
Seres Lajos
Coordonator ştiinţific:
Prof. univ. dr. ELENA MOLDOVAN

Prin această lucrare doresc să fac un studiu metodologic al echipelor de baschet, junioare, precum și să conturez, pe baza studiului bibliografiei recomandate pentru abordarea acestei lucrări, ”Long Therm Athlete Development”, sistemele și metodele necesare pentru educarea sportivilor pentru performanță și viață
.

Ipoteza lucrării:
Promovarea și planificarea unor antrenamente sistematice de lungă durată, asigurarea unui cadru pentru aranjarea proceselor complexe de antrenament într-un sistem logic, bazat pe evidențe știiințifice în activitatea sportivă de performnață în jocul de baschet, cu scopul măririi caracterului atractiv, stimulativ, emulativ si eficient ale acestora, va determina optimizarea formei sportive, stimularea interesului pentru sportul de performanță și menținerea sportivilor în activitatea sportivă de performanță la vârsta senioratului jucătorilor de baschet.


Studierea și prezentarea modelul canadian L.T.A.D. (Long Therm Athlete Development), acest program este dezvoltat de specialiști din Canada și au ca obiectiv principal, educarea sportivilor sănătosi pentru viață, la orice nivel de performață și influențarea sportivilor în menținerea lor pe termen lung în activitatea sportivă de performanță.
Totodată mi-am propus ca studiu:
-Prezentarea evoluției jocului de baschet în România.
-Studierea legăturii între tema acestei cercetări și performanțele loturilor naționale de baschet
-Compararea sistemului competițional al Federației Română de Baschet cu alte sisteme competiționale

Scopurile și sarciniile lucrării:
Cauzele abandonului în sport:
Accidentările repetate sau prelungite
Alternativele  vieţii  extra-sportive, aşa-zisele “tentaţii” 
Alegerea unei ramuri sportive pentru care copilul nu este pregătit din punct de vedere al dezvoltării fizice
Epuizarea cronică apare ca urmare a integrării copilului într-un program foarte încărcat, (supraantrenamentul)
Nivelul competiţional scăzut

Prezentarea evolu
ției jocului de ba
schet în România
În România primele demonstrații de baschet au fost efectuate în 1920.
Asociația pentru Tineret, pe la începutul aniilor 20, s-a decis să construiească terenuri de baschet, pe un loc situat chiar în centrul capitalei.
În 1922 apare primul teren regulamentar în București, amenajat în curtea ”Liceului Mihai Viteazu”.
Primul campionat inter-școlar numit ”Cupa YMCA” a fost organizat la puțin timp după apariția ”cadrului” oficial, și este câștigat evident de echipa gazdelor, de la Liceul ”Mihai Viteazu”.
Tot în anul 1922 este organizat și primul campionat regional al Munteniei, la care au participat 15 echipe, din opt cluburi sportive.

În zilele noastre baschetul este unul dintre sporturile cele mai vizionate în românia.
La Campionat de Mini Baschet (copii 10-12 ani) au înscris aproape 100 de echipe junioare din toate țara.
CSU Asesoft Ploiești este deținătoarea a 12 titluri de Campioană a României și a șase cupe ale României(2003-2009). În anul 2005, echipa a câștigat și primul trofeu internațional FIBA Europe Cup, fiind singura echipă din România care a reușit o astfel de performanță.

Descrierea sistemului competilional L.T.A.D. (Long Term Athlete Development)
Programul LTAD ajută la construirea sistemelor de succes prin dezvoltarea copiilor în sportul amator sau profesionist pentru viață, astfel are loc procesul instructiv-educativ bazat pe mișcare și sport cu rezultante pozitive, indivizi activi și sănătoși.
Modelul LTAD asigură un cadru consecvent în care antrenorii reușesc să lucreze. Acest program a luat ființă cu ajutorul cercetărilor științifice sportive și cu ajutorul antrenorilor canadieni.
Este un model sportiv pe termen lung, care arată importanța și apropierea sistematică și consecventă în dezvoltarea și educarea sportivilor, antrenorilor, profesorilor de educație fizică, părinților și pentru voluntari. Atrage atenția asupra importanței sportului pentru sănătate, pentru toate grupele de vârstă.
Acest model trebuie să fie un ghid pentru antrenori și să ajute la înțelegerea perioadelor de dezvoltare și perfecționare specifică, în disciplina sportivă urmată.
STRUCTURA SISTEMULUI SPORTIV COMPLET L.T.A.D.:

Stadiile și obiective programului:
Staţiile

Raportul recomandat

Fără repere specifice – toata activitatea se bazează pe dezvoltarea capacităţiilor motrice şi prin identificarea pasiunii copilului de a juca, a participa.

Toate activităţiile au la bază stilul creativ și distractiv, inclusiv competiţii , concursuri structurate.

De la 70 % antrenament până la 30 % antrenament specific competitiv şi concursuri actuale.

De la 60% antrenament până la 40 % antrenament specific. competitiv şi concursuri actuale

De la 40% antrenament până la 60 % antrenament specific competitiv şi concursuri actuale.

De la 25% antrenament până la 75 % antrenament specific competitiv şi concursuri actuale.

Bazat pe dorinţa individului.

Active Start

Fundamentale

Invăţarea de a antrena

Antrenament pentru antrenament

Antrenament pentru competiţie

Antrenament pentru rezultate

Activ de o viaţă

Principiile L.T.A.D
Calitățile motrice de bază

Specializare
Nivelul de dezvoltare a copiilor
Perioade senzitive-receptive
Dezvoltarea calităților mentale, cognitive și emoționale
Periodizare
Competiție
Excelența durează mult
Înbunătățirea continuă

Capacitați motrice de bază și perioade receptive
Planul complet de dezvoltare al sportivilor care practică jocul de baschet
Scopul acestui plan este menținerea sportivilor în activitatea sportivă de performanță un timp îndelungat, crearea unui stil de viață pentru mișcare în permanență, modernizarea și mărirea bazei sportive și promovarea sportului.
Acest porgram complet debutează cu antrenarea sportivilor de la vârste mici și continuă pană la promovarea sportivilor în eșalonul de seniori , durata acestui plan fiind între 12-14 ani.


Acești 14 ani se împart în 4 grupe de vârstă:
U10, copii între 6-9 ani- Fundamentale
U12 , copii între 10-11 ani-Învaţă să antrenez
U16 , copii între 14-15 ani –Antrenament pentru antrenament
U18 , jucători între 16-17 ani- Antrenament pentru competiţie

Grupa U10- Fundamentală
Reguli de bază în această perioadă:
- Sportivii trebuie să se obișnuească cu mediul diferit, cu echipa și cu regurile antrenamentului, antrenorului. Atmosfera trebuie sa fie pozitivă și veselă dar în acelasi timp disciplinată și organizată.
- Accentul se pune pe jocuri distractive, în această fază jocul de baschet este o metodă care ajută la dezvoltarea calităților motrice de bază într-un mod distractiv și interesant. Este datoria antrenorului pentru a garanta succesul pentru fiecare participant, pentru a evita nemulțumirile.
- Se dezvoltă următoarele calități motrice: agilitate, echilibru, coordonarea și viteză. Dezvoltarea acestor abilități atletice de bază pentru sportivi, poate fi baza abilităților care să le folosească jucătorilor mai tărziu.

Grupa U12-Învață să antrenezi
Această perioadă este cea mai importantă perioadă pentru învățarea abilităților motrice, pentru copii între 9-12 ani. În această perioadă, copilul este pregătit pentru dobândirea calităților motrice de bază, care este baza dezvoltării sportive.
Calitățile motrice învățate în perioada anterioară (U10-fundamentală) trebuie să fie perfecționată în această perioadă, dar în același timp este importantă, consolidarea elementelor și procedeelor tehnice specifice jocului de baschet.

Grupa U16–Antrenament pentru antrenament


Obiectivul în această perioadă este continuarea dezvoltărilor capacităţile motrice şi perfecționarea acestora. Se introduc multă abilităţi tehnice de baschet şi se menține atenția pe perfecționarea acestora.
Este interzisă compensarea lipsurilor tehnice cu cele tactice de nivel superior. Introducera apărării zonă şi pressing se face la faza două a perioadei, atunci când jucătorii au dobândit o pregătire completă în competenţele de bază. Se începe specializarea pe posturi.

Grupa U18 - Antrenament pentru competiţie
În această perioadă creşte intensitatea antrenamentelor şi creşte presiunea în timpul jocurilor competiţionale. Accentul se pune pe pregătirea optimă pentru competiţie, cu ajutorul sistematizării antrenamentelor şi competiţiilor.
Programele de recuperare, pregătirea psihologică şi dezvoltare tehnică, acum sunt individuale la un grad mai ridicat. În faza aceasta al dezvoltării, sportivii trebuie să se concentreze să-și dezvolte toate calitățile unui sportiv de performanță, la un nivel cât mai ridicat şi să fie un jucător eficient pentru echipă.

CONCLUZII
1 Planificarea completă a activităților sportive este unul dintre cel mai important factor în antrenament sportiv de performanță, care poate aduce rezultatele dorite.
2 Respectarea metodelor și principiilor L.T.A.D. este necesară pentru menținerea sportivilor în activitatea sportivă de performanță un timp îndelungat și crearea unui stil de viață pentru mișcare în permanență.
3 Antrenamentul pentru câștigare la vârste mici poate duce la epuizarea jucătorilor și pierderea lor, antrenemetul pentru rezultate trebuie introdusă după 18 ani.
4 Antrenorul trebuie să evalueze capacitățile motrice de bază ale jucătorilor și trebuie să ofere un repertoriu de oportunități practice pentru dezvoltarea tehnică și tactică.
5 Este datoria antrenorului pentru a garanta succesul pentru fiecare participant, pentru a evita nemulțumirile.
Full transcript