Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ciklonet...

No description
by

Elona Collaku

on 7 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ciklonet...

Ciklonet dhe Tornadot...
Cikloni
Elementët e një cikloni...
Cikloni është një stuhi e cila karakterizohet nga një qendër me shtypje atmosferike shumë të ulët
Shoqërohet me stuhi erë te fortë dhe shira të rrëmbyeshëm....
Kur ciklon arrin në Tokë, për shkak të fërkimit të shtresave të tij me Tokën shpejtësia e erës zvogëlohet...
Si shuhet një ciklon??
Kur cikloni kalon në zonën ku uji i oqeanit është i freskët nën 27 'C shtypja në qendër të ciklonit vjen duke u rritur...
Si arrin të fuqizohet një ciklon?
Kur shtypja atmosferike fillon të zvogëlohet për shkak të ngrohjes në rritje stuhia ushqehet me më shumë avuj uji....
Shpejtësia e Erës rritet bëhet më e madhe se 120km/h dhe Stuhia fuqizohet...
Ai ushqehet më pak me avuj uji dhe për pasojë dobësohet dhe më pas shuhet...
Qendra e Ciklonit është një zonë relativisht e qetë e cila quhet
SYRI I CIKLONIT...╒
Sipërfaqja përreth Syrit quhet muri i syrit aty shpejtësia e erës është shumë e madhe dhe e fuqishme deri në 200 km/h
Klasifikimi i Cikloneve
Harrikan
Tajfun
Këto stuhi ndodhin në veriperëndim të Oqeanit Paqësor.
Çdo stuhi e tillë ka një kohëzgjatje prej rreth 10 ditësh.
Stina e tajfuneve fillon më 1 qershor dhe zgjat deri më 30 nëntor.
Ciklonet Tropikale
Një stuhi bëhet stuhi tropikale dhe merr një emër kur erërat e saj arrijnë shpejtësinë 63 km/orë. Keto ciklone janë te përhapura ne jug perëndim të oqeanit Indian
Ato gjenden në Oqeanin Atlantik të Veriut dhe në Oqeanin Paqësor të Veriut. Shpejtësia e tyre është të paktën 120 km/orë.
Tajfun
Ciklon Tropikal
Harrikan
Pasojat e Cikloneve
Shkul Pemë
Shkatërron ndërtesa
Shkakton përmbytje të mëdha dhe viktima...
Përhapja e tornadove...
Eksperimenti 1 Eksperimenti 2
A mund te parandalohen Ciklonet dhe Tornadot??
Nuk ka asnjë menyre qe te parandalohen ciklonet apo tornadot...
Ato jane forca te natyres te cilat nuk mund t'i kontrollojme...
Por ne fund duhet ta pranojme se ne rast emergjence do e jemi te detyruar te braktisim shtepite tone drejt nje vendi me te sigurt...
Por ne mund te ulim impaktin e tyre...
Të sigurojme shtepite sa me shume te jete e mundur....
Te sigurohemi qe gjate sezonit te stuhive te kemi mjaftueshem rezerva ushqimore dhe uje...
Cfare mund te bejme konkretisht...
Duhet te jemi te kujdeshem gjate transmetimit te motit duke u vene ne djeni te kohes se keqe dhe mundesise se nje cikloni apo tornado...
Duhet te qendrojme larg dritareve dhe me e mira eshte te vendosemi ne bodrumin e shtepise ose ne qoshe te dhomes si dhe te mos krijojme panik por te veprojme shpejt per tu larguar...
Nese ndodheni jashte dhe nuk ka vende ne te cilat mund te mbroheni uluni ne toke mblidhni kembet dhe vendosni duart mbi koke ...
Pjesa me e madhe e vdekjeve shkaktohen nga objektet e renda qe bien mbi koke....
Me pak Pasoja fatale dhe me shume jete te lumtura..
Qendroni larg ndertesave qe kane mundesi te prishen ...
Largohuni nga makina juaj sepse shpejtesia e tornados eshte shume e madhe dhe mund te ngreje edhe makinen...
Shqiperia nje vend qe preket nga ciklonet apo jo?
Ishulli i Sardenjës në Itali e kaloi goditjen e parë të ciklonit “Kleopatra”...
Ne Sardenje niveli i rreshjeve ishte 450 milimeter ne 90 minuta.
Sinoptikanet parashikojne se cikloni do te preke edhe pjesën perëndimore të vendit tone. Ne keto zona priten rrebeshe shiu dhe erera te forta, por te nje shkalle me te dobet...
Ne Shqiperi, shpejtesia maksimale e ererave te Kleopatres pritet te jete rreth 75 kilometra ne ore.
Ne Shqiperi parashikohet qe niveli i rreshjeve te jete rreth 20 milimeter ne 3 ore.
Ky lloj cikloni eshte tipik per rajonin e Mesdheut dhe kjo ndodh si pasoje e bashkimit te ajrit te ftohte qe vjen nga Antlantiku i Veriut drejt Detit Mesdhe ku temperaturat jane me te larta
.
Full transcript