Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

de geschiedenis van de ijsjes!

No description
by

Flor Breugelmans

on 14 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of de geschiedenis van de ijsjes!

de geschiedenis van de ijsjes! De geschiedenis van de ijsjes gaat terug in de tijd van de Romeinen,waar men de aller- eerste keer sprak van een Tijdens de overgang van de Romeinen naar de middeleeuwen ging er veel van de kennis verloren. Marco Polo was de eerste die in 1292 naar het westen recepten van ijs meebracht, die werden gemaakt door middel van kunstmatige bevriezing. Voor de geschiedenis van het roomijs moeten we terugkeren naar het begin van de Renaissance (vroege 15de eeuw). Hij gebruikte een techniek van de Chinezen, die met een mengsel van water en
het water kunstmatig bevroren. sorbet. Ze waren er verzot op en serveerden hun gasten met diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit. De Arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze. Sicilië, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, nam de traditie van het ijs over. salpeter Al gauw verspreidde de lekkernij zich over Italië! (molecule). De Siciliaanse poelier Ruggeri won met een creatie van "een bevroren zoetigheidje" op een roemrijke wedstrijd van Catharina de' Medici. Hij was op slag beroemd en werd overal gevraagd. Maar hij werd het zo beu dat hij het recept naar Catharina de' Medici opstuurde, verborgen in een beeldje, en terug poelier werd.
Roomijs werd zo populair in Italië, dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 vestigde Procopio Coltelli, afkomstig uit Sicilië, zich in Parijs en startte een semi-industriële ijsfabriek op. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er over de vloer. Een kleine honderd jaar na de oprichting telde de ijssalon maar liefst tachtig verschillende smaken. De techniek van koelen bestond al, maar werd steeds verder verfijnd. Steeds meer grondstoffen kwamen voorhanden door handel met de kolonies. (Catharina de' Medici) Room- en melkijs veroverden de harten van de mensen. Weldra bestond het in een hele waaier van smaken en kleuren, gecombineerd met allerlei sauzen en toppings.
IJs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, en zij vonden als eerste een ijsmachine uit. De eerste ijsfabriek werd gebouwd in Baltimore.
Full transcript