Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Nordisk mytologi - Gudernes stamtræ

Hvordan er de forskellige jætter og aser i nordisk mytologi forbundet med hverandre?
by

Kim Schou

on 19 December 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Nordisk mytologi - Gudernes stamtræ

Gudernes stamtræ Nordisk mytologi Ginnungagap Ginnungagap er tomrummet, der eksisterede før skabelsen af verden; en kløft mellem det kolde isrige Niflheim i nord og det varme ildrige Muspelheim i syd.

I mødet mellem kulden og varmen i Ginnungagap skabes i første omgang urjætten Ymer og efterfølgende koen Audhumbla. Ymer Audhumbla En ko der i urtiden forsynede urjætten Ymer med mælk og samtidig slikkede asernes og Odins stamfar, Bure, frem af en saltsten. Bure
I Eddaen skildres Bure som stor og smuk.
Han fik sønnen Borr. Borr Søn af Bure, som sammen med jættepigen Bestla fik de tre første aser Odin, Vile og Ve. Vile Ve Odin Fabaute Ægir Tjasse Bøltorn Laufey Ran Mimer Bestla Skade Njord Frej Freja Loke Sigyn Angerbode Vale Narfe Midgårdsormen Fenrisulven Hel Jord Frigga Rind Grid Vale Vidar Tyr Brage Hermod Sige Høder Balder Nanna Forsete Rerer Vølsung Sigmund Sigurd Idun Thor Sif Jarnsaxa Magni Modi Ull Trud Vile og Ve: Sammen med deres bror Odin dræber de tre aser urjætten Ymer (ham vender vi tilbage til).

De skaber verden af Ymers krop, og de former de to første mennesker Ask og Embla og giver dem liv. Søn af Borr. Odin får ni sønner med fire forskellige: Frigga, Rind, Grid og Jord. Odin er den ældste gud og overhoved for de andre guder. Han er gud for krig, trolddom, spådomskunst, digtning, runer og død.

Alle døde krigshelte bor hos Odin i hans hjem, Valhal.

Hans hest, Slejpner, har otte ben og er meget hurtig. Slejpner løber lige hurtigt på jorden, på vandet og i luften.

For at få viden om alt hvad der er sket, vil ske, og sker lige nu, har Odin givet sit ene øje væk. Gudinde som Odin er sammen
med, fordi en spådom siger, at deres
fælles søn Vale vil dræbe Balders drabsmand. Vale dræber én dag gammel Balders drabsmand, Høder (vi vender tilbage til dem begge). Vale er en god skytte og overlever Ragnarok sammen med Vidar. Søn af Odin og jættekvinden Grid. Han er stor, stærk og tavs, og dræber i Ragnarok sin fars drabsmand Fenrisulven ved at sætte sin fod og jernsko i ulvens gab og brække kæben på den. Jættekvinde som sammen
med Odin får sønnen Vidar. Frigga er den vigtigste af de kvindelige aser, asynjerne. Hun har en hel skare af asynjer som hjælpere omkring sig. Hun er ægteskabets gudinde og skildres ofte i sorg over sin søn Balders død. Balder er kendt for sin venlighed, klogskab og mildhed.

Balder dør, da hans blinde bror Høder lokkes af Loke til at sende en pil af mistelten af sted
mod ham.
Balder fik sønnen Forsete med gudinden Nanna Søn af Odin og Frigga. Han er blind og dræber intetanende sin bror Balder med en pil af mistelten, som Loke får ham til at sende afsted.

Herefter dræbes Høder af Odins kun én dag gamle søn Vale. Søn af Odin og Frigga.
Bliver erklæret fredsløs efter at have dræbt en
træl og forsøgt at skjule
det. Hermod rider til dødsgudinden Hel på Odins ottebenede hest Sleipner for at få befriet Balder fra dødsriget, men missionen lykkes ikke. Gud for digtekunst og veltalenhed. Gift med Idun. Gudinde for ungdom og kærlighed, gift med Brage.

Idun forvalter
de guldæbler,
der giver
aserne
evig ungdom. Tyr er den regelbundne gud, aftalernes, tingstedernes og edsaflæg-gelsernes beskytter. Jord er datter af Nat, og hun fik sønnen Thor sammen med Odin.Hun er jordens gudinde og opfattes både som asynje og som jættekvinde. Søn af Jord og Odin.
Gift med asynjen Sif. Sammen har de
datteren Trud og
sønnen Modi.

Thor har også sønnen Magni med jættekvinden Jarnsaxa. Thor er den stærkeste gud blandt aserne og særligt kendt som krigsgud
og jættebekæmper.

Han er også kendt for sit røde skæg og sin hammer, Mjølner, der altid vender tilbage, når Thor kaster den. Når Thor kører hen over himlen med sine to gedebukke for sin kærre, kan menneskene høre, at det tordner.

Thor er den, der skaber lyn og torden, regn og frugtbarhed. Sif er kendt som den smukkeste af alle asynjer med sit lange guldhår.

Hun er gift med Thor og har sammen med ham sønnen Modi og datteren Trud.

Fra et tidligere ægteskab har hun en søn, Ull. Jættekvinde som Thor fik sønnen Magni med. ...Og nu tilbage til toppen af stamtræet. Helt tilbage til Ymer. Ymer opstår i mødet mellem kulde og varme i Ginnungagap og er det første skabte væsen. Ymer lever af mælk fra koen Audhumbla.

Ymer er stamfar til jætteslægten rimturserne.

Jætterne Farbaute, Ægir, Tjasse og Bølton fødes i hans armhuler, da hans ene ben avler med det andet.

Ymer bliver dræbt af aserne Odin, Vile og Ve, og af hans krop former de verden. Farbaute er avlet af urjætten Ymer og fik sammen med Laufey sønnen Loke. Ægir er avlet af ymer og gift med havgudinden Ran. Sammen havde de ni døtre, hvis navne alle betyder ”bølge”.

Ægir selv er havjætte og knyttet sammen med havets farer. Han optræder ofte i selskab med aserne. Loke er søn af urjætten Ymer og Laufey. Han er gud og bor blandt aserne, men er af jætteslægt.

Han er gift med Sigyn og sammen har de sønnerne Vale og Narfe. Med jættekvinden Angerbode får Loke tre frygtindgydende afkom:
Fenrisulven, dødsrigegudinden Hel og Midgårdsormen. Lokes hustru. Sammen fik de sønnerne Vale og Narfe. Sigyn er asynje og trofast mod Loke helt indtil hans død. Vale og Narfe er Loke og Sigyns sønner. Da Loke bliver taget til fange efter Balders død, forvandler guderne Vale til en ulv, der sønderriver Narfe. Af Narfes tarme dannes jernlænker, der bruges til at binde Loke fast til en klippe. Loke er dæmonisk, ustadig, upålidelig, intelligent og forvandlingens mester. Da han sætter gang i Ragnarok, bliver han entydigt asernes fjende. Hel er dødsrigets bitre herskerinde.
Datter af Loke og jættekvinden Angerbode og søster til Fenrisulven og Midgårdsormen. Dette kæmpemæssige uhyre ligger i verdenshavet hele vejen rundt om Midgård.

Ved Ragnarok dræber Thor og Midgårdsormen hinanden. Lokes afkom Fenrisulven bliver bundet af aserne og bider samtidig Tyrs hånd af.

Ved Ragnarok river den sig løs og dræber Odin. Senere bliver den dræbt af Odins søn Vidar. Tilbage til toppen af stamtræet - til Lokes farbror, Bøltorn. Tjasse er også avlet af Ymer. Han er jætte og far til datteren Skade. Han bliver dræbt af Loke. Bøltorn er avlet af Ymer. Han er far
til sønnen Mimer og datteren Bestla. Jætten Bøltorns
datter Bestla giftede
sig med Borr, søn af Bure, og fik sammen med ham sønnerne Odin, Vile og Ve. Søn af jætten Bøltorn og bror til Bestla. Han er tæt knyttet til aserne, men af jætteslægt. Mimer bor ved en brønd ved træet Yggdrasil. Ved fredsslutningen mellem vanerne og aserne er Mimer gidsel og får hugget hovedet af. Efterfølgende bruger Odin Mimers hoved til at få visdom. Jætten Tjasses datter Skade er gift med vaneren Njord.

Skade er gudinde for jagt og skiløb og straffer Loke efter sin fars død.

I nogle traditioner er hun mor til Freja. Frej er Gud for frugtbarhed og lysgud. Han råder over regn, solskin, jordens afgrøder og menneskers velstand.

I Ragnarok skal Frej dø i kamp mod ildjætten Surt. Freja er gudinde af vanernes slægt og den vigtigste frugtbarhedsgudinde med ansvar for fødsel og afgrøder. Freja er tæt forbundet med Odin og deler de faldne med ham. Hun har derfor også indflydelse på skæbnen og døden. Billeder: Scanpix, Wikimedia Commons.

Særlige bemærkninger:
Kilde maleri af Midgårdsormen:
Árni Magnússon Institute in Iceland

Kilde til maleri af Mimer:
Poetic Edda bt Erik Brate.

Kilde til maleri af Freja:
Freja Medium, John Bauer (1882-1918)

Kilde til maleri af Frej:
"Freyr" (1901) by Johannes Gehrts.

Kilde til maleri af Hel:
Lokis Gezücht. Doepler, Emil. ca. 1905. Walhall, die Götterwelt der Germanen. Martin Oldenbourg, Berlin. Page 43.

Kilde til maleri af Ymer:
Nicolai Abraham Abildgaard (1743-1809) Description Auðumbla Date 1790(1790)

Kilde til maleri af Loke:
18th century Icelandic manuscript "SÁM 66", now in the care of the Árni Magnússon Institute in Iceland.

Kilde til foto af Loke fra "Jul i Valhal":
TV2 (via Scanpix).

Kilde til maleri af Sif:
Published in 1909 Source Guerber, H. A. (Hélène Adeline) (1909). Myths of the Norsemen from the Eddas and Sagas. Tekst: Ditte Jensen
Grafik: Kim Schou Alle rettigheder: Kristeligt Dagblad og Religion.dk. Til fri afbenyttelse i undervisningsøjemed.

Besøg også det store tema om nordisk mytologi på www.religion.dk/nordisk-mytologi Guderne lænker Loke fast i en klippehule med en giftslange over hovedet som straf for, at han har lokket Odins blinde søn, Høder, til at slå Balder ihjel.

Hans kone Sigyn holder en skål over Lokes ansigt, men hver gang skålen skal tømmes, drypper slangegiften i hans ansigt. Njord er
far til Frej
og Freja, som
han har fra et
tidligere forhold med en ukendt søster. ? Njord er frugtbarhedsgud og gud for fred, rigdom og vinden, for jagt, søfart og fiskeri. ? Skade og Njords ægeskab er ulykke-ligt, og de ender med at bo hver for sig.
Full transcript