Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

SINJSKA ALKA

No description
by

Karla Butorac

on 25 April 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of SINJSKA ALKA

Quotation 1
Headline 2
Headline 3
Headline 4
Alkarsko natjecanje započinje svečanom povorkom koju predvodi arambaša i odabrana četa alkarskih momaka, za ovima su buzdova ndžije i štitonoša koji nosi trofejni turski štit, a potom vodiči edeka (konja bez jahača) na kojemu je trofejna oprema što je, po legendi, pripadala serasker Mehmed-paši Čeliću, turskom vojskovođi iz vremena opsade Sinja 1715. godine.
U viteškom alkarskom natjecanju sudjeluju samo alkari kopljanici, a slavodobitnik je onaj koji u tri trke gađanjem u alku sakupi najviše punata (bodova).
Četvrtak, 3. svibnja 2018.
Vol XCIII, No. 311
Karla Butorac, 8.e
Subtitle
Headline 1
Headline 5
Sinj je grad koji leži na sjeverozapadnome rubu Sinjskoga polja, u dolini rijeke Cetine, podno stare tvrđave, u Dalmatinskoj zagori, tridesetak kilometara udaljen od mora.
Sinjska alka jedinstveno je danas viteško natjecanje u Europi koje se svake godine, u mjesecu kolovozu, održava u Sinju, gradiću u kopnenoj Dalmaciji, tridesetak kilometara na sjeverno od Splita.
SINJSKA ALKA
Sinjska alka je vjekovno tradicionalno viteško konjaničko natjecanje u kojem jahači (alkari) na konju, u punom galopu, oko 3 metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta.
Starim statutom uređeno je da u Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, a čine ga samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj. Sinjska alka je organizirana po uzoru na brojne srednjovjekovne viteške turnire koji su u to vrijeme održavani u gotovo svim dijelovima Europe, a posebno u sredozemnim zemljama.
Pogodak u mali srednji kolut („u sridu“) donosi 3 punta, u gornji pregradak 2, a pogodak u jedan od dvaju donjih pregradaka po 1 punat. U slučaju da dva ili više alkara nakon treće trke imaju isti broj punata, vrši se pripetavanje (doigravanje, nadigravanje, foranje). Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine, do Alke iduće godine, slave ga kao svoga najboljega junaka i viteza.
Povijest Alke pokazuje da se ona u starini trčala u različito vrijeme nego danas, a prigodice i po dva puta na godinu. Trčala se, npr. 1798. dva puta, na posljednji dan karnevala i 9. svibnja; 1818. godine 15. svibnja i 6. srpnja; 1834. godine 9. veljače; 1838. godine 19. travnja; 1855. (zbog kolere) odgođena je čak na 4. listopada.
Inače se tek od 1849. redovito trči 18. kolovoza, na rođendan cara Franje Josipa, što je čak utvrđeno i Statutom iz 1902. Od tada se Alka stalno trči u kolovozu (i po novim pravilima), u prvoj trećini toga mjeseca.
Najpoznatija je Vučkovića dječja alka, no ništa manje zanimljive nisu ni ostale dječje alke u Sinju. Nabrojimo neke od njih: Brnaška alka, Marića alka, Alka Baljkov most, Lučka alka, tu su i dvije dječje alke na Bazani, zatim Alka Pelimovac, Alka Borićevac...
Neke dječje alke su stare i nekoliko desetaka godina, a većina ih se održava nakon Sinjske alke, u drugoj polovici mjeseca kolovoza.Neki se vole pohvaliti kako su njihove Alke starije i od Vučkovića dječje alke, neke se trče i na biciklu... No, svima je zajedničko da se održavaju po uzoru na Sinjsku alku i da ih trče djeca koja imaju isti san – postati pravi alkari i sudjelovati na 'velikoj' Alci.
Full transcript