Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ГИ ПРОВЕРУВАМ И ГИ УТВРДУВАМ СТЕКНАТИТЕ ЗНАЕЊА

No description
by

Rodna Sarenkoska

on 2 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ГИ ПРОВЕРУВАМ И ГИ УТВРДУВАМ СТЕКНАТИТЕ ЗНАЕЊА

Што означуваат присвојните придавки?
Чие е нештото.

Од именките: зима, училиште,улица,
образувајте присвојна придавка и употребете ја во реченица!

Имате време од 6 минути!

Од што се образуваат бројните придавки?
од броевите

Препознај ја бројната придавка во следната реченица:
За неколку дена ке го прославам десеттиот роденден.
Образувај бројни придавки од броевите:
99,128,235

Како се делат согласките?
звучни

безвучни

Кои се дополнитени средства на изразување:
слики
звучни сигнали
знаци и симболи
мимики и гестови

Јазикот е :
основно средство за комуницирање
меѓу луѓето,
со него најлесно и најубаво ги изразуваме нашите чувства и мисли.
„ Јазикот на еден народ е негово духовно наследство и богатство “ К.П Мисирков.

ГИ ПРОВЕРУВАМ И ГИ УТВРДУВАМ СТЕКНАТИТЕЗНАЕЊА
Што содржи лирската песна?
силните чувства на поетот-
Кое е основното
чувство во патриотската песна?
-љубовта кон татковината-
За што се пее во епската песна?
Во епските песни се пее за настани, случки,подвизи на јунаци, се раскажуваат како приказна.
Кажете ми пример за епска песна што ја учевме?
Заплакало е Мариово за Ѓорѓи Сугаре

Која строфа е од патриотска песна ?
Нигде на светов под вишно небо
Под златен сончев сјај
Толку убава земја нема
Ко мојот роден крај
( Ванчо Николески)

Кои се ликови во басните,кој зборува во нив?
Во басните ликови се животните , тие зборуваат и преку нив се критикуваат луѓето и нивните недостатоци и негативни карактерни особини .

Еј што ми е мила пролетта
со тоа поле широко
со тоа небо високо
Со житата оросени
Со тревите некосени
(Лазо Каровски)
Full transcript