Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Descoperiri accidentale in stiinta

No description
by

Anca Mihalea

on 23 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Descoperiri accidentale in stiinta

Imaginatia, tehnica si inteligenta au mers dintotdeauna mana in mana pentru a crea cele mai neobisnuite sau cele mai folositoare inventii. Cu toate astea, uneori, intamplarea a stat la baza inventarii unor obiecte care mai tarziu aveau sa devina decoperiri importante.
Una dintre cele mai renumite şi norocoase descoperirii accidentale ale secolului XX este penicilina realizata de Alexander Fleming în timp ce se afla în vacanţa. Acesta a uitat sa îşi cureţe instalaţia de lucru înainte de a pleca în vacanţa. Când s-a întors a observat o ciuperca ciudata pe cateva dintre culturile sale de bacterii. Mai mult, Fleming a observat că bacteriile pe care se afla acea ciupercă nu se mai dezvoltau.
In secolul al IX-lea, calugarii taoişti încearcau sa sintetizeze „elixirul vieţii” din azotat de potasiu, sulf, realgar şi miere uscata.
În mod ironic, ei reuşesc sa produca ceea ce ar putea fi exact inversul unui elixir al vieţii, şi anume praful de puşcă.
Exista multe povesti legate de inventarea accidentala a mancarii. Spre exemplu, chips-urile s-au nascut atunci cand bucatarul George Crum a încercat să-l aduca la tacere pe unul din clientii care tot trimitea cartofii prajiti inapoi la bucatarie, pentru că erau prea umezi.
De asemenea, îngheţata pe băţ a fost inventată atunci când Frank Epperson a lăsat o băutură afară peste noapte, inghetand.
Cornurile de inghetata au fost inventate în 1904, de un vanzator de inghetata care a ramas fara vase in care sa serveasca folosind in schimb napolitane.

Super Glue-ul a fost descoperit pentru prima dată în 1942 de dr. Harry Coover. Atunci, Coover încerca să dea naştere unei cătări din plastic pentru armele folosite de soldaţii din al Doilea Război Mondial. În una dintre încercările sale, Coover a creat tocmai acest adeziv cunoscut astăzi. Cu toate acestea, cum creaţia nu îi era de folos pentru proiectul la care lucra, inventatorul a abandonat produsul.

Nouă ani mai târziu, în 1951, când lucra pentru alt proiect redescoperă, tot din greşeala adezivul, dar de data aceasta nu mai ignoră invenţia dându-şi seama de potenţialul său.

Descoperiri accidentale in stiinta
Realizat de Mihalea Anca-Elena
Clasa XII A
Liceul Teoretic "Carmen Sylva", Eforie Sud

La capitolul descoperiri stiintifice, multe dintre ele au fost facute din pura intamplare. De la penicilina, plastice la culoarea mov si cola, toate sunt exemple de greseli ale oamenilor de stiinta, si nu numai, in timp ce incercau sa descopere alte lucruri.
Astfel, in randurile urmatoare va voi prezenta unele dintre descoperirile care au revolutionat lumea.
Charles Goodyear a aşteptat ani de zile pentru a găsi o modalitate de a face cauciucul mai uşor de lucrat si mai rezistent la caldura si frig.

Într-o zi el a vărsat din greşeală un amestec de cauciuc, sulf şi plumb pe o sobă fierbinte. Caldura a ars amestecul, dar nu l-a stricat. Când Goodyear a “cules” accidentul, el a observat că amestecul se asprise, dar era înca destul de utilizabil.

Cauciucul este folosit azi in productia de anvelope pana la pantofi si elastice.
Cauciucul
Penicilina
Penicilina a devenit primul antibiotic fiind si astazi una dintre cele mai utilizate antibiotice.
Praful de pusca
Micile placeri accidentale
Dar nici un produs alimentar nu a avut la fel de mult succes ca Coca Cola.

Farmacistul, John Pemberton încerca să găsescă un remediu pentru durerile de cap. El a amestecat o mulţime de ingrediente, formand o bautura. Au trecut aproape opt ani pana sa fie vanduta intr-un magazin cu medicamente. Treptat oamenii au inceput sa adauge bautura in alimentatia lor, devenind un real succes in domeniul bauturilor.
Super Glue
Inginerul Percy Spencer a fost cel care a descoperit ca mancare poate fi încălzită la microunde. Însa, în realitate, el studia cu totul şi cu totul altceva. Spencer realiza o cercetare asupra radarelor când a observat că în prezenţa unui astfel de dispozitiv i s-a topit un baton cu ciocolată pe care îl ţinea în buzunar. Când a realizat că este posibil ca microundele să fie vinovate pentru fenomen, Spencer a repetat experimentul cu porumb de floricele şi ulterior cu un ou care i-a explodat în mâini. Graţie acestei descoperii, în 1945 a luat naştere cuptorul cu microunde.
Cuptorul cu microunde
Full transcript