Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Stilul brâncovenesc

No description
by

Iréne Kányádi

on 30 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Stilul brâncovenesc

Biserica si palatul brancovenesc din Potlogi
Biserici
Arhitectura Brâncovenească
Mănăstirea Horezu
Palatul a fost construit până în 1702 de către Constantin Brâncoveanu în stil arhitectural românesc renascentist sau stil brâncovenesc, o combinație de elemente venețiene cu elemente otomane, stil utilizat anterior și la un alt palat al domnitorului, construit de acesta la Potlogi.
Fațada dinspre lac este și ea una aparte cu o logie de inspirație venețiană, cu trei arcade.
Capela Gheorghe Bibescu, construită după 1880 adăpostește mormintele familiei Bibescu, inclusiv ale prinților Mihai și George Basarab-Brâncoveanu, aviatori morți în timpul celui de-al doilea război mondial.
Serele Mogoșoaia au fost construite după 1890, de arhitecți francezi și sunt încă folosite pentru cultura florilor și ca atelier de educație plastică pentru copii.
Palatul Mogoşoaia
"Aceste case din temelia lor sunt inaltate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului sau Constantin Brancoveanul, incepandu-le si sfarsindu-le la leat 7206 (1698) si la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul."
Biserica brancoveneasca din Potlogi, inchinata Sfantului Dimitrie, a fost ridicata in anul 1683, mai inainte de toate celelalte parti ale ansamblului voievodal, in vreme ce palatul a fost inaugurat abia in data de 27 octombrie 1698. Astazi, din ansamblul brancovenesc din Potlogi se mai pastreaza doar Palatul Brancovenesc, ruinele casei vechi, ruinele unor dependinte si Biserica Sfantul Dimitrie, zidita inca din anii 1683-1684. De jur-imprejurul palatului si a bisericii se aflau gradini si lacuri amenajate. Palatul era impodobit complet cu decoratiuni florale cu influente persane; de asemenea, se remarca si terasele acoperite si deschise inspre exterior, catre gradina si lac, printr-un sir de arcade sprijinite pe coloane de piatra.
Numele
Stavropoleos
este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”. Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România
Mănăstirea Antim
, ctitorită de marele ierarh Antim Ivireanul, a fost ridicată în perioada anilor 1713 – 1715 .
Inițial, mănăstirea avea forma unei cetăți, cu biserica în centru; pe laturile care descriu perimetrul unui pătrat erau chiliile, iar în fiecare colț era câte un turnuleț. Biserica este singura ridicată în sec al XVIII-lea cu planul în formă treflată; ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate în piatră; rozete mari și bogate, pridvorul este deschis cu portal monumental, capitelurile și piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale.
Stilul brâncovenesc
Din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) Istoricii de artă caracterizează uneori stilul prin analogie cu renașterea apuseană, datorită structurilor sale clare, raționaliste, dar exuberanța lui decorativă permite și folosirea termenului de Baroc brâncovenesc. Arhitectura brâncovenescă se distinge prin expresivitatea conferită de volumele arhitectonice ale scărilor exterioare. Ornamentica bogată a ancadramentelor, a coloanelor și a balustradelor trădează prin motivele vegetale compuse în vrejuri influența barocă. Decorul poate fi sculptat din piatră sau aplicat sub forma unor reliefuri din stuc. În decorația din piatră predomină motivele florale, în stuc sunt des întâlnite ornamente de tip oriental.
Cele mai importante palate sunt: Palatul Mogoşoaia şi vechiul palat mitropolitan din Bucureşti.
Biserici: catedrala patriarhiei din Bucureşti, Biserica Mănăstirii Antim, Biserica Stavropoleos.
Mănăstiri: Mănăstirea Sinaia, Mănăstire Horezu
Biserica Stavropoleos
Biserica Manastirii Antim
Catedrala Patriarhiei in Bucuresti
Stavropoleos
Antim
Full transcript