Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

SENI BINA DI GRANADA

No description
by

Qys Aqish

on 18 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of SENI BINA DI GRANADA

SENI BINA
Pendahuluan

Seni bina bermaksud bidang seni untuk mendirikan bangunan, reka bentuk, reka letak yang dibina oleh manusia.
Seni bina Islam merupakan salah satu daripada cabang kebudayaan dan kesenian Islam.
Ia merupakan hasil usaha serta kreativiti orang Islam untuk memenuhi keperluan jasmani dan rohani memandangkan kejiwaan manusia sangat dipengaruhi oleh rohaninya.

Isi-isi Penting
Reka bentuk dan seni bina di Granada melambangkan seni bina dan reka bentuk Islam kerana ia dihasilkan oleh seniman-seniman Islam. Contoh yang paling jelas ialah Istana al-Hamra'.
Istana al-Hamra' merupakan istana yang dipenuhi dengan hiasan yang berwarna emas dengan reka bentuk yang sangat menarik, mengandungi beberapa buah bilik yang berukuran sederhana, dua buah dewan besar serta mempunyai halaman yang dihiasi dengan kolam air pancut dan taman. Di sekitarnya, terdapat 128 buah batang tiang bulat yang diperbuat daripada marmar.
SOALAN 1...
BINCANGKAN CIRI - CIRI SENI BINA YANG TERDAPAT DI GRANADA PADA ABAD KE-13

(a) CIRI-CIRI SENI BINA ISLAM DI GRANADA PADA ABAD KE-13
Kemajuan dan perkembangan seni bina dan seni ukir pada zaman ini bukan sahaja di Granada tetapi di kawasan-kawasan lain yang diduduki oleh orang Islam Sepanyol.
Kesenian yang lahir di Granada dikenali sebagai kesenian Granada, manakala kesnian di luar Granada dipanggil kesenian Mudejar yang dilahirka bersamaoleh orang-orang Islam dan bukan Islam pada abad ke-13 dan 14. ontohnya seperti Alcazar di Seville dan Gereja Toledo.
Terdapat mihrab pada masjid berkenaan, dengan hiasan yang diperbuat daripada emas dan bertatahkan permata zamrud, yaqut dan sebagainya.
Binaan unik dan menarik yang terdapat di Granada ialah dua buah menara (
tower
) yang tinggi dan banjaran berkilauan yang dibina di atas banjaran Sierra Nevada. Kepentingan binaan menara ini ialah kerana dari puncaknya kita dapat melihat keindahan kota Granada dengan taman-taman bunga dan pohon buah-buahan yang subur menghijau.
Binaan lain yang terdapat ialah sebuah masjid kecil yang mempunyai reka bentuk yang indah yang dikenali sebagai masjid al-Mulk yang telah didirikan oleh Sultan Muhammad II. Di atas pintu masuk masjid berkenaan tertera sepotong tulisan Arab,
Azza Maulana al Sultan-Abdillah
, dan di perkataan tersebut terdapat sebuah syair yang menyentuh kemurniaan agama Islam.
Permukaan dinding masjid berkenaan pula dipenuhi dengan hiasan ukiran yang berselang-seli dengan ayat-ayat menggunakan tulisan Arab seperti,
al Qudratu bi'Llah, al Mulku il'Llah, La ghaliba illa'iLah.

Suatu ciri yang nyata dalam aspek seni bina apada zaman ini ialah terdapatnya ruangan yang berbeza dalam sesebuah bangunan. Umpamanya, dalam Istana al Hamra' mempunyai ruang untuk duta, ruang persalinan untuk permaisuri, ruangan persiraman diraja dan lain-lain yangmenjanjikan kelebihan dan keterasingan yang tersendiri dari segi keindahannya.
KESIMPULAN
Meskipun Granada berada di ambang kejatuhan, namun peninggalannya memberikan kesan kepada perkembangan seni bina.
Sebagaimana berlaku di Cordova setelah jatuhnya kerajaan Islam, bangunan yang indah telah diambil alih oleh pihak Kristian dengan mengekalkan reka bentuk dan binaan yang sedia ada.
Full transcript