Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Our Friend the Atom

No description
by

Popescu Vasilica

on 6 August 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Our Friend the Atom

"
Atomul- prieten sau duşman?"

J. Robert Oppenheimer (n. 22 aprilie 1904, d. 18 februarie 1967) a fost un fizician teoretician, cunoscut pentru rolul sau ca director al Proiectului Manhattan si prin preocuparile din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial de a dezvolta primele arme nucleare, la laboratorul secret din Los Alamos în New Mexico.
Cunoscut ca

Oppenheimer a fost socat de puterea criminala a bombei dupa ce aceasta a fost folosita pentru a distruge orasele japoneze
Hiroshima si Nagasaki
.
Citând din Bhagavad Gita, el a spus:
Nucleul este format din particule încarcate pozitiv protoni si particule fara sarcina electrica, denumite neutroni.
Particulele din nucleu sunt denumite generic nucleoni.
Toti atomii unui element chimic au acelasi numar de de protoni, dar pot avea numere diferite de neutroni. În functie de numarul de nucleoni, elementul chimic are mai multe specii de atomi denumite izotopi.

Celebrul fizician Richard Feynman(foto) spunea ca, daca toate cuceririle stiintifice ale umanitatii ar fi la un moment dat în pericol de a disparea, el nu le-ar spune urmasilor decât un singur lucru:

“Nu exista nimic altceva decat atomi si vid “, a afirmat Democrit.
400 î.Hr. -Filosoful grec Democrit(foto) dezvolta prima teorie atomica.
1803 -Chimistul britanic John Dalton(foto) reînvie ideea lui Democrit, conform careia atomii reprezinta „caramizile“ fundamentale ale materiei.
1815- În cadrul unei ipoteze îndraznete, chimistul britanic William Prout(foto) avanseaza ideea ca atomii tuturor elementelor sunt alcatuiti din multimi variabile de atomi de hidrogen.
1867 -Importantul om de stiinta austriac din secolul al XIX-lea, Ludwig Boltzmann (foto), descopera legatura dintre comportamentul gazelor si atomii din care sunt alcatuiti acestea. El sugereaza ca atomii se afla într-o con­stan­ta miscare si ciocnire, în acord cu legile mecanicii.
1896- Radioactivitatea este descoperita din întâmplare de fizicianul Henri Becquerel(foto), în timp ce investiga fosforescenta sarurilor de uraniu. El remarca o sursa puternica de energie provenita din interiorul atomilor de uraniu, prima dovada ca atomii nu numai ca exista, dar trebuie sa aiba si o structura interna, de vreme ce sunt capabili sa produca o asemenea energie.
1897- Fizicianul britanic J.J. Thomson descopera electronul. Apoi, tot el propune primul model al structurii interne a atomului – model cunoscut sub numele de „placinta cu prune“.
1900- Fizicianul german Max Planck (foto) anunta nasterea teoriei cuantice, propunând o ecuatie simpla prin care explica felul cum caldura este radiata de anumite obiecte. El sustine ca radiatia de caldura nu este un flux continuu, de felul unei unde, ci se transmite prin mici bulgari de energie. Si la ora actuala, teoria lui stiintifica este folosita pentru a explica felul cum se comporta atomii.
1902- Cea mai pretuita teorie din chimie – conform careia atomii sunt imuabili – este anulata de Ernest Rutherford (foto), om de stiinta din Noua Zeelanda si de colegul sau Frederick Soddy.
1905- În anul de gratie în care îsi publica studiul asupra teoriei relativitatii,
Albert Einstein(foto) dovedeste matematic si faptul ca atomii exista.
1911- Rutherford deduce structura interna corecta a atomilor, infirmând modelul propus anterior de J.J. Thomson(foto).
http://en.wikipedia.org

www.es.paperblog.com
http://montessorimuddle.org
1913- Pe baza studiilor sale asupra radioactivitatii, chimistul britanic Frederick Soddy (foto)sugereaza ca fiecare element chimic se poate manifesta sub mai multe specii diferite, numite izotopi.
http://www.chemteam.info
http://www.tiruchengode.com
http://www.accessexcellence.org
http://www.magnet.fsu.edu
http://micro.magnet.fsu.edu
http://photos.aip.org
http://www.bbc.co.uk
http://www.acuz.net
http://www.flickr.com
http://showblogs.syfy.com
ww.atomicarchive.com
"Totul este zamislit din atomi".
1914- Rutherford sugereaza ca toti atomii sunt alcatuiti din doua tipuri de particule: protoni si electroni.
1919- La Cavendish Laboratory din Cambridge, Francis Aston(foto) inventeaza spectrometrul de masa, un instrument de evaluare individuala a atomilor. El descopera 212 noi izotopi naturali.
http://bhamalumni.org
1925- În luna ianuarie, fizicianul austriac Wolfgang Pauli pune bazele chimiei moderne anuntând principiul de excluziune. Acesta este întemeiat pe reguli cuantice care explica felul cum electronii se autoaranjeaza în interiorul atomilor. În vara aceluiasi an 1925, tânarul geniu german Werner Heisenberg (foto), pune bazele mecanicii matriciale, model matematic capabil sa explice universul atomic.
http://en.wikipedia.org
1932- Neutronul – cel de-al treilea si ultimul component al atomului – este descoperit de englezul James Chadwick(foto).
http://www.nobelprize.org
http://museo.liceofoscarini.it
1938 -Fisiunea nucleara este descoperita de chimistul german Otto Hahn (foto) si de asistentul acestuia, Fritz Strassman. Rezultatele sunt explicate de fosta lor colega Lise Meitner, care descrie modul în care scindarea nucleelor atomilor de uraniu determina descarcari de energie în interior.
http://en.wikipedia.org/
1948 -Electrodinamica cuantica – cea mai exacta si influenta teorie atomica – este dezvoltata de Richard Feynman, Julian Schwinger si Sin-Itiro Tomonaga.
http://www.scienceworld.ro
1956- Erwin Müller, un fizician germano-ame­rican,
reali­zeaza prima fotografie a ato­milor. Folosindu-se de un microscop ionic, inventat de el însusi cu 20 de ani înainte, reuseste sa obtina imagini în care ionii
in­dividuali (atomi care au pierdut sau au câs­tigat electroni) pot fi identificati în mod clar.
http://micro.magnet.fsu.edu
1981 -Microscopul cu efect de tunel (STM) este inventat de Gerd Binning si Heinrich Rohrer în laboratorul IBM din Elvetia. Instrumentul le permite cercetatorilor sa vizualizeze si sa localizeze pozitia atomilor prin determinarea regiunilor cu mare densitate a electronilor, fiind folosit în analiza moleculelor de ADN.
2013-Pentru prima dataă, într-un experiment de exceptie, oamenii de stiintaăau reusit saă „vadaă” si saăfotografieze un atom de hidrogen. Rezultatele experimentului ne-ar putea ajuta sa întelegem mai bine structura universului si ar putea duce la dezvoltarea unor noi tipuri de aparaturaăelectronicaă.
1996 -Wolfgang Ketterle si echipa
sa prezinta primul laser atomic
.
2006 -Cel mai greu atom din lume este creat la laboratorul Flerov din Rusia si este denumit elementul 118 sau ununoctium. Desi în clipa de fata detine recordul mondial în postura de cel mai greu atom, doar trei dintre nucleele lui au fost observate, deoarece „traiesc“ doar o fractiune de secunda.
http://renne.ro/stiinta-tehnica
Prin construirea acestor elemente super-grele, cercetatorii creeaza noi tipuri de materie, dar releva lumea subatomica si fortele sale misterioase care tin atomii împreuna.
Sursa:http://www.descopera.ro/stiinta/930324-scurta-istorie-a-atomului
http://ro.wikipedia.org
Our Friend the Atom
(Book, 1956)
Fond muzical: Mr Scruff - "Kalimba"
http://www.paleofuture.com/blog
http://www.descopera.ro

Atomul "chimist"

Radiochimie :
obtinerea polimerilor
transformarea energiei atomice direct în energie electrica
metode de analiza prin radioactivare a materialelor ultrapure(combustibili nucleari, semiconductori)
Radioactivitatea este un fenomen fizic prin care nucleul unui atom instabil, numit si radioizotop, se transformaăspontan (se dezintegreaza) degajând energie sub formaăde radiatii diverse (alfa, beta sau gama), într-un atom mai stabil. Prin dezintegrare, atomul pierde si o parte din masa. Termenul de radioactivitate a fost folosit pentru prima data de Marie Curie.
Pentru a întelege fenomenul de radioactivitate trebuie saăpornim de la structura atomului care are în centru un nucleu în jurul caruia se rotescă electronii.
http://stiintasitehnica.com
Reactii de fuziune nuclearaăîn urma carora sunt produse nuclee de carbon si oxigen
Pe de alta parte, nucleonii (protonii si neutronii) sunt, la rândul lor, alcatuiti din câte trei quarcuri. Astfel, protonul este alcatuit din douaăquarcuri up si un quarc down, iar neutronul din doua quarcuri down si un quarc up. Masa acestor quarcuri reprezinta constante fundamentale universale.
Pentru nucleele care contin neutroni în exces cele douaăforte nu mai sunt în echilibru, iar izotopul este instabil si se dezintegreazaă spontan prin emisie de radiatii.
În interiorul nucleului actioneazaădouaătipuri de forte : forta de respingere dintre protoni (de natura electrica) si forta de atractie dintre nucleoni (de naturaănucleara). Când cele douaăforte sunt în echilibru izotopul este stabil.
Radioactivitatea naturala a fost descoperitaăîn 1896 de Henri Becquerel, pe când studia luminescenta unor saruri ale uraniului.
Surse folosite:
www.staticlb.didactic.ro
http://ro.wikipedia.org
http://www.descopera.ro
http://stiintasitehnica.com
Fisiunea nucleara, cunoscuta si sub denumirea de fisiune atomica, este un proces în care nucleul unui atom se rupe în doua sau mai multe nuclee mai mici, numite produsi de fisiune si, în mod uzual, un numar oarecare de particule individuale.
Fuziunea nucleara este procesul prin care doua nuclee atomice reactioneaza pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masa mai mare) decât nucleele initiale. Ca urmare a fuziunii se produc si alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau raze alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni).
Un recent experiment realizat la

readuce în atentie aceastaăcautare si pare saăanunte apropierea erei în care, în sfârsit, vom izbuti sa înlocuim actuala metoda de obtinere a energiei nucleare – fisiunea – prin fuziune, considerataămult mai siguraăsi mai eficienta.
Fuziunea termonucleara
ăar putea deveni o sursa de energie practic nelimitata (si ecologica) atunci când reactoarele de fuziune (care în prezent se afla în faza experimentalaăsi nu produc înca un surplus net de energie) vor deveni viabile din punct de vedere tehnologic si economic.
http://www.descopera.ro
(a) geologie si cosmologie (metode de analizaă
bazate pe abundenta izotopicaăa elementelor si
variatii în compozitia izotopica);
(b) istorie si arheologie (datarea radiochimica);
(c) radioanalizaă(în special, cea bazataă pe
activarea cu neutroni);
(d) chimie organicaăsi anorganicaă(studiul
mecanismelor reactiilor chimice în baza radioactivitatii naturale sau induse);
Radioactivitatea(naturala sau indusa) si-a gasit aplicatii practice în multe domenii de activitate, si anume:
(e) medicina(radiodiagnostic si în tratamentul
cancerului);
(f) ecologie (radioactivitatea mediului înconjurator);
(g) industrie (în baza interactiunii radiatiilor
ionizante cu materia);
(h) dozimetrie si protectie împotriva radiatiilor
ionizante, etc.
Surse folosite:
www.spiegel.de
http://www.ipedia.ro
http://www.slideserve.com
www.rpss.inoe.ro
http://www.rugusavay.com
Radioterapia presupune:
folosirea radiatiilor ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale;
scaderea riscului de recurenta locala, dupa interventia chirurgicala;
nu este utila pentru distrugerea micrometastazelor situate la distanta de locul tumorii primare.
Chimioterapia citotoxica presupune:
administrarea unor substante care distrug preferential celulele tumorale;
medicamentele patrund în torentul sanguin si sunt distribuite în tot corpul, încât au eficacitate în ceea ce priveste eradicarea focarelor micrometastatice.
Atomul "medic"
http://msfrancoischem.weebly.com
http://360.sperantatv.ro
http://www.colourbox.com
Centrul Medical din Loma Linda este primul spital din lume care a folosit

în tratamentul cancerului.

este utilizata pentru tratarea
tumorilor canceroase exterioare. In tumoare se introduce o sursa de radiatii, de exemplu sub forma unor ace dintr-o sârma special de cobalt-nichel, bombardata în prealabil cu neutroni. Neutronii transforma cobaltul obisnuit în cobalt radioactiv-60.
Aplicatiile stiintei nucleare sunt larg raspândite în medicina, îndeosebi ca metode de diagnoza si tratament.
Numeroase tehnici de medicinaănuclearaăau la bazaăsubstante care contin radioizotopi, denumite substante radiofarmaceutice.
Imagistica de rezonanta magneticaăare la bazaăvibratiile pe care le produc nucleele când sunt bombardate cu unde radio într-un câmp magnetic-

Metode radionuclide de cercetare a tumorilor maligne si a focarelor inflamatorii.
Diagnosticul radionuclid al tumorilor maligne cu ajutorul fosforului.
Scintigrafia tumorilor maligne cu preparate tumorotrope şsi organotrope.
http://en.wikipedia.org
Surse folosite:
http://www.slideserve.com
http://360.sperantatv.ro
Terapia standard, cu radiatii Rontgen, se foloseste la distrugerea selectiva a celulelor canceroase.
Dozele mari de raze X produc grave deficiente celulare.
Razele X, chiar daca sunt aplicate local, au si o actiune generala asupra organismului.


Terapia cu protoni se foloseste la distrugerea selectiva a celulelor.
Avantajul protonilor tine de faptul ca raza poate fi directionata tridimensional, astfel încat sa actioneze doar asupra tumorii, crutând tesuturile sanatoase din jur.
In cancer, celulele afectate de boala au o capacitate mai scazuta de a se “autovindeca”, iar daca radiatia este puternica, functia enzimelor este afectata si celula moare.
Surse folosite:
www.md51.com
http://www.agentianucleara.ro
http://www.youtube.com/watch?v=umqOeeZpHOQ&feature=player_embedded#at=10
http://www.rasfoiesc.com
Imagistica de rezonantaţmagneticaăeste utilizataăca un instrument analitic în scanarea diferitelor parti ale corpului, cu predilectie în scanarea creierului.
În natura, radioactivitatea a fost prezenta de la început. Cei peste 60 radionuclizi prezenti în natura se clasifica în trei categorii:
1. Primordiali – prezenti de la formarea Pamântului;
2. Cosmogenici – formati în urma interactiei cu radiatia cosmica;
3. Produsi sau potentati de om – formati prin activitati umane.

Radionuclizii se gasesc în roci, aer, apa, sol si în organismele vii, inclusiv cel uman.
Radionuclizii cosmogenici, care sunt prezenti în mod natural în minereuri, sol, apa sau alte materiale naturale, sunt concentrati sau expusi în mediu prin activitati umane precum exploatarea miniera sau tratarea apelor uzate, generând asa-numitele materiale TENORM (technologically enhanced naturally occurring radioactive materials).
Radionuclizii produsi de om s-au adaugat inventarului natural în ultima sutaăde ani.
Atomul distrugator
Atomul "agronom"
1 martie 1954
- Operatiunea Castle
- efectuarea unei explozii experimentale a unei bombe mixte, atomice si nucleare pe atolul Bikini. Deasupra oceanului s-a înaltat "o ciuperca" de 40km înaltime, având la partea superioara latimea de 160 km.
Atolul Bikini a fost scena a peste 20 de teste cu arme nucleare, între 1946 si 1958.
Conform investigatiilor economistului Randall Bell, explozia Castle Bravo a produs o gaura de o mila în solul lagunei, iar 70 de acri din atol s-au vaporizat. Sfera de foc, care s-a aprins la câteva secunde dupa explozie, avea în centru,temperatura de ordinul unui miliard de grade si a fost vizibila de la 130km de epicentru.
Primul test nuclear cu o bomba atomica a avut loc pe 16.07.1945, într-o zona nepopulata din statul american New Mexico. Forta exploziei rezultate în urma testului, denumit , a fost de 20 kilotone TNT, similara celei de la Nagasaki, Japonia, unde a fost folosita o bomba de acelasi tip. Tehnologia necesara construirii primelor bombe nucleare, inclusiv celor din New Mexico, Hiroshima si Nagasaki, a fost dezvoltata de americani în cadrul

Radiatiile radioactive reprezinta un mijloc cu adevarat miraculos în mâinile chimistului. Sub actiunea lor se produc metamorfoze uimitoare:
Detonarea bombei cu hidrogen din 1954
(Insulele Bikini, Micronesia)
 6 august 1945, prima bomba atomica transportata la bordul bombardierului american B-29 a transformat Hiroshima într-un morman de ruine fara viata.
Bombele nucleare lansate asupra Japoniei in amurgul celui de-Al Doliea Razboi Mondial au provocat, direct sau indirect, moartea a aproximativ 220.000 de oameni, pâna la sfârsitul anului 1945.
Dupa trei zile, ciuperca otravitoare a exploziei atomice a crescut deasupra unui alt oras japonez, Nagasaki.
Cea mai puternica bomba nucleara produsa si testata de SUA a avut o forta prevazuta de doar 5 megatone TNT, însa, explozia a fost de 3 ori mai puternica, iar deseurile radioactive ce i-au urmat au produs victime umane. Testul a avut loc pe 01.03.1954 în Arhipelagul Marshall din Oceanul Pacific si este cunoscut sub numele de cod
Numita , explozibilul a fost detonat de URSS în cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 într-un arhipelag din Oceanul Arctic, în nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT, însa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radioactive rezultate.
Surse folosite:
http://mazgalici29.blogspot.ro
www.bzi.ro
http://slay.ro/web
http://www.slideserve.com
http://www.rockabilly.ro/
http://huertabasgon.blogspot.ro
HIROSHIMA
http://blog.markloiseau.com
„Daca lumina a o mie de sori ar exploda o data pe cer, ar fi ca frumusetea celui puternic.
Sunt prefacut în Moarte, distrugatorul lumilor.”
http://rapgenius.com
“Parintele bombei atomice”
www.moruroa.org
Bomba termonucleara sau bomba cu hidrogen, prin explozie degaja energii imense, rezultate din reactia în lant, necontrolata, a izotopilor de hidrogen se întretine singura. Izotopii de hidrogen se combina la temperaturi foarte înalte pentru a forma heliu, într-un proces cunoscut sub numele de fuziune nucleara.
Surse folosite:
http://ro.wikipedia.org
http://www.ipedia.ro
Produsii rezultati în urma exploziei bombei termonucleare sunt suflul, lumina, caldura si cantitati diferite de produsi secundari. Suflul exploziei este atât de puternic încât ia forma unei unde de soc produsa ca de un cutremur de magnitudine foarte mare, se deplaseaza la viteze mult peste viteza sunetului, cauzând orbirea oamenilor aflati chiar la mai multe zeci de kilometri de epicentrul exploziei.
http://ro.math.wikia.com

Oăaplicatie importanta a radionuclizilor cosmogenici este datarea cu radiocarbon, dezvoltata de Willard F. Libby pentru determinarea vârstei în arheologie, geologie, geofizica, etc.

Datarea cu radiocarbon foloseste ca indicator cantitatea de C -14 din fiintele vii. Toate vietuitoarele pastreaza continutul de radiocarbon în echilibru cu cel prezent în atmosferaăla momentul mortii.
Datarea cu radiocarbon este o metoda de determinare a vârstei aproximative a unui obiect organic vechi prin masurarea continutului de 14C
Izotopul C– 14 se dezintegreaza radioactiv, având un timp de înjumatatire de 5730 ani.
Datarea cu radiocarbon a unui esantion se realizeaza masurând radioactivitatea lui reziduala si raportând-o la activitatea esantioanelor din prezent. Exista trei metode principale de masurare a continutului de C– 14 :

Contoare proportionale cu gaz ;
Contoare cu scintilatie în lichid ;
Spectrometru de masa accelerator.
Vârstele determinate cu radiocarbon se raporteazaă de obicei în ani BP (ani anteriori prezentului).
Aceastaădatare se raporteaza la continutul de radiocarbon anterior anului 1950 (când au început testele nucleare în atmosfera) si un timp de înjumatatire de 5568 ani în loc de 5570 cât se accepta în prezent.
Atomul "inginer"
Marie Curie
Utilizari ale atomului:
Defectoscopia gamma
Masurarea lichidului in rezervoare închise
Determinarea uzurii instrumentelor de taiere
Constatarea scurgerilor de gaz din conductele subterane
Verificarea captuselii refractare cu care este captusita gura încalzita a furnalului
Cautarea unor surse de aprovizionare cu apa
Controlul înnamolirii porturilor
Neutralizarea sarcinilor electricitatii statice care prezinta pericole de incendiu
este un dispozitiv folosit
pentru a trata tumorile cerebrale, cu o doza
mare de radioterapie într-o singura zi.
http://www.ekilibrium.ro
Surse folosite:
http://www.agentianucleara.ro
http://www.slideserve.com
http://www.ekilibrium.ro
Unele alimente sunt supuse iradierii, pentru a se mentine mai mult timp proaspete. Iradierea alimentelor înseamna tratarea lor cu radiatii ionizate si este o metoda veche de conservare a unor alimente. S-a experimentat initial pe legume si fructe, apoi metoda s-a extins si la alte produse, cum sunt condimentele, carnea, faina, cafeaua, etc. În unele tari, pentru ca oamenii sa stie ce cumpara, pe alimentele supuse iradierii se aplica un marcaj prin care se specifica acest lucru.
Cercetarile din ultimii 40 de ani au aratat ca iradierea poate fi folosita pentru: distrugerea insectelor si parazitilor din cereale, pastai uscate, fructe si legume uscate, carne si fructe de mare, inhibarea încoltirii la recolte cum ar fi cartofii si ceapa, întârzierea maturarii fructelor si legumelor proaspete, scaderea numarului de microorganisme din alimente.
Surse folosite:
http://norbertino.blogspot.ro
www.irasm.ro
http://ro.scribd.com
Unii dintre specialisti sustin ca alimentele iradiate nu sunt periculoase, altii sunt însaăde alta parere. Alimentele pot fi iradiate cu raze gama sau cu raze X. Tehnologia prin iradiere cu raze gamma foloseste substante radioactive,
Co-60 sau Cs-137.

Iradierea determina inhibarea germenilor, întârzierea coacerii, îmbunatatirea rehidratarii,etc. În urma iradierii, alimentele îsi pastreaza prospetimea o perioada mult mai lunga de timp.
Este posibil ca vitaminele sa fie distruse , iar în unele cazuri, alimentele pot deveni toxice. Cresterea concentratiei de radicali liberi se afla la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative, a cancerelor etc.
În urma interactiunii dintre radiatiile gamma si organismele vii apar fenomene fizice (ionizari, excitari atomice) care determina fenomene
chimice (alterari ale macromoleculelor si ale sistemelor enzimatice).
Radiatia sau razele gamma sunt unde electromagnetice de frecvente foarte mari (lungimi de unda sub 0,005 Ä) produse de interactiuni între particule subatomice, cum ar fi în dezintegrarile radioactive sau la ciocnirea si
anihilarea unei perechi electron–pozitron, fiind foarte penetrante, în consecinta,
Razele gamma au fost descoperite în anul 1900 de catre Paul Villard (1860-1934), fizician si chimist francez, în timp ce studia la Paris comportamentul uraniului si radiului. Numele acestui tip de radiatie a fost dat de catre Ernest Rutherford. Cu ocazia primelor cercetari privind dezintegrarea radioactiva –emisiile rezultante au fost clasificate în trei tipuri:

Efectul biocid al radiatiilor ionizante a fost pus în evidenta foarte curând dupa descoperirea acestora. Moartea organismelor vii survine într-un termen scurt ulterior iradierii, dupa mai mult timp(“boala de radiatii”) sau se manifesta asupra generatiilor ulterioare (mutatii genetice).

În aplicatiile care vizeaza efectul biocid al radiatiilor ionizante nu este necesara
uciderea (micro)organismelor ca atare, ci este suficienta distrugerea capacitatii de reproducere a acestora.
Pot fi iradiate nutreturile pentru a preîntâmpina raspândirea diverselor boli la animale, mai ales salmoneloza.
Surse folosite:
http://ro.scribd.com
www.anpm.ro
O SANSA PENTRU VIITORUL ARHIVELOR-
dezinfectare prin tratament cu radiatii ionizante.
http://ro.scribd.com/
Când organismul moare, inventarul de C-14 începe sa se dezintegreze .
Prof. Vasilica Popescu
Comparând continutul în radiocarbon din organismul mort cu continutul din atmosfera, putem estima momentul mortii.
Radiatiile ionizante sunt formate din radiatiile nucleare si
radiatiile X (Röntgen).
Surse folosite:
ro.wikipedia.org
http://petaleviolet.blogspot.ro
Atomul "ceas"
Majoritatea metodelor de datare a artefactelor folosesc tehnici bazate pe proprietatile anumitor substante chimice radioactive. Cea mai cunoscutaă metodaăeste datarea pe bazaăde radiocarbon .
http://adevaruldespredaci.ro
Pictura rupestra mai veche de 35 000 ani din România
Surse folosite:
http://www.totalita.it
www.scientia.ro
Tehnica de datare cu carbon-14, cunoscuta sub numele de "ceas atomic", devine un instrument indispensabil pentru arheologie, antropologie fizicaăsi geologie.
Willard Frank Libby
http://www.descopera.ro
Giulgiul din Torino
Tratamentul documentelor de arhiva prin
efectul biocid al radiatiilor ionizante, asigura distrugerea microorganismelor si a insectelor care ataca hârtia .
Cercetatorii germani au creat prima retea cuantica
ă
www.realitatea.net
reprezinta fara îndoiala viitorul tehnologiei informatiilor, iar acum cercetatorii germani de la Institutul de Optica Cuantica "Max Planck" au creat în premiera o retea cuantica, alcatuita din doi atomi si un foton.

Surse folosite:
www.agir.ro
www.psi.ch
http://www.slideserve.com
www.realitatea.net
www.realitatea.net
Neutronii pot fi folositi pentru determinareaădispunerii atomilor într-un material siăevaluarea miscarii lor în interiorul acestuia. În plus, neutronii pot furniza informatii cu privire la proprietatile magnetice ale materialelor.
Neutronii sunt prezenti peste tot în natura. Alaturi de protoni, ei formeaza nucleele atomilor. Neutronii sunt componentii materiei din jurul nostru. Numai atomii de hidrogen nu contin neutroni.
Pentru cele mai multe experimente cu neutroni, este important ca neutronii se comporte atât ca particule cât si ca unde, în conformitate cu legile fizicii cuantice. Într-adevar, cele mai multe dintre experimentele de împrastiere a neutronilor se bazeaza pe fenomenele de interferentaăcare apar atunci când mai multe unde se suprapun.
Reactii de fuziune a izotopilor hidrogenului
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu
O explozie nucleara de 23 kilotone din data de 18 Aprilie 1953 la Nevada Test Site
http://ro.wikipedia.org
http://blogenciclopedic02.blogspot.ro
http://es.wikipedia.org
Ernest Rutherford
http://www.magnet.fsu.edu
www.referatele.com
www.iun.edu
www.blog.jorjette.ro
www.cfa.harvard.edu
http://blogenciclopedic02.blogspot.ro
La ora actuala, în lume exista 439 de centrale nucleare, iar la nivel mondial, energia nucleara (prin fisiune)ăreprezinta 6% din energia produsa.
O explozie nucleara de 23 kilotone din data de 18 Aprilie 1953 la Nevada Test Site
Operatiunea Plumbbob
1957
U. S. Army conduce Operatiunea Plumbbob la centrul de testare Nevada Test Site,la 65 mile nord-vest de Las Vegas.
Operatiunea a constat în 29 de detonatii nucleare,creându-se atât de multa radiatie în jur încât au rezultat 32000 de cazuri de cancer tiroidian printre oamenii civili ai acelei zone.
www.azaquar.com
www.azaquar.com

este o metoda de analiza elementaraăbazata pe masurarea activitatilor unor radioizotopi produsi în proba prin intermediul unor reactii nucleare ce au loc la iradierea cu neutroni, particule încarcate sau fotoni. Utilizarea neutronilor pentru analiza prin activare este mult mai avantajoasa decât cu particule încarcate, deoarece neutronii neavând sarcina electrica pot patrunde în orice nucleu, indiferent de masa lui fiindca ei nu trebuie sa învinga bariera de potential a nucleelor.
analiza aurului din nisipurile aluvionare
au viteza medie foarte mica(si energii foarte reduse), de ordinul a câtiva metri pe secunda si au proprietati foarte interesante. Ei se reflecta total de suprafetele unor materiale. Astfel, este posibila concentrarea lor în butelii facute din sticla, grafit sau alte materiale. Putem obtine sticle cu gaz neutronic. Neutronii ultrareci sunt singurele particule care interactioneaza sensibil cu câmpul gravitational. Dacaăne-am imagina un fascicul de neutroni ultrareci dirijat pe verticala, ei se vor ridica pâna la o înaltime de 1-2 m si apoi vor cadea din nou catre suprafata Pamântului, respectând legile caderii corpurilor din mecanica newtoniana.
Prin vitezele lor mici, neutronii ultra-reci pot interactiona cu fluctuatiile vidului, din care se pot naste particule care au o viata cu atât mai scurtaăcu cât energia lor este mai mare. În concluzie, neutronii ultrareci pot deveni instrumente de investigare a unor procese necunoscute, corelate cu proprietatile câmpului gravitational, asa cum este el descris în teoriile supergravitatiei.
Energia neutronilor termici, situata în intervalul de 3 meV - 300 meV, corespunde multor excitatii energetice existente în sistemele materiei condensate. Astfel, neutronii termici pot masura energiile implicate în miscari atomice.
Lungimea de unda a -0,5 A - 5 A, corespunde distantelor interatomice tipice în sistemele materiei condensate. Astfel, neutronii termici pot detecta aranjamentele atomice în aceste sisteme.
Neutronii pot fi folositi pentru a studia metale, aliaje, ceramica, materiale compozite, polimeri, nano-structuri, biomateriale, medicamente, alimente, lichide, coloizi si geluri .
Cunoasterea materialelor biologice, permitând a se afla mai multe despre prezenta unor virusi, cum ar fi HIV.
Neutronii constituie o sonda puternica si multifunctionala pentru cercetare cu privire la proprietatile fundamentale ale materiei.
Surse folosite:
http://universulenergiei.europartes.eu
http://colectietuburi.ro
www.agir.ro
http://archive.nrc-cnrc.gc.ca
Industria poate folosi de reactoare complexe cu pereti opaci, unde, marcatori radioactivi pot fi detectati prin aceste ziduri. Acesti marcatori sunt folositi pentru a studia comportamentul fluidelor introduse în interiorul acestor reactoare. Industriile interesate sunt multiple :Radioizotopul trasor (marcatorul) poate fi urmarit cu instrumente adecvate de detectie.
Marcarea se poate face în doua moduri: înlocuind un atom dintr-o molecula a substantei studiate, cu un atom al izotopului radioactiv sau cuplând molecula cu un atom radioactiv. Astfel, molecula respectiva este marcata.
Modificarea structurii unor materiale utilizând radiatiile beta si gamma
http://www.je-comprends-enfin.fr
www.visionlearning.com
www.taringa.net
www.auricher-wissenschaftstage.de
www.spiegel.de


s-a fost construit unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare din lume. În interiorul reactorului de cercetare
"Iter"
se obtine plasma formata din izotopii de hidrogen: deuteriu si tritiu în stare ionizata, cu ajutorul câmpurilor magnetice puternice si încalzita pâna la 150 de milioane de grade - șse elibereaza cantitati mari de energie în procesul de fuziune nucleara.
Reactorul de cercetare de la Saint-Paul-lès-Durance
www.brasov.net
stiintasitehnica.com
Quarcul este o particula elementara care interactioneaza prin forta nucleara puternica si care constituie materia „grea” (numita si barionica). Ipoteza existentei quarcului a fost propusa de teoreticianul Murray Gell-Mann în 1964.
http://en.wikipedia.org
-zaharul se transforma în acid,
-uleiul de ricin se solidifica,
-pielea devine impermeabila,
-benzenul se combina cu clorul rezultând un insecticid foarte eficace, parafina se schimba într-o substanta asemanatoare cauciucului.
Laboratoarele Nationale Sandia din New Mexico, SUA
În Franta, aproape de
Saint-Paul-lès-Durance
http://europarltv.europa.eu/ro/player.aspx?pid=d9308105-d704-4fdd-90f5-9e3a0094a4f5
Radioterapia intratisulara

Rezonanta MagneticaăNucleara(RMN)
Gamma Knife
www.movementdisorders.org
radioterapia cu protoni
quimioterapio.wordpress.com
revistaflacara.ro
Produsii secundari, în numar foarte mare, contamineaza atmosfera, solul si persista pentru un timp îndelungat, contaminând si alte medii. Bombele termonucleare sunt de mii de ori mai puternice decât bombele atomice, acestea fiind masurate în megatone de TNT.
Iradierea externa
-se utilizeaza o instalatie speciala de iradiere la distanta, asa-numitul tun de cobalt. Acestuia nu-i pot rezista nici cei mai îngrozitori dusmani ai sanatatii: cancerul pulmonar, cancerul esofagului, sarcomul oaselor si alte boli ale organelor interne.
Dispozitivul a fost inventat de la Institutul Karolinska în 1967 de Lars Leksell, un neurochirurg suedez.
Aparatul Gamma Knife
contine 201 surse de cobalt-60 de aproximativ 30 curies (1.1 TBq) fiecare, plasate într-o matrice circulara într-un ansamblu puternic ecranat.
Lars Leksell
"parintele bombei atomice"
Arma nucleara este un dispozitiv ce elibereaza într-o maniera exploziva energia nucleara produsa de o reactie în lant de fisiune sau fisiune si fuziune.
Prima arma nucleara cu fisiune a eliberat o cantitate de energie echivalenta cu cea rezultata din explozia a 20.000 tone de TNT (trinitrotoluen), în timp ce prima arma termonucleara (cu fisiune si fuziune) a eliberat o energie echivalenta cu 10.000.000 tone de TNT.
Castle Bravo.
La o ora dupa explozie, radioactivitatea norului a atins 1000 de miliarde Curie, pentru obtinerea careia ar fi fost nevoie de un milion de tone de radiu. Insula, a fost topita instantaneu de explozie si transformata într-un nor de praf de unda de soc. În prezent, insula Bikini este nepopulata din cauza radiatiilor înca existente în vegetatie, însa sederile ocazionale sunt totusi posibile.

Trinity
Proiectului Manhattan.
“Enola Gay”
Cele mai multe estimari mentioneaza ca jumatate dintre victime au decedat direct în urma exploziilor, în timp ce cealalta jumatate a decedat ulterior în urma arsurilor sau/si radiatiilor. Cele mai multe victime au fost în Hiroshima, aproximativ 140.000.
“Tsar bomba”
Cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki.
Este o metoda de datare radiometrica, pentru a determina vârsta materiilor carbonacee pâna la 60 mii de ani vechime.
Plantele fixeaza carbonul atmosferic pe parcursul procesului de fotosinteza, asa ca nivelul de C-14 în plante si animale în momentul în care mor corespunde aproximativ cu nivelul de C-14 din atmosfera acelui timp.
Nivelul initial de C-14 pentru calculare poate fi ori estimat, ori comparat direct cu date cunoscute an cu an, din datele inelelor trunchiurilor de copaci (dendrocronologie) pâna la 10 mii de ani în urma sau din depozitele sedimentare din pesteri cu pâna la 45 mii de ani vechime.
De fapt, numai tipul “gamma”reprezinta cu adevarat o radiatie (adica fotoni de înalta frecventa), celelalte sunt particule nucleare (nuclee de heliu de mare viteza–numite si raze alfa, respectiv emisii de electroni –numite si raze beta).
“raze” alfa, beta si gamma.

foarte periculoase pentru sanatatea omului.
Neutronii ultrareci
neutronilor termici
Analiza prin activare cu neutroni rapizi
chimie, petrol si produse petrochimice, ciment, de îngrasaminte, celuloza, clor, sodiu, explozivi, metalurgie, energtica ...
Calculatoarele cuantice
Full transcript