Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Reducerea biodiversitati

Biodiversitate
by

cezar ciurla

on 5 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Reducerea biodiversitati

Reducerea
Biodiversitatii Despaduririle Descriere/Cauze Efecte : Schimbarile climatice Descriere Efectele incalzirii globale Supraexploatarea Exemple : Descriere : Efectele supraexploatarii Distrugerea/fragmentarea habitatelor Descriere Efectele : Cauzele pot fi : Specii invazive Descriere Concluzie: Schimbarea climei este o schimbare pe termen lung într-un climat, astfel încât un climat bine definit se transforma în altul.
Schimbarea peisajului:
Plantele se muta spre regiunile mai reci, fortând fauna salbatica sa se mute si ea.

Animalele salbatice in pericol
Deplasarea rapida a plantelor ar putea depasi abilitatea animalelor de a migra si a se adapta.

Cresterea nivelului marilor
Forteaza mutarea oamenilor, animalelor si plantelor,si distruge ecosistemele.

Furtuni mai puternice
Temperaturile mai mari ale oceanelor dau mai multa energie uraganelor si furtunelor tropicale Despdurirea: distrugerea permanenta a padurilor Cauze:
* Constructia de cladiri si drumuri
* Agricultura
* Extinderea pasunilor
* Lemnul folosit pentru combustibil * Distrugerea biodiversitatii
* Dezechilibre in ciclurile de apa
* Eroziunea solului
* Influenta asupra climei Speciile invazive reprezinta o amenintare majora la adresa biodiversitii. Având în vedere rapiditatea aclimatizarii si raspândirii acestora, masurile adoptate de un stat pot sa nu aiba nici un efect daca tarile învecinate nu actioneaza sau nu raspund în mod concret. Consecintele sunt de natura ecologica, economica si sociala. Prin supraexploatare intelegem extragerea unei cantitati de biomasa mai mare decat sporul ei natural.
Exploatarea excesiva, în unele cazuri, duce la epuizare (pescuit, vanatoare, defrisare ). Extinctia unor specii
Ciclul de disparitie in megafauna incepe cu speciile mai mari si scade pe speciile mai mici de animale ,plante si alte organisme.
Oamenii depind de unele dintre aceste specii mai mici, precum si de specii mai mari.
Speciile care ocupau habitatul sunt alungate sau eliminate, iar biodiversitatea este afectata. Distrugerea/reducerea sau fragmentarea unui habitat al uneia sau mai multor specii este un fenomen prin care un habitat natural este afectat într-o masura în care nu mai poate sustine speciile prezente. naturale (fenomene naturale violente , evenimente geologice). directa: utilizare pentru consum , vanzare produse , industria farmaceutica ,agentii biologici de control ai parazitilor plantelor de cultura. directa
indirecta
optionala
existentiala Biodiversitatea reprezinta varietatea spectaculoasa a vietii pe planeta noastra, incluzand totalitatea plantelor, animalelor, ecosistemelor si genelor, precum si interactiunile dintre acestea. Fiind raspunzatoare de calitatea aerului pe care-l respiram, calitatea apelor si o sursa permanenta de bunuri materiale, umanitatea este dependenta de biodiversitate. Biodiversitatea descrie intreaga gama a variabilitatii organismelor vii in cadrul unui complex ecologic. Biodiversitatea este importanta pentru valoarea sa : Importanta biodiversitatii indirecta : protectia apelor si a resurselor edafice , ameliorarea climatului , imobilizarea poluantilor , relatiile dintre specii , recreerea si turismul , valoarea educationala si stiintifica , monitorizarea factorilor de mediu (indicatori biologici ) . optionala : potentialul in producerea unui beneficiu economic societatii umane in viitor ;
La cea mai recenta numaratoare, finalizata de curand si publicata in PLoS Biology, au fost inventariate 8,74 milioane de specii care populeaza in prezent planeta. existentiala : fondurile banesti pe care oamenii sunt dispusi sa le plateasca pentru protejarea diversitatii biologice . Cauzele distrugerii biodiversitatii : antropice (activitati umane si poluare). Factorii majori de natura antropica sunt : agricultura (la scara larga si intensiva ) exploatarile forestiere minerit extinderea asezarilor umane Distrugerea habitatelor este principala cauza a extinctiei speciilor la scara intregii planete. Distrugerea padurilor , faunei si solul. extinderea infrastructurii Schimbarea climei poate fi cauzată de : • factori naturali externi: schimbăari ale căaldurii primite de la soare sau schimbăari lente ale orbitei păamântului; • procese naturale: activitatea vulcanicaă, schimbaări ale circulatiei atmosferice,
schimbăari în circulatia oceanicaă, schimbăari în compozitia atmosfericaă, etc. • factori aparuti ca urmare a activitatii omului:
activitati ale omului care schimba compozitia atmosferei (de exemplu prin arderea
combustibililor fosili); schimbarile pe scara larga ale utilizarii uscatului (de exemplu
despaduririle, împaduririle, urbanizarea, extinderea deserturilor); etc . În orice raport cu privire la încălzirea globală si schimbările climei, media prezintă o
perceptie negativă a acestor fenomene. Este important să ne amintim că încălzirea
globală si schimbarea climei sunt procese naturale care au avut loc încă de la crearea
atmosferei pământului. Schimbarea climei poate fi declansatăa de încăalzirea globalaă. Schimbarea climei implicăa
mai mult decât temperatura, în timp ce "încăalzirea globalaă " se referaă la cresterea
temperaturii globale. Încălzirea globală si schimbarea climei
Cu toate că principala amenintare în acest moment este cresterea temperaturilor
planetei, schimbarea climei poate însemna si o răcire globală. Ultima eră glaciară a fost
parte a unei perioade de răcire globală si a dus la schimbări climatice extreme în cea mai
mare parte a globului. Încălzirea globală are la bază o crestere a temperaturii medii pe glob. Drept urmare, unele
zone ale planetei (precum oceanul Arctic) se vor încălzi mult mai repede decât alte zone.
Este posibil ca unele regiuni să înregistreze o răcire regională, în timp ce planeta ar
înregistra o încălzire globală. Pare o contradictie, dar ne putem astepta la asa ceva. exemplu – cu câtiva ani în urmaă existau multe incendii de păadure în sud-estul Asiei. Fumul a dus la o varăa mai raăcoroasăa în Europa, chiar dacaă s-a eliberat mai multăa caălduraă în atmosferăa. Dar acesta a fost un efect pe termen scurt. Concluzie :
• Încălzirea globală se referă la cresterea temperaturii medii pe întreg globul
• Schimbarea climei se referă la trecerea de la un anumit tip de climă la altul într-o anumită zonă
• Încălzirea globală este naturală, dar poate fi accelerată de actiunile oamenilor Intregul desert al Saharei, cel mai mare din lume, îsi datoreaza existenta suprapasunatului si secetei. Documentele paleontologice arata ca în locul unde astazi se întinde Sahara exista o bogata vegetatie formata din pasuni si paduri, ape si o fauna bogata. Pâna acum 2000 de ani existau înca paduri în interiorul teritoriului actual al desertului. Suprafaţta păadurilor ecuatoriale umede s-a redus de la 1600 milioane de hectare la 900 milioane. În Indonezia, Malaezia, Filipine, în vestul Africii ş în America de Sud, se taie anual păadurile de pe o suprafataţă de 6-9 milioane de hectare. Dintre animale, cel mai mult au avut de suferit paăsaările sși mamiferele.
În prezent, în majoritatea ță tarilor se iau măasuri în vederea interzicerii vânaătorii intensive si a braconajului.
Pentru protejarea unor specii s-au creat deja parcuri șsi rezervațtii naturale. Datorită pescuitului excesiv, în prezent s-a diminuat mult cantitatea de pește în numeroase locuri de pe Glob.
De asemenea, se constată și o regresie a taliei peștilor capturați, ceea ce reflectă scăderea numerică a indivizilor în vârstă datorită intensificării pescuitului. Solutia Oamenii au transportat animale dintr-o parte in alta a lumii timp de mii de ani, uneori intentionat (animale aduse de marinari pe tarmuri noi, pentru hrana), alteori accidental (sobolanii care ajung pe vapor si, ulterior, pe pamanturi noi). In multe cazuri, astfel de introduceri nu au succes, dar este posibil ca specia straina invaziva sa produca efecte catastrofale asupra ecosistemelor si sanatatii umane. O specie este considerata invaziva atunci cand este introdusa de o actiune umana intr-o zona sau regiune, unde nu se gasea in mod natural (nu este nativa). Sacalul: e originar din "India si Ceylon, venit natural spre vest si introdus in Peninsula Balcanica, probabil, de catre om. Este o specie tot mai frecventa in Dobrogea si Lunca Dunarii si face pagube la iepuri, iezi de caprioara, vitei de cerb si chiar purcei de mistret. Se crede ca extinderea sacalului a fost consecinta extirparii lupului din Europa Centrala si de Vest". Cainele enot : originar din Ussuri (estul Asiei). A fost adus de sovietici in Ucraina pentru blana, de aici a evadat pe cale naturala spre vest. La noi a patruns pe doua cai: in nord in judetul Suceava si Maramures, in sud, in Delta si apoi pe Dunare in sus. Omida paroasa a dudului este un fluture din America de Nord, adus accidental in Europa. Este polifag, consumind peste 130 de specii de plante (ierburi si frunzele unor arbori). Majoritatea speciilor invazive din mediul marin este introdusă accidental, ca „pasageri clandestini” sau contaminanțti (de exemplu, prin intermediul apei de balast). Stoparea pierderii biodiversitatii Biodiversitatea trebuie conservata pretutindeni pe Pamant, deoarece genereaza pe de o parte bunuri si asigura servicii direct utilizabile sistemului socio-economic uman, iar pe de alta parte mentine procesele ecologice la nivel local, regional si global. Pentru stoparea pierderii de biodiversitate se aduc o serie de argumente si motivatii: motivatii economice asupra utilizarii potentiale, in prezent sau viitor, a unor specii, ca surse de hrana, medicamente sau materii prime in biotehnologie; aspectul stiintific, privind interrelatiile dintre diferitele componente ale ecosferei si posibilitatile de a intelege cum functioneaza aceasta; aspectul estetic, e reprezentat de pierderea ireversibila a unor forme unice de viata, a unor categorii de ecosisteme si peisaje, ca o saracie a experientei si orizontului uman; consideratii de ordin etic, care neaga prerogativele speciei umane de a distruge alte specii si sustin dreptul la existenta al oricarei forme de viata. Un rol important revine educatiei ecologice a populatiei, in vederea constientizarii necesitatii protejarii speciilor de animale si plante, ca elemente de baza ale mediului natural in ansamblu. Bibliografie :
http://environment.nationalgeographic.com/environment/global-warming/
http://www.epa.gov/climatechange/
http://climatechange.worldbank.org
http://193.226.51.166/index.php?option=com_content&view=article&id=335:reducerea-biodiversitii&catid=38:articole
http://www.scribd.com/doc/73484199/Reducerea-biodiversitatii
www.treehugger.com/.../reducing-biodiversity-increases-risk-that-dis...
http://www.eoearth.org/article/Habitat_fragmentation?topic=58074
http://bcs.whfreeman.com/thelifewire/content/chp54/5402004.html
http://www.globalrestorationnetwork.org/uploads/files/LiteratureAttachments/368_what-is-habitat-fragmentation.pdf
http://amphibiaweb.org/images/clearcut.jpg Realizat de :
Aron Andra
Barariu Raluca
Ciurla Cezar
Simioniuc Ana-Maria Exemplu: Climatul temperat cald de pe Coasta deVest se poate schimba in climat desertic fierbinte de-a lungul multor ani datorita schimbarilor treptate.
Full transcript