Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bolesti nervnog sistema

No description
by

Anđela Anić

on 16 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bolesti nervnog sistema

-je stalni obrazac nervoznih pokreta poput vrtenja nogu, ljuljanja, tapšanja rukama ili nogama ili nemogućnosti da se na duže vreme zadrži ista pozicija. Ovaj obrazac ponašanja može biti posledica simptoma anksioznosti, zloupotrebe supstanci ili izazvan terapijom lekovima
Apotemnofilija
- je naziv za neurološki poremećaj usled koga inače zdrava osoba razvija želju za amputaciju jednog ili više vlastitih udova.
Alchajmerova bolest
-je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.
Akatizija
Bolest kretanja
-Bolest kretanja, sindrom loše adaptacije na pokret, kinetoza (lat. cinetosis), morska bolest je uobičajeni i normalni poremećaj u organizmu, različitog intenziteta, koji je izazvana kretanjem tela.Bolest kretanja se karakteriše pojavom neprijatnih simptoma kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje a u težim oblicima malaksalošću, pojavom hladnog znoja i padom krvnog pritiska.
Besnilo
- je teška zarazna bolest od koje može oboleti svaki sisar. Između ostalog i čovek. Ali ipak od besnila najčešće obolevaju psi, vukovi i mačke. Pošto se uzročnik besnila nalazi u balama (pljuvačci) zaražene životinje, zaraza se lako širi ujedima zaraženih životinja.
Multipla skleroza
-je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ belu masu centralnog nervnog sistema. Multipla skleroza zahvata aksone, dugačke produžetke nervne ćelije, na kojima pojedini delovi mijelinskog omotača upalno reaguju i propadaju.
Disleksija
-je poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog, uz očuvanu senzornu i opštu sposobnost. Poremećaj veština čitanja i pisanja, često sa tendencijom da se izokreću slova ili reči dok se čita ili piše ili da se ne primećuju određena slova ili reči.
Bolesti nervnog sistema
Dečja paraliza
-je akutna infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Veoma je zarazna i prenosi se oralno-fekalnim putem.
Meningitis
-je zarazno oboljenje koje izazivaju bakterije i virusi.Meningitis je bolest koja može ugroziti život, jer je upala u blizini mozga i leđne moždine pa se zato to stanje smatra hitnim slučajem.
Full transcript