Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Zaharidele

Zaharidele
by

Mihai Razvan Popa

on 28 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Zaharidele

Zaharidele mai sunt cunoscute si sub numele de glucide, iar denumirea chimica este de hidrati de carbon. Zaharidele Clasificarea zaharidelor In functie de capacitatea lor de a hidroliza, zaharidele se clasifica in:
1. Monozaharide(glucoza, fructoza, galactoza)- zaharide simple care nu hidrolizeaza;
2. Oligozaharide(lactoza, zaharoza)- constituite din 2-10 resturi de monozaharide unite prin punti eterice(C-O-C)
3. Polizaharide(glicogen, amidon, celuloza)- constituite dintr-un numar mare de resturi de monozaharide unite prin punti eterice in lanturi lungi liniare sau ramificate. 1. Monozaharidele Glucoza
Are formula moleculara C6H12O6 si este cea mai importanta monozaharida.
Este o substanta solida, cristalizata, de culoare alba si cu gust dulce, cu solubilitate mare in apa, solubilitate mica in alcool si foarte mica in solventi organici. Se poate obtine pe cale naturala(din sucul fructelor dulci,descompunerea glicogenului sau amidonului,sintetizarea in ficat si rinichi a glicerolului) sau industriala prin hidroliza amidonului in mediu acid.
Glucoza este monozaharida care apare in compozitia multor oligozaharide(zaharoza, maltoza, lactoza etc.) si polizaharide(amidon, celuloza). 2. Oligozaharidele Zaharoza
Mai este cunoscuta si sub numele de zahar si este dizaharida cea mai raspandita in regnul vegetal: in fructe, tulpini, seminte, radacini si tuberculi. In stare libera se gaseste in: trestia de zahar, sfecla de zahar, morcovi, pepeni, seva unor arbori si nectarul unor flori.
Este o substanta alba, solida, cristalizata, solubila in apa, cu gust dulce si se extrage la scara industriala din trestia de zahar( concentratie 18%) sau din sfecla de zahar( concentratie 8-10%).
Necesarul zilnic de zaharide in alimentatia normala se asigura din paine si preparate similare, fructe si legume, nu doar din zaharul propriu-zis. Denumirea de zaharide(zaharuri) provine de la numele zaharului in limba greaca: sakkharon. Zaharul a fost adus in Europa in anul 1492 si descoperit mai tarziu, în 1747 in sfecla de zahar. Denumirea de "glucide ” provine de la cuvantul grecesc "glykos" , ceea ce inseamna "dulce", intrucat majoritatea compusilor din aceasta clasa au gust dulce. Denumirea de hidrati de carbon provine de la observatia ca numerosi termeni reprezentativi ai acestei clase au formula generala Cn(H2O)n, de hidrati ai carbonului. Incalzite la temperaturi mai mari, zaharidele pierd apa si se carbonizeaza. 3.Polizaharidele In stare libera, glucoza se gaseste in fructele dulci, mierea de albine si sange.
In industria alimentara se utilizeaza la obtinerea produselor zaharoase, a siropurilor, ca inlocuitor al zaharului.
In industria medicamentelor se foloseste pentru obtinerea vitaminei C si a serului glucozat. Fructoza Galactoza Este un compus organic cu formula C6H12O6. Dupa glucoza este cea mai raspandita monozaharida. Apare in stare libera in fructele dulci si in miere sau combinata in di-, tri- si polizaharide. Este o monozaharida care este intalnita frecvent in mucoasele organismelor vii. Zaharoza(zaharul) contine cca. 10% d-galactoza, facand parte de asemenea si din lactoza. Galactoza face parte din laptele de mamifere, jucând un rol important în metabolismul sugarilor. Este descompusa in ficat si tot aici este resintentizata ca glicogen. Laptele sau produsele lactate contin in procent intre 1,5–8 % lactoza. Este o substanta cristalizata, incolora si inodora cu gust dulceag, care contine intre 25 si 60 % zaharoza. Prin incalzire lactoza se transforma in lactuloza care are un gust mai dulce ca si glucoza. Se poate obtine din laptele dulce. La unii indivizi se poate sa apara intoleranta fata de lactoza, acest lucru fiind explicat prin lipsa lactazei. Printre functiile lactozei, se poate aminti ca ea ofera organismului energie, stimuleaza absorbtia calciului, franeaza dezvoltarea bacteriilor care produc putrefactie, stimuleaza dezvoltarea bacteriilor bifide si are un rol laxativ. Lactoza Glicogenul este la organismul animal corespondentul amidonului de la plante, fiind un polizaharid compus din mai multe molecule de glucoza. Glicogenul serveste la inmagazinarea energiei si detoxifierea organismului, o mare parte din glicogen gasindu-se in ficat. Desfacerea glicogenului in monozaharide ca glucoza se face cu eliberare de energie necesara, de exemplu, contractiei musculare. Glicogen Amidonul
Este polizaharida de rezerva a plantelor, fiind sintetizat in frunze, de unde trece in radacini(morcovi), tuberculi(cartofi), tulpini(palmieri) sau seminte(cereale). Se prezinta ca o pulbere alba, amorfa, fara gust si miros si este insolubil in apa rece. Este format din doua polizaharide:
1. amiloza(10-20%)- solubila in apa calda, este centrul granulei de amidon si are formula (C6H10O5)n unde n variaza de la 300 la 1000;
2.amilopectina(80-90%)-este invelisul granulei de amidon si are formula (C6H10O5)n, unde n variaza de la 6000 la 36000 Celuloza Este polizaharida cea mai raspandita in natura, cu formula moleculara (C6H10O5)n, unde n variaza de la 300 la 3000,Este o substanta solida, amorfa, de culoare alba, insolubila in apa sau solventi organici, neavand gust dulce. Se obtine din bumbac(cea mai pura), lemn, stuf si paie, cu ajutorul unor reactivi acizi sau bazici. Celuloza obtinuta din bumbac este utilizata in industria textila, iar cea obtinuta din paie, lemn sau stuf se foloseste la fabricarea hartiei.Celuloza retine apa si, de aceea se recomanda purtarea lenjeriei de corp din bumbac. Se utilizeaza si pentru obtinerea substantelor explozibile de tip pulbere, a nitrolacurilor si nitroemailurilor, a matasii artificiale si a celofanului.
Cea mai mare cantitate de celuloza este utilizata in fabricarea hartiei. Pasta de hartie se obtine prin macinarea umeda a fibrelor de celuloza si amestecarea cu compusi minerali, ulei si coloranti. Dupa omogenizare este intinsa pe masina de tras hartie, iar apoi este uscata prin presare intre cilindri calzi.
Full transcript